του Πάσχου Μανδραβέλη, Καθμερινή, 13/11/2014
«Τελεσίγραφο με 19 δράσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά έστειλε η τρόικα στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, έτσι ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς στις 8 Δεκεμβρίου» έγραφε προχθές η «Καθημερινή» (11.11.2014) κι ευτυχώς οι τροϊκανοί δεν τα ξέρουν όλα. Διότι, αν έπαιρναν το κατάλογο των φορέων προς κατάργηση κι έψαχναν να βρουν πόσοι τελικά έχουν κλείσει θα ανακάλυπταν ότι είναι περισσότερες από 19 οι δράσεις που υπολείπονται για να βγει η οικονομία στο ξέφωτο.
Τον Απρίλιο του 2010, πριν δηλαδή υπογραφεί το μνημόνιο, η τότε κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου ανακοίνωσε την κατάργηση 250 οργανισμών, μαζί με εκτεταμένες μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις. Οπως διαβάζαμε τότε «σε ό,τι αφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης... θα συγχωνευτούν όλα τα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων...» («Εθνος 27.4.2010) Σήμερα -4,5 χρόνια μετά- αν επισκεφθεί κάποιος τη Διαύγεια θα βρει 54 από δαύτα. Ούτε έκλεισαν, ούτε συγχωνεύτηκαν· ζουν κι εκδίδουν αποφάσεις για αποζημιώσεις εκτός έδρας των υπαλλήλων τους.
Κι άντε! Ας πούμε ότι τα λιπάσματα είναι πολύ μεγάλο πράγμα και η εθνική οικονομία εκτός από τα 54 (!) ΚΕΠΠΥΕΛ (Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων) χρειάζεται και 7... ΠΕΓΕΑΛ («Περιφερειακό Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αναλύσεως Λιπασμάτων»). Ας θεωρήσουμε επίσης ότι (ως καθ’ έξιν χουβαρντάδες) χρειαζόμαστε και τρία «Κέντρα Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών». Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί το ένα Κέντρο Ελέγχου Λιπασμάτων βρίσκεται στην Αθήνα (τι ελέγχει; τα λιπάσματα για τις γλάστρες;) και το ένα «Κέντρο Ελέγχου Ζωοτροφών» εδρεύει στην Λυκόβρυση, δηλαδή δίπλα στην Κηφισιά; Τι κάνει ένα «Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων» στην Αθήνα, από τα πέντε που έχουμε; (Αθήνας, Ιωαννίνων, Δράμας, Καρδίτσας, Νέας Μεσημβρίας).
Δεν ξέρουμε αν καταργήθηκε το «Σηροτροφικό Εργαστήριο Αθηνών» (τελευταία απόφαση εκδόθηκε 3. 8. 2011) αλλά το «Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών» ζει και δημοσιεύει αποφάσεις. Αναφέρουμε το εν λόγω Ινστιτούτο επειδή είναι ξεχωριστή μονάδα του υπουργείου όταν υπάρχει: α) το «Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών» στην Αθήνα β) το «Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας» (ΕΘΙΑΓΕ) που έχει 34 Ινστιτούτα και 18 Σταθμούς Ερευνας. Σ’ αυτά πρέπει να προσθέσουμε ως ξεχωριστές μονάδες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το «Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων» και δύο «Ινστιτούτα Υγιεινής Τροφίμων» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Τι κάνουν τρεις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος, που πληρώνουν οι φορολογούμενοι; Από τη Διαύγεια δεν προκύπτουν πολλά. Στις δέκα τελευταίες αναρτημένες αποφάσεις της Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Αθήνας (δηλ. μέχρι 7.11.2014) βλέπουμε μία «ανάθεση εργασιών συντήρησης και επισκευής φωτοτυπικού μηχανήματος», μία «ανάθεση προμήθειας υλικών καθαριότητας και οκτώ «μετακινήσεις εκτός έδρας».
Ολα τα παραπάνω είναι απλώς ενδεικτικά του χάους των φορέων της δημόσιας διοίκησης σε ένα μόνο υπουργείο από τα πενήντα που έχουμε. Αυτό το υπουργείο μάλιστα είναι και κτηματίας: έχει οκτώ αγρούς στην επικράτεια. Η ιδιωτικοποίηση αυτών, φυσικά, θα ήταν «ξεπούλημα»...