05 August 2009

Χωρίς περικοπές θα προβάλλεται τελικά το βίντεο

Κανονικά, και με τις κομμένες σκηνές, θα προβάλλεται τελικά το βίντεο του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, το οποίο παρουσιάζεται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως ανακοίνωσε ο Δ. Παντερμαλής μετά από συνάντησή του με τον σκηνοθέτη. Οι επίμαχες σκηνές είχαν κοπεί μετά από έντονες αντιδράσεις της Εκκλησίας.
Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής συνομίλησε την Τρίτη με τον κ. Γαβρά.
Μετά την συνάντηση έκανε την εξής δήλωση: «Μετά από εκτενή διάλογο και ανάλυση που έγινε γύρω από τις ιστορικές αναφορές και την καλλιτεχνική παρουσίασή τους, ο κ. Γαβράς διευκρίνισε απολύτως ότι στην επίμαχη σκηνή του φιλμ δεν απεικόνιζε ούτε υπονοούσε ότι οι καταστροφές έγιναν από ιερείς, αλλά από ανθρώπους της εποχής.

» Κατόπιν αυτής της αυτονόητης διευκρίνισης του κ. Γαβρά, την οποία ως ιστορική αποτύπωση αποδέχεται το Μουσείο, το ενημερωτικό φιλμ θα συνεχίσει να προβάλλεται κανονικά».

Το βίντεο προβάλλεται στη γυάλινη αίθουσα του Παρθενώνα με στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών. Στο φιλμάκι εμφανίζονται ανδρικές φιγούρες που σφυροκοπούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα και οι οποίες κατά την Εκκλησία της Ελλάδας παραπέμπουν σε ορθόδοξους ιερείς.

Όταν, μετά από αντιδράσεις της Εκκλησίας, οι επίμαχες σκηνές κόπηκαν, το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση, τόσο πολιτικών κομμάτων, όσο και του ίδιου του σκηνοθέτη.

(Newsroom ΔΟΛ, 5/8/2009)

Για δύο πράγματα μας διαβεβαίωσε ο Κώστας Γαβράς χθες.
  • Πως οι μορφές των βανδάλων, που απεικονίζονται στο βίντεό του, είναι «παλαιοχριστιανοί» κι ότι έτσι τους ανέφερε μιλώντας με τον κ. Παντερμαλή, έστω και αν ο τελευταίος δεν δέχεται τον όρο -προτίμησε άλλωστε και στη δήλωσή του να αναφερθεί γενικώς σε «ανθρώπους της εποχής».
  • Πως ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης στην επικοινωνία τους κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να αθωώσει πλήρως τους εκκλησιαστικούς κύκλους, επιμένοντας ότι την απόφαση για το «ψαλίδισμα» την έλαβε αυτοβούλως και όχι κατόπιν πιέσεων.
Ο Κώστας Γαβράς στήριζε και στηρίζει πάντα το έργο του. «Δεν απολογούμαι ποτέ γι' αυτό. Επιμένω σ' ό,τι έχω κάνει», μας είπε χθες, διατηρώντας την αίσθηση ότι ο πρόεδρος του μουσείου «δέχτηκε κάποιες πιέσεις. Εχω την τάση να πιστέψω ό,τι έγραψε απ' την αρχή ο Τύπος».

Κατά τα άλλα; «Καθημερινά», λέει ο κ. Γαβράς, «με πλησιάζουν άγνωστοί μου άνθρωποι, με συγχαίρουν και μου λένε "οι παπάδες χάλασαν τα αρχαία μας μνημεία". Μου διηγούνται ιστορικά γεγονότα που δεν ξέρω ή έχω ξεχάσει. Με συγκινεί πολύ να διαπιστώνω πόσο ιερή είναι η Αρχαία Ελλάδα για τους σημερινούς Ελληνες...».

Ας ευχηθούμε η περιπέτεια του Κώστα Γαβρά να έληξε εδώ. Άλλωστε, όπως λέει κι ο ίδιος, «αυτό ήταν σε βάρος του μουσείου. Κι είναι κρίμα γιατί είναι ένα καταπληκτικό μουσείο».
(Ελευθεροτυπία, 5/8/2009)
Ε ναι, οι μαυροντυμένοι δεν ήταν παπάδες, πώς σας πέρασε από το μυαλό κάτι τέτοιο; Όλοι τότε φορούσαν μαύρα ρούχα, γιατί έτσι τους άρεσε, αναφορά θα μας δώσουν; Αμέσως να μυγιαστείτε εσείς και να σκεφτείτε ότι ήταν παπάδες...

Κατάλαβαν οι ψευτόμαγκες Σαμαράς και Παντερμαλής ότι τους κοιτάει όλη η Ευρώπη και αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω... Λέτε να κάνουν τώρα δήλωση ότι δεν έγιναν παπαδίστικα εγκαίνια 2-3 μέρες πριν στα κρυφά, παρότι υπάρχουν φωτογραφίες; Όλα να τα περιμένουμε από αναξιοπρεπείς πολιτικούς και πολιτικάντηδες...


Στο πρωτότυπο βίντεο, όχι μόνο αναφέρεται αλλά γράφεται από κάτω ότι οι χριστιανοί επέφεραν καταστροφές...

Προσθήκη: Το 2012, τρία χρόνια μετά το κουκούλωμα, έκανε δημόσια δήλωση ο Παντερμαλής, του τύπου τι να λέμε τώρα, οι γνωστοί κανίβαλοι έκαναν τις καταστροφές, γλίτωσε μόνο μία μετόπη, γιατί οι μορφωμένοι με τα μαύρα νόμισαν ότι παριστάνει τον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» - κάπου 400 χρόνια πριν "συμβούν" οι χριστιανικές μυθοπλασίες και σχεδόν 9 αιώνες πριν γραφτούν...
.