21 August 2012

Κίνημα «δεν πληρώνω» στο Άγιο Όρος

Newsbeast, 21/8/2012 
Αντιδράσεις για τη φορολόγηση με 20% στα ακίνητα των μονών


H παρακράτηση των φόρων απευθείας από τους ενοικιαστές για τα ακίνητα των μονών εκτός του Αγίου Όρους, στην οποία προχώρησε εσχάτως το υπουργείο Οικονομικών, μετά την άρνηση των Αγιορειτών να συμμορφωθούν εδώ και δύο χρόνια με όσα προβλέπει ο νόμος 3842/2010 για την καταβολή φόρων με συντελεστή 20%, τους έβγαλε από τα... ράσα. 

Θεωρούν μάλιστα, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Έθνος της Κυριακής, ως κόκκινο πανί τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, για το γεγονός ότι οι ΔΟΥ έπιασαν δουλειά και αφού εντόπισαν τα ακίνητα των μονών και τα συμβόλαια με τους ενοικιαστές -ανάμεσά τους και πολλοί φορείς του Δημοσίου- απαίτησαν να γίνεται απευθείας η κατακράτηση του φόρου που αναλογεί και το υπόλοιπο ποσό να αποδίδεται στις μονές. 

Την περασμένη Δευτέρα και ενώ η μαυρίλα από τα αποκαΐδια και η μυρωδιά από τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε τα δάση μεγάλου μέρους τους Αγίου Ορους, ήταν έντονα πάνω από τον Άθω, στις Καρυές έσπευδε να συνέλθει η Διπλή Ιερά Σύναξη, το ανώτατο Οργανο της αθωνικής πολιτείας, με τη συμμετοχή των περισσοτέρων ηγουμένων των 20 μονών και όλων των εκπροσώπων τους. Για να ασχοληθεί πρωτίστως με το θέμα της φορολογίας και δευτερευόντως με το θέμα της φωτιάς. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, που προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στο Αγιον Ορος και το περιβάλλον του, κατακαίοντας πάνω από 50.000 στρέμματα, τα πράγματα ήταν ευκολότερα. 




«Ανέπεμψαν ευχαριστήριο δέηση στην Υπεραγία Θεοτόκο για τη θαυμαστή επέμβασή της την καίρια στιγμή για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς», αναφέροντας την έντονη βροχόπτωση που «ήταν η απάντηση στις έντονες δεήσεις των Πατέρων του Αγίου Ορους». Το σκηνικό όμως της φωτιάς και της καταστροφής φαίνεται πως δεν ερέθισε τόσο πολύ κάποιους από τους Αγιορείτες, όσο η ενέργεια της ελληνικής πολιτείας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για τον ελληνικό λαό, να εφαρμόσει έναν νόμο, μετά δύο χρόνια αδράνειας και άρνησης των Αγιορειτών και να εισπράξει τους φόρους που αναλογούν για τα έσοδα από τα ακίνητα των μονών εκτός του Αγίου Ορους. 

Αυτό που επικαλούνται είναι ότι με τα φορολογικά μέτρα της ελληνικής πολιτείας αναιρείται το αυτοδιοίκητον του Αγίου Ορους, η αυτοτέλεια και η αυτοδυναμία του κλπ. 

Βέβαια τα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της Σύναξης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, καθώς και όσα περιλαμβάνει η ίδια η επιστολή που στάλθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, χωρίς όμως να δημοσιοποιηθεί. Πιο θορυβώδεις και έντονοι στις αντιδράσεις τους ήταν οι εκπρόσωποι των μονών Ξενοφώντος και Παντοκράτορος, ενώ ο χαμηλών τόνων πρωτοεπιστάτης, π. Μάξιμος ο Ιβηρίτης, προσπαθούσε μάταια να επιβάλει την τάξη. 

Από το Βατοπαίδι δεν παρευρέθη ο ηγούμενος Εφραίμ που δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το μοναστήρι, λόγω της γνωστής απόφασης των περιοριστικών μέτρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνεχίζει να κινεί τα νήματα και στο θέμα αυτό παρασκηνιακά. Το Βατοπαίδι εκπροσώπησαν ο π. Τιμόθεος και ο π. Ευδόκιμος, που δεν πήραν τον λόγο, ωστόσο πληροφορίες φέρουν ότι η γραμμή από τη μονή είναι να κρατηθούν υψηλοί τόνοι και να παιχτεί το χαρτί της Ρωσίας και άλλων ορθόδοξων χωρών. 

Στην Ιερά Σύναξη οι Αγιορείτες κάλεσαν και ορισμένους νομικούς, ανάμεσά τους και τον πρώην βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Πολιτικής Άνοιξης, (εκλέχτηκε στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993) και άλλοτε στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, δικηγόρο Θεσσαλονίκης, Αναστάσιο Νικόπουλο. Ο τελευταίος τους συνέστησε να προχωρήσουν σε ανακοπή της απόφασης προσφεύγοντας στο ΣτΕ, αλλά οι μοναχοί αντέδρασαν. 

«Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τον νόμο, συνεπώς δεν μπορούμε να τον προσβάλουμε. Αν κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του νόμου, θα είναι σαν να τον αναγνωρίζουμε και απλώς διαφωνούμε μαζί του», είπαν και απέρριψαν την πρόταση. Με το ίδιο επιχείρημα αρνήθηκαν να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, όπως πρότειναν νωρίτερα άλλοι νομικοί, τους οποίους συμβουλεύτηκαν ηγούμενοι μονών, που διαθέτουν σημαντική περιουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Εκφράσεις όπως «δεν πάει άλλον», «τέρμα τα ψέματα και η κοροϊδία», «δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση», «δεχτήκαμε αμέτρητες υποσχέσεις, όχι άλλες», ακούστηκαν στη διάρκεια της Σύναξης, που κράτησε πολλές ώρες. Ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Δευτέρας, διακόπηκε το μεσημέρι και επαναλήφθηκε στις 7 το απόγευμα για να ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, ενώ το ανακοινωθέν εκδόθηκε την επόμενη μέρα. 

Ρόλο... πυροσβέστη ανέλαβε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αρ. Κασμίρογλου, που εμφανίστηκε προς το τέλος της Διπλής Ιεράς Σύναξης, και επιχείρησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ενώ τους ενημέρωσε ότι έκλεισε ραντεβού με τον υφυπ. Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη. Τους είπε ότι ο τελευταίος δέχτηκε να επισκεφτεί το Αγιον Ορος ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να ακούσει τις αντιρρήσεις τους στο θέμα της φορολόγησης, εκείνοι όμως απάντησαν πως δεν θα παραστούν σε μια τέτοια σύσκεψη, θεωρώντας τον υφυπουργό ως ανεπιθύμητο. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κασμίρογλου κλήθηκε να απαντήσει αν ο ίδιος εμπιστεύεται την κυβέρνηση, για να υπάρξει από την πλευρά του αμηχανία. 

Στην επιστολή προς Σαμαρά μιλούν για χούντα, Έτοιμοι για πόλεμο με... εισαγόμενα πυρομαχικά

Σκληρή γλώσσα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Αγιορείτες στην επιστολή που στάλθηκε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Οι μοναχοί δηλώνουν αποφασισμένοι να κοινοποιήσουν το θέμα και να ζητήσουν στήριξη έπειτα από απευθείας επαφές που θα έχουν -και μάλιστα άμεσα- με τις ηγεσίες της Ρωσίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, που άμεσα ενδιαφέρονται για το Άγιον Όρος λόγω και των μακροχρόνιων σχέσεων και δεσμών που έχουν με συγκεκριμένα μοναστήρια και με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην επιστολή τους στον κ. Σαμαρά αναφέρουν πως ουδέποτε επίσημη πολιτεία νομοθέτησε μονομερώς, «πλην της περιόδου της χούντας». 

«Εκφράσαμε την αγωνία και την αγανάκτησή μας στον πρωθυπουργό και σε όσα μας υποσχέθηκε και αν δεν βρεθεί σύντομα μια λύση, θα μας βρει απέναντί του» μας είπαν μοναχοί. 

Σύμφωνα με τους Αγιορείτες μοναχούς, το κράτος τους ζητά το 20% των ενοικίων, κυρίως σε κτίρια των μονών που νοικιάζουν δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, την καταβολή του ΕΤΑΚ, καθώς και την καταβολή αναδρομικά του φόρου που δεν έχουν πληρώσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως λένε, να μειώνονται τα έσοδά τους και να μην μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια που έχουν πάρει. Επικαλούνται επίσης ότι πολλά από τα ακίνητα είναι πλέον ξενοίκιαστα και σε άλλα έχουν δεχτεί μείωση στα ενοίκια έως και 40%, ενώ οι εφορίες άρχισαν να παρακρατούν ποσά με βάση τα αρχικά συμβόλαια. 

Προθεσμία ενός μήνα

Παρά τις όποιες αντιθέσεις, η ανακοίνωση-προειδοποίηση της Σύναξης προς την ελληνική Πολιτεία εγκρίθηκε, όπως συνηθίζεται πάντα, ομόφωνα. Παρασκηνιακές πληροφορίες φέρουν τους εκπροσώπους των 20 μονών του Αγίου Όρους να δίνουν προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να προχωρήσει «στην ποικιλοτρόπως υπεσχημένη νομοθετική ρύθμιση» για την αναίρεση της φορολογίας και στη νέα Διπλή Ιερά Σύναξη, που αυτή τη φορά είναι προγραμματισμένη για τις 2 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασίσουν για σκλήρυνση της στάσης τους. 

Αυτό που μεταφέρεται είναι ότι θα συνταχθούν και θα σταλούν επιστολές προς τις κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας καθώς και την ΕΕ και τις ΗΠΑ ζητώντας... ακρόαση για να θέσουν το αίτημά τους για «θεσμική υποστήριξη του Αγίου Όρους». 

Διοχετεύουν μάλιστα ότι έχουν εξασφαλισμένη την υποστήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είναι διατεθειμένος να παρέμβει υπέρ τους στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ στρέφονται και προς τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες ώστε να μη φανεί ότι μεροληπτούν μόνο προς τις χώρες που ασπάζονται την Ορθοδοξία. Ορισμένες ενέργειες μάλιστα, που έγιναν από τους Αγιορείτες και στη διάρκεια της πρόσφατης φωτιάς, προσπαθώντας να δώσουν ρόλο σε ομόδοξες χώρες, επιχειρείται να εμφανιστούν ως μια προειδοποίηση προς την ελληνική Πολιτεία.