31 December 2009
30 December 2009
Όταν χάνεται το μέτρο
Αντιγράφω μιαν ανάρτηση από το blog ox pontidis, κάτι σαν "Αμάν, μας την έπεσε ο Ποντίδης", ενός Πόντιου μετανάστη που ζει στο Μενίδι (Αχαρναί που λέγανε οι Αρχαίοι) και καταγράφει στο blog τα γεγονότα, κυρίως στο Δήμο του. Συχνά επεκτείνεται όμως και σε γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα, όπως αυτό που ακολουθεί:
29 December 2009
Βλαστοκύταρα
Τυφλός είδε ξανά
Έγραφα σε προηγούμενη ανάρτηση ότι πολλοί (απελπισμένοι) πιστοί ελπίζουν σε μία θαυματουργική ίαση από ανίατες ασθένειες, δεν βλέπουν όμως ότι δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι πιο απλό: να αναγεννηθεί το αποκομμένο άκρο ενός ανάπηρου, να ξαναβγάλει δόντια ο φαφούτης, να αποκτήσει γένια ο σπανός... Αυτά ακριβώς θα επιτευχθούν κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, αλλά μέσω της επιστήμης... Η πίστη ότι ο θεούλης θα κάνει κάποιο θαύμα αποτελεί παρηγοριά για τον άρρωστο ή τους συγγενείς του και πηγή θησαυρισμού για τους παπάδες...
28 December 2009
Ο Γιωργάκης μαθητής του Μακιαβέλλι…
27 December 2009
Βιολογία και Εξέλιξη
26 December 2009
Η «διαμάχη» για τα σύμβολα
«Η σχετική διαμάχη στη Δυτική Ευρώπη δεν λαμβάνει χώρα μεταξύ “πιστών-απίστων”, αλλά είναι κατάλοιπο της σύγκρουσης Ρωμαιοκαθολικισμού και Προτεσταντισμού», υπενθυμίζει ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, δρ Θεολογίας και Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. «Στην Ελλάδα τα θρησκευτικά σύμβολα συνδέονταν συνειρμικά με τον αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας, αλλά σταδιακά εντάχθηκαν στην παράδοση: ο σταυρός βρίσκεται στη σημαία, στα φαρμακεία και τα νοσοκομεία».
Πάνω σ' αυτά έστειλα μια επιστολή στην Καθημερινή, η οποία δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου 2010:
25 December 2009
Θα βρούμε ζωή σε άλλους πλανήτες;
Η αντίληψη περί της ύπαρξης εξωγήινων όντων απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα κατά τον 19ο αιώνα, λόγω της αλματώδους ανάπτυξης της Αστρονομίας και της συγγραφής σημαντικών έργων επιστημονικής φαντασίας. Στο πρώτο σκέλος σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα εκλαϊκευτικά βιβλία του γάλλου αστρονόμου Καμίγ Φλαμαριόν, στο δε δεύτερο τα έργα του Ιουλίου Βερν (Από τη Γη στη Σελήνη ) και του Χ. Τζ. Γουέλς (Ο πόλεμος των κόσμων). Η πρώτη καθαρά επιστημονική προσέγγιση του θέματος όμως έγινε από τον σήμερα ομότιμο καθηγητή Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Φρανκ Ντρέικ. Ο Αμερικανός αυτός αστρονόμος έγραψε το 1961 την περίφημη "εξίσωση Ντρέικ", με την οποία μπορεί να εκτιμήσει κανείς τον αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών του Γαλαξία μας με τους οποίους θα μπορούσαμε να έρθουμε σήμερα σε επαφή. Με τα διαθέσιμα την εποχή εκείνη στοιχεία ο αριθμός αυτός προέκυπτε ίσος με 5. Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται όμως ότι είναι σημαντικά μικρότερος.
Η εξίσωση του Ντρέικ
Ο Ντρέικ αγνόησε τη δυνατότητα επικοινωνίας με πολιτισμούς σε κάποιον από τους άλλους 200 δισεκατομμύρια γαλαξίες, επειδή οι αποστάσεις τους είναι τόσο μεγάλες ώστε με τα σημερινά μέσα είναι ουτοπία ακόμη και να σκέπτεται κανείς την πιθανότητα επικοινωνίας με έμβια όντα σε αυτούς.
Αρκεί να σημειώσουμε ότι η πρώτη προσπάθεια ραδιοεπικοινωνίας με πιθανούς τεχνολογικούς πολιτισμούς έγινε το 1974 με στόχο πλανητικά συστήματα των αστέρων του σμήνους Μ13 του Γαλαξία μας, που βρίσκεται σε απόσταση 25.000 ετών φωτός.
Επομένως, αν υπάρχουν εκεί λογικά όντα, θα λάβουν το ραδιομήνυμά ύστερα από 25.000 χρόνια και, αν υποθέσουμε ότι ο πολιτισμός μας θα συνεχίσει να υφίσταται ως τότε, θα λάβουμε την απάντησή τους το έτος 51974 μ.Χ.! Φαίνεται λοιπόν ότι, με την παρούσα τουλάχιστον τεχνολογία επικοινωνιών, είναι απίθανο να έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς.
Πόσοι εξωγήινοι πολιτισμοί υπάρχουν;
Για παράδειγμα, η εμφάνιση ζωής σε έναν πλανήτη, με τη μορφή που γνωρίζουμε στη Γη, εξαρτάται από την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Για να συμβαίνει αυτό, ο πλανήτης θα πρέπει να βρίσκεται στην «κατάλληλη» απόσταση από το κεντρικό αστέρι, ούτε πολύ κοντά (γιατί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας το νερό θα υπάρχει υπό μορφή υδρατμών) ούτε πολύ μακριά (επειδή λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας το νερό θα υπάρχει υπό μορφή πάγου). Ωστόσο σχεδόν όλοι οι πλανήτες που έχουμε ανακαλύψει ως τώρα βρίσκονται πολύ κοντά στο κεντρικό αστέρι.
Επιπλέον γνωρίζουμε ότι οι άξονες περιστροφής των τριών από τους τέσσερις «γήινους» πλανήτες του ηλιακού συστήματος (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Αρης) κινούνται χαοτικά, οπότε δεν έχουν σταθερές «εποχές» για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Από το φαινόμενο αυτό εξαιρείται η Γη, ο άξονας της οποίας είναι ιδιαίτερα σταθερός λόγω της παρουσίας της Σελήνης.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η εμφάνιση «λογικής» ζωής στον πλανήτη μας ήταν θέμα σύμπτωσης. Επί εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια στη Γη επικρατούσαν οι δεινόσαυροι, μια μορφή ζωής που σίγουρα δεν θα μπορούσε να αναπτύξει τεχνολογικό πολιτισμό. Αυτός αναπτύχθηκε επειδή η πτώση ενός μεγάλου αστεροειδούς στη Γη, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, εξαφάνισε τους δεινοσαύρους και άφησε το πεδίο ελεύθερο για την ανάπτυξη των θηλαστικών και τελικά, μόλις πριν από 200.000 χρόνια, του ανθρώπου.
Τα παραπάνω στοιχεία, καθώς και η άγνοια που έχουμε σήμερα για τον τρόπο εμφάνισης της ζωής (είναι άραγε πάντα αυτόματη ή μπορεί και να μεταφέρεται από πλανήτη σε πλανήτη;) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εκτίμηση του Ντρέικ ήταν ίσως αισιόδοξη και ότι είναι πιθανό να είμαστε μόνοι μας στον Γαλαξία.
Απολιθώματα σε μετεωρίτες
Το 1996 οι ίδιοι επιστήμονες είχαν ισχυριστεί ότι στο εσωτερικό του μετεωρίτη ΑLΗ 84001 είχαν εντοπίσει απολιθώματα έμβιων όντων, ανακοίνωση όμως που τότε είχε αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ανεξάρτητα από το αν ο μετεωρίτης αυτός περιέχει απολιθώματα ζωντανών οργανισμών ή απλά ανόργανους σχηματισμούς, η ανακάλυψή του έδειξε ότι είναι δυνατή η μεταφορά υλικού από πλανήτη σε πλανήτη ενός πλανητικού συστήματος. Από τότε έχουν βρεθεί στην περιοχή του Νότιου Πόλου της Γης, όπου είναι πολύ εύκολος ο εντοπισμός σκουρόχρωμων αντικειμένων στην επιφάνεια του πάγου, άλλοι 34 μετεωρίτες προερχόμενοι από τον Αρη.
24 December 2009
Τo DΝΑ του μεγάλου λοιμού στην αρχαία Αθήνα
23 December 2009
Διαχρονική αθλιότητα
Πληροφορήθηκα ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και αντάλλαξαν απόψεις για «τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας και για τη δυνατότητα να υπάρξουν τομείς στενής συνεργασίας, όπως στον κοινωνικό τομέα». Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η συνεννόηση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με έναν αρχιεπίσκοπο για το μοίρασμα των ρόλων Κράτους και Εκκλησίας.Προσωπικά περίμενα να πληροφορηθώ το κοινωνικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, και πώς θα το χρηματοδοτήσει. Περίμενα ακόμα να διευκρινιστεί αν η διακριτότητα των ρόλων αποτελεί ικανή συνθήκη για την πολιτική πρακτική και ποιοι είναι από σοσιαλιστικής σκοπιάς αυτοί οι «διακριτοί ρόλοι». Για παράδειγμα, η Εκκλησία συγγράφει τα σχολικά βιβλία και προσλαμβάνει το εκπαιδευτικό προσωπικό και το Κράτος αναλαμβάνει τα έξοδα; Σαφώς διακριτοί ρόλοι! Αναρωτιέμαι, αρκεί η διακριτότητα για να υιοθετηθούν και οι ρόλοι;
Πληροφορούμαστε δε ότι, στο τέλος της εκδήλωσης με τα λογύδρια, παρατήρησε ο Βενιζέλος ότι προέχει το θέμα της οικονομίας για τη χώρα και πρέπει το υπουργικό συμβούλιο να ενημερωθεί. Εκεί υποψιάστηκε ο Γιώργος, ποιος περίπου είναι ο ρόλος του και έδωσε το λόγο στον υπουργό οικονομικών και διεθνούς επαιτείας, κ. Παπακωνσταντίνου, να περιγράψει τι τράβηξε περιφερόμενος σε κυβερνήσεις και τράπεζες στην Ευρώπη και στην Αμερική.
22 December 2009
Ένας μοντέρνος φιλόσοφος
21 December 2009
ΒΗΜΑτοδότης
Η βία, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός στη Βυζάντιο
ή περί Βυζαντινής Ιεράς Εξέτασης
23/9/2009
Πολλοί ιστορικοί, διανοητές και κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν την άποψη πως στο Βυζάντιο και στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπήρχε Ιερά Eξέταση. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές η «Ιερά Εξέταση» είναι δημιούργημα των Παπικών (Καθολικών) και αργότερα των Προτεσταντών (Διαμαρτυρομένων). Η Ορθόδοξη Εκκλησία σύμφωνα με την παραπάνω άποψη ουδέποτε χρησιμοποίησε βία και Ιερά Εξέταση προκειμένου να επιβάλλει τις απόψεις και τις ιδέες της. Βέβαια, η ωμή βία, ο φόβος και τρόμος και όλα αυτά τα παρεμφερή θεμελιώνονται, θεολογικώς και πρακτικώς, σε πολυάριθμα χωρία της Παλαιάς Διαθήκης, των Ιερών Ευαγγελίων του Ιησού Χριστού, των Επιστολών του Παύλου, των Πράξεων και Επιστολών των Αποστόλων, των γραπτών και λόγων των Εκκλησιαστικών Πατέρων, και σε αποφάσεις συνόδων. Από την άλλη μεριά, όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις έρχονται σε αντίθεση με την περίφημη ρήση του Ιησού Χριστού: «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν».
(η συνέχεια του κειμένου εδώ >>>)