25 August 2012

40% των Αμερικάνων δηλώνουν άθεοι

The Insider, 24/8/2012

Έκπληξη προκαλούν τα στοιχεία δημοσκόπησης στις ΗΠΑ που καταδεικνύουν πως πλέον ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν πιστεύει στον Θεό. Αφορμή για την έρευνα ήταν η καταδίκη των Pussy Riot από την ρωσική δικαιοσύνη επειδή έκαναν μία αμφιλεγόμενη εμφάνιση στον Μητροπολιτικό Ναό της Μόσχας.

Το 68,3% των ερωτηθέντων συντάχθηκε με τις κοπέλες, ένα μεγαλύτερο ποσοστό έκρινε πως η καταδίκη τους είναι απόδειξη της επιστροφής της Ρωσίας στη σταλινική «φίμωση της ενημέρωσης», αλλά μόνο ένα σχετικά μικρό ποσοστό, σχεδόν το 35%, διαφωνεί με τον χώρο όπου έγινε η διαμαρτυρία.


Πολλοί ήταν οι αναλυτές που χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα για να βγάλουν το συμπέρασμα πως η θρησκεία δεν απασχολεί τους Αμερικανούς όσο παλαιότερα. Μάλιστα μετά από δημοσκοπήσεις δύο εταιρειών, της Gallup και της Pew, γίνεται εμφανές ότι ένα 40% του πληθυσμού δεν πιστεύει σε θεό (Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι) την ώρα που το 2005 το ποσοστό μόλις έφθανε το 25%.

Άλλο ένα 5% του πληθυσμού εμφανίζεται δηλώνει εύκολα άθεος την ώρα που το 2005 το ποσοστό αυτό ήταν στο 0,5%.

Ο Νέος Αθεϊσμός, είναι ένα κίνημα στις ΗΠΑ με ολοένα και αυξανόμενη ισχύ. Οι πολιτικοί ωστόσο δεν έχουν απευθυνθεί καθόλου προς αυτήν την ομάδα του πληθυσμού φοβούμενοι τυχόν αντιδράσεις, ωστόσο δεν αποκλείεται στο μέλλον να εμφανιστούν άτομα που θα θέλουν να πολιτευτούν που θα ανήκουν στο κίνημα αυτό.