11 August 2012

Ο φόβος αυξάνει την πελατεία του διαβόλου

του Θανάση Μαυρίδη, Capital, 6/8/2012

Ο μακαρίτης ο πεθερός μου είχε δει μικρός για πρώτη φορά ποδήλατο, όταν οι Ιταλοί το έφεραν μαζί τους στην Ρόδο. Κι επειδή τα ποδήλατα έκαναν έναν εκκωφαντικό θόρυβο στα καλντερίμια της παλιάς πόλης, οι ντόπιοι τα ονομάτισαν από τον φόβο τους «οχήματα του διαβόλου». Εκατό χρόνια αργότερα εμείς γνωρίζουμε τα μποζόνια.  Κάποιοι άγιοι της εκκλησίας μας έσπευσαν να τα ονοματίσουν τα «σωματίδια του διαβόλου»...

Μπορεί να έχουν περάσει αιώνες από την εποχή του διαφωτισμού, αλλά στην Ελλάδα μερικά πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα: Οι παπάδες εξακολουθούν και έχουν άποψη για τα πάντα και ο διάβολος χρεώνεται πολλά περισσότερα πράγματα απ’ όσα του αναλογούν. 

Προσωπικά δεν ξέρω πολλά για το μποζόνιο. Μένω σε αυτό που λένε οι εξειδικευμένοι επιστήμονες, ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της εποχής μας που μπορεί να αλλάξει σημαντικά την καθημερινότητά μας. 

Πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχε internet. Όταν εμφανίστηκε, υπήρχαν και τότε άνθρωποι που πίσω από τους κώδικες των προγραμματιστών έβλεπαν τους κλειδάριθμους της Κόλασης. Κι όμως! Η ζωή μας άλλαξε αισθητά με το Internet. Ήταν αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα. Η πληροφορία απέκτησε ταχύτητα και δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Αν για κάποιο τρόπο εξαφανιζότανε το internet από την ζωή μας, αυτή θα μας φαινότανε πολύ φτωχή. 

Ε, λοιπόν, το μποζόνιο δεν έχει σχέση με όλα αυτά τα πεζά πράγματα. Με το internet ή παλιότερα με το τηλέφωνο ή ακόμη και τον ηλεκτρισμό. Όσοι γνωρίζουν λένε ότι πρόκειται για την σπουδαιότερη ανακάλυψη στην ιστορία της ανθρωπότητας που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το σύμπαν. 

Κι αυτό ίσως φοβούνται οι ρασοφόροι που έχουν επιτεθεί με πρωτοφανή τρόπο κατά μιας επιστημονικής αποκάλυψης. Φοβούνται ότι είναι πιθανόν να ανατραπεί ο κόσμος τους. Είτε αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν μεγάλη πίστη στα ιδεώδη τους είτε αντιδρούν όπως οι φοβισμένοι ροδίτες που στις αρχές του περασμένου αιώνα έβλεπαν για πρώτη φορά τα ποδήλατα με τα λάστιχα από καουτσούκ. Ο φόβος αυξάνει την πελατεία του διαβόλου! Η άγνοια σκοτώνει. Κι η απώλεια της εμπειρίας της διαφώτισης εξακολουθεί και σέρνει μία ολόκληρη χώρα στον σκοταδισμό.