26 May 2015

Η διαγραφή της Ζωής

του Κ.Αντωνίου, reporter.gr, 26/5/2015

«Truth is stranger than fiction», λένε οι Βρετανοαμερικανοί και στην περίπτωσή μας επιβεβαιώνεται πλέον με δραματικό τρόπο: αυτό που ζούμε ξεπερνά κάθε φαντασία.
Η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας ήταν ένα θέαμα μοναδικό. Και ενδεικτικό μίας παρανοϊκής αντίληψης που κυριαρχεί στα υψηλά κλιμάκια της πολιτειακής δομής, η οποία δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.
Μία επιτροπή που συνεδρίαζε για θέμα ήσσονος σημασίας, όπως ο διορισμός του νέου ΔΣ της ΕΡΤ, εξελίχθηκε σε μαραθώνιο θρίλερ, με πολιτικές προεκτάσεις που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να γεννούν ανησυχία.
Η επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία της εξοχοτάτης Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε ευθέως πιστοποιητικά κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων από τα μέλη του νέου ΔΣ («τι κάνατε για να αποκατασταθεί το μαύρο της ΕΡΤ και υπέρ των εργαζομένων;» και «γνωρίζεστε μεταξύ σας;»), εφάρμοσε μία διαδικασία που παρέτεινε την διάρκεια προς το άπειρο και όταν ασκήθηκε κάποια κριτική, σύμφωνα με την οποία τα όσα συνέβαιναν έμοιαζαν με βασανιστήρια, αποκάλυψε το παράξενο μίγμα του χιούμορ και της πολιτικής της αντίληψης, λέγοντας το ανεπανάληπτο ότι δεν μπορεί κανείς να μιλά για βασανιστήρια, αφού οι «ανακρινόμενοι» είχαν την τύχη να τους προσφερθεί ακόμη και καφές...
Η υπόθεση αρχίζει να μην είναι αστεία και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας οφείλει να λάβει τα μέτρα του γιατί αλλιώς θα το πληρώσει ακριβά.
Η Πρόεδρος Κωνσταντοπούλου είναι πασιφανές ότι με την στάση της διεκδικεί ρόλο συγκυβερνήτη. Μέσα από τις παρεμβάσεις της επιχειρεί να επηρεάσει τον τρόπο και την ουσία των όποιων πολιτικών αποφάσεων επιχειρεί να λάβει η κυβέρνηση. Ως προς τούτο σαφώς και υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων της.
Υπό κανονικές συνθήκες, το θέμα θα αποτελούσε απλώς μία γραφικότητα μίας γραφικής κυβέρνησης. Υπό τις παρούσες, δραματικές συνθήκες, πρόκειται για μία επικίνδυνη εκκεντρικότητα, που πλησιάζει όμως τα όρια της παρεκτροπής και με βεβαιότητα θα τα υπερβεί, αν κάποιος δεν ενεργήσει επειγόντως.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Τσίπρας σκέφτεται πολύ σοβαρά να διαγράψει την Ζωή, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να διαρθώσει τα μεγάλο λάθος που έκανε, τοποθετώντας την στην θέση αυτή. Για να το κάνει αυτό χρειάζεται όμως μία αφορμή. Πιθανώς η Ζωή να του την δώσει όταν καταψηφίσει κάποιο από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης ή πολύ περισσότερο την συμφωνία με τους δανειστές, που θεωρείται ζήτημα ημερών.
Ομως, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης της αναμενόμενης συμφωνίας.
Και μόνο η σκέψη για τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί η συζήτηση επί της ενδεχόμενης συμφωνίας στη Βουλή, προκαλεί τρόμο. Με την Κωνσταντοπούλου στο προεδρείο, κουβέντα μάλλον δύσκολα θα γίνει και κάποιοι αρχίζουν να φοβούνται ότι η εκρητική ατμόσφαιρα που θα φροντίσει να δημιουργήσει η πρόεδρος, θα διαμορφώσει ένα διχαστικό περιβάλλον εντός του κοινοβουλίου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Υπό αυτήν την έννοια, ο ρόλος της Προέδρου ήδη λαμβάνεται πλέον πολύ σοβαρά υπόψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Προς το παρόν αναμένουν. Ομως ο χρόνος τελειώνει...