τον οποίο εγκωμιάζει!
romfea.gr, 10/8/2011
Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης η αίτηση του μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου να επισκεφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού τον Νίκο Ντερτιλή, τελευταίο κρατούμενο εκ των πρωταιτίων της χούντας, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «πολιτικό κρατούμενο» και «πρότυπο ζωής».
Στην επιστολή του ο κ. Αμβρόσιος πλέκει το εγκώμιο του Ντερτιλή. Παραπονείται ότι δεν του έχει δοθεί άδεια ώς τώρα ώστε να επισκεφθεί «τον γενναίο Έλληνα αδελφό μας στο δεσμωτήριό του, κατ’ εφαρμογή του λόγου του Θεού. Θα ήθελα να του σφίξω το χέρι και να τον συγχαρώ διά ζώσης φωνής μόνο και μόνο διότι παραμένει πιστός στις αρχές του καθ’ ον χρόνο θα ηδύνατο με μιαν υποκριτικήν δήλωση μετανοίας να έχει κερδίσει την ελευθερίαν του.
Άνθρωποι οι οποίοι έχουν αρχές και δεν τις θυσιάζουν αποτελούν πρότυπα ζωής. Ακόμη και τότε που οι αρχές των δεν γίνονται αποδεκτές από την πλειονότητα ενός λαού».
Η «Κ» απευθύνθηκε στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Πεταλωτή ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιου αιτήματος και δήλωσε ότι «η πολιτεία μέσα από το σωφρονιστικό σύστημα αντιμετωπίζει όλους τους κρατουμένους ακριβώς με τον ίδιο γνώμονα. Ως κρατουμένους και μόνον, ανεξάρτητα από το αδίκημα που τέλεσαν, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Υπό την έννοια αυτή ο Ιεράρχης ζητεί με νόμιμο τρόπο την επίσκεψη σε οποιονδήποτε κρατούμενο.
Αφού αυτός συναινεί, δεν θα μπορούσε να υπάρξει άρνηση. Σε πολιτικό επίπεδο όμως οι κολακευτικοί χαρακτηρισμοί προς βασανιστές και υπηρέτες της χούντας προσβάλλουν σαφέστατα το δημοκρατικό αίσθημα του ελληνικού λαού.
Διαβάζοντας το έγγραφο του κ. Αμβρόσιου, με το οποίο εξυμνούσε επί μακρόν τον κρατούμενο Ντερτιλή, αδυνατούσα να το πιστέψω».
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων στη Romfea.gr
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος μιλώντας στη Romfea.gr για το εν λόγω θέμα, τόνισε ότι «βεβαίως και θα τον επισκεφθώ, ο Ντερτιλής δεν είναι εγκληματίας».
«Μου δώσανε τελικά άδεια να το επισκεφθώ. Στην Εκκλησία μας, δε συνιστάται να επισκεφτόμαστε τους αρρώστους και τους εν φυλακές, αλλά και γενικά όπου υπάρχει ανθρώπινος πόνος», πρόσθεσε στη Romfea.gr o κ. Αμβρόσιος.
Να υπενθυμίσω εγώ ότι ο Ντερτιλής έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία του 20χρονου Μυτιληνιού Μιχάλη Μυρογιάννη στα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο 1973. Ως ταγματάρχης τότε, έβγαλε το περίστροφο, σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού του, και πυροβόλησε στο κεφάλι τον νεαρό, ο οποίος έτρεχε για να γλιτώσει από τους αστυφύλακες.
«To μεσημέρι της 18 Νοέμβρη 1973, ο ταγματάρχης Ντερτιλής βρίσκεται με το υπηρεσιακό τζιπ έξω από την κατεστραμμένη πύλη του Πολυτεχνείου. Απέναντι, Πατησίων και Στουρνάρα, οι αστυφύλακες χτυπούν ένα νεαρό που προς στιγμήν τους ξεφεύγει. Ο Ντερτιλής βγάζει από το μπουφάν το περίστροφο και πυροβολεί. "Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο", περιγράφει στην κατάθεσή του ένα χρόνο αργότερα ο οδηγός του Ντερτιλή -ο 21 ετών τότε Αντώνης Αγριτέλης- και συνεχίζει: "Μετά το φόνο ο Ντερτιλής, σαν να μη συνέβαινε τίποτα, μπήκε στο τζιπ και χτυπώντας με στην πλάτη μου είπε: Με παραδέχεσαι ρε; 45 χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!"»...
Στην πάνω φωτογραφία ο Ντερτιλής σήμερα, περίπου 90 ετών, στην κάτω φωτογραφία ο ίδιος το 1973, κατά τα επεισόδια του Πολυτεχνείου, με το περίστροφο στο χέρι. Να πυροβόλησε μόνο μια φορά; Αυτό θέλει να διαπιστώσει ο Αμβρόσιος και γι' αυτό θα τον επισκεφτεί στη φυλακή, επαινώντας τον προκαταβολικά! Βρε άσχετοι, θέλει να τον εξομολογήσει χριστιανικά... Ο Χριστόδουλος αποκαλούσε στρατηγό τον καθαιρεμένο σε στρατιώτη Παττακό, ο Αμβρόσιος πώς να προσφωνεί άραγε τον επίσης καθαιρεμένο Ντερτιλή; Πάντως ο ίδιος ο μητροπολίτης είχε παλιά βαθμό ενωμοτάρχη χωροφυλακής, ξέρει από "εθνικά" σώματα ασφαλείας...