11 December 2011

Εξαπάτηση αφελή χρηματοδότη...


Φωτοβολατϊκά στοιχεία υψηλής αποδόσεως, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε επιφάνειες όπως η μπογιά με το πινέλο και να τροφοδοτούν συσκευές τηλεφώνου, ταμπλέτες κ.ά. με ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να αποτελούν φαντασία των ερευνητών, όμως ο Nunzio La Vecchia από την πόλη Zug της Ελβετίας τα έχει ήδη στην τσέπη του. Ο 44χρονος εργάστηκε κάπου 20 χρόνια πάνω στο θέμα και, όπως είχε ισχυριστεί, είχε επινοήσει φωτοβολταϊκά στοιχεία πολύ λεπτά, σχεδόν διαφανή, τα οποία καλύπτουν επιφάνειες συσκευών με τεχνική εξάχνωσης και παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια.

Και ενώ οι συνήθεις μπαταρίες στη σημερινή αγορά έχουν έναν βαθμό αποδόσεως της τάξης του 20% (παρεχόμενη προς απορροφόμενη ενέργεια), τα τροφοδοτικά του La Vecchia θα διέθεταν βαθμό αποδόσεως μέχρι 38%, σχεδόν διπλάσιο από ότι συνήθως. Στο Fraunhofer-Institut στο Freiburg έχουν αναπτυχθεί βέβαια τροφοδοτικά συστήματα με βαθμό αποδόσεως πάνω από 40%, δεν είναι όμως ανταγωνιστικά σε μέγεθος και βάρος με τα συνήθη σε φορητές συσκευές.

Ο La Vecchia εγκατέλειψε τους συνήθεις ημιαγωγούς πυριτίου, αρσενιούχου γάλλιου και τελλουριούχου κάδμιου και κατέφυγε στους παντού διαθέσιμους σιδηροπυρίτες, FeS2, το λεγόμενο «ψευδοχρυσό», επειδή παραπλανά με το χρώμα του πολλούς χρυσοθήρες που νομίζουν ότι ανακάλυψαν στο υπέδαφος πραγματικό χρυσό. Με ελεγχόμενες παρεμβολές διαφόρων ατόμων στον κόκκο του σιδηροπυρίτη, μπόρεσε να πετύχει ο κρυφός ερευνητής υψηλές, πολύ μεγαλύτερες από τις συνήθεις, απορροφήσεις ηλιακής ακτινοβολίας. Για την ανάπτυξη της τεχνολογίας ενοικιάστηκαν μάλιστα 8.000 τ.μ. σε βιομηχανική περιοχή του Μονάχου, ιδιοκτησίας της εταιρίας Siemens.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η ερευνητική εργασία του Ελβετού γινόταν πάντα σε οικιακό περιβάλλον, πράγμα αφύσικο για τέτοιου είδους έρευνες, οι οποίες απαιτούν εκτεταμένες εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς μετρήσεων. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι η κρυψίνοια οφειλόταν σε φόβο για υποκλοπή των ιδεών του, αν και τόσο εκτεταμένες και πολύπλοκες διατάξεις έρευνας δεν είναι δυνατόν να αντιγράψει, ακόμα και έμπειρος συνάδελφος «με μια ματιά»! Επίσης σημαντικό είναι ότι η χρηματοδότηση της έρευνας έγινε με κάπου 33 εκατ. € που διέθεσε στον ερευνητή μια πλούσια ηλικιωμένη χήρα, επίσης από την Ελβετία.

Οι επιστήμονες σε διάφορα εργαστήρια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν παίρνουν θέση για την ποιότητα των εφευρέσεων του Ελβετού, αν δεν δουν από κοντά και δεν πειραματιστούν οι ίδιοι με τα αποτελέσματα της έρευνας... Ο Wolfram Jaegermann, ειδικός στους επιφανειακούς ημιαγωγούς στο TU Darmstadt της Γερμανίας, θεωρεί την «εφεύρεση» του La Vecchia καθαρή απάτη. Οι ερενητικές εργασίες για τους σιδηροπυρίτες δίνουν έναν βαθμό αποδόσεως της τάξης του 2%, πολύ χαμηλότερο από το τρέχον βιομηχανικό πρότυπο και, βεβαίως, πολύ μακριά από το προβαλλόμενο 40%.

Κι άλλοι ερευνητές αρνούνται να πιστέψουν τους ισχυρισμούς του Ελβετού, όσο δεν είναι διαθέσιμα σε έγκυρα περιοδικά περιγραφές των διατάξεων και ελέγξιμα αποτελέσματα μετρήσεων, τα οποία να μπορούν να επαναληφθούν σε άλλα εργαστήρια και από άλλους ερευνητές, όπως γίνεται πάντα με πρωτότυπες τεχνολογικές επινοήσεις.

Όταν ζητήθηκε από τον La Vecchia να παρουσιάσει τις διατάξεις και να γίνουν μετρήσεις ενώπιον έγκυρων επιστημόνων, αλλιώς δεν θα συνεχιζόταν η χρηματοδότηση, έστησε ο Ελβετός μια διάταξη, την οποία δεν επιτρεπόταν να προσεγγίσει οποιοσδήποτε σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα. Όταν ήταν όλα έτοιμα, εμφανίστηκε ο ερενητής και έβγαλε από χαρτοφύλακα ένα άγνωστο αντικείμενο, το οποίο τοποθέτησε στο κατάλληλο σημείο της διάταξης μετρήσεων. Τα αποτελέσματα ήταν μεν εντυπωσιακά, αλλά κανείς δεν ξέρει, αν δεν ήταν κάποια ηλεκτρονική εξομοίωση συμπεριφοράς, η οποία δημιουργεί παραπλανητικά αποτελέσματα. Ο La Vecchia πήρε μαζί του το μυστηριώδες αντικείμενο και δεν εμφανίστηκε τις επόμενες ημέρες, όταν επρόκειτο να συνεχιστούν οι μετρήσεις, όπως είχε υποσχεθεί.

Τελικά υπέβαλε η γηραιά κυρία που χρηματοδότησε τον Ελβετό, μήνυση για απάτη και ζήτησε τα λεφτά της πίσω. Όμως ο «ερευνητής» είχε εξαφανιστεί και οι αρχές τον αναζητούσαν μέσω της Europol. Πάνω εκεί αποφάσισε η εισαγγελία της Ζυρίχης να θέσει την υπόθεση στο αρχείο, επειδή η πλούσια κυρία που χρηματοδοτούσε, ήταν άσχετη με το ερευνητικό αντικείμενο και, ξεκινώντας την εκταμίευση κονδυλίων, διέτρεχε εν γνώσει της τεράστιο κίνδυνο να πέσει θύμα εξαπάτησης. Έκανε δηλαδή στον La Vecchia πολύ εύκολη την απάτη εις βάρος της! Τώρα τρέχουν δίκες αστικού δικαίου εναντίον του «ερευνητή» για επιστροφή των κονδυλίων, αλλά ο ίδιος είναι εξαφανισμένος και δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να εμφανιστεί σύντομα...

Προσθήκη 2015: Ο "εφευρέτης" έχασε πρωτοδίκως και την έφεση. Τώρα περιμένει την απόφαση του "Αρείου Πάγου" της Ελβετίας. Ουσιαστικά δεν γλιτώνει και, όποτε εμφανιστεί, πρέπει να πληρώσει τα δανεικά συν τόκους...