02 August 2012

Σκελετός εντόμου ηλικίας 365 εκατομμυρίων ετών!

Είναι το πρώτο σχεδόν ολοκληρωμένο απολίθωμα που χρονολογείται στην ανώτερη Δεβόνια περίοδο
TO BHMA, 1/8/2012

Ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γαλλίας αναφέρει με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Nature» ότι ανακάλυψε τον πρώτο ολοκληρωμένο σκελετό ενός εντόμου που χρονολογείται από την ανώτερη Δεβόνια περίοδο, είναι δηλαδή ηλικίας 365 εκατομμυρίων ετών. 



Η κάμπια του φτερωτού εντόμου Strudiella devonica βρέθηκε από μέλη της ομάδας του Αντρέ Νελ στην επαρχία Ναμίρ του Βελγίου. Το σώμα του χωρίζεται σε τμήματα: ο θώρακας είναι διαχωρισμένος από το κεφάλι και από την κοιλιακή χώρα, ενώ το εντομο διαθέτει τρία ζεύγη ποδιών και κεραίες. 

Το πρώτο σχεδόν ολοκληρωμένο απολίθωμα 

«Πρόκειται για το πρώτο σχεδόν ολοκληρωμένο απολίθωμα της Δεβόνιας περιόδου", υπογράμμισε ο Αντρέ Νελ, εκφράζοντας ωστόσο τη λύπη του επειδή δεν βρίσκεται «σε πολύ καλή κατάσταση». 

«Εκείνη την εποχή άρχισαν να διαφοροποιούνται τα ζώα, άρχισαν να κατακτούν τις ηπείρους που σχηματίζονταν», εξήγησε ο επιστήμονας. 

Μέχρι σήμερα τα μοναδικά απολιθώματα εντόμων της περιόδου αυτής που είχαν βρεθεί αφορούσαν στοματικά εξαρτήματα που εντοπίστηκαν στη Σκωτία.