23 August 2010

Τι σκέφτονται οι Κινέζοι για τη χώρα τους; (I)


Στην Ευρώπη έχουμε συχνά για τους Κινέζους την εντύπωση των μυρμηγκιών, πολλοί, ομοιόμορφοι και άβουλοι. Αυτή η εικόνα σίγουρα δημιουργήθηκε την εποχή του μαοϊκού κομμουνισμού, όπου κάθε απόκλιση οδηγούσε σε τιμωρία – από αφαίρεση διαμερίσματος και θέσης εργασίας, μέχρι εξορία.
Στις τυποποιημένες συνεντεύξεις που ακολουθούν και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα FAZ (=Frankfurter Allgemeine Zeitung) εκφράζονται αρκετά ελεύθερα διάφοροι Κινέζοι για τη χώρα τους, το άνοιγμα του καθεστώτος στη Δύση, τη λογοκρισία και τις προσωπικές προοπτικές. Αυτό που επιβεβαιώνεται από τις συνομιλίες είναι αυτό που γνωρίσαμε κι στα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα: οι απλοί, φτωχοί ή αμόρφωτοι άνθρωποι συνήθως ουδόλως ενδιαφέρονται για δημοκρατικές διαδικασίες και διακυβερνήσεις, παρά μόνο για δουλειά και καλύτερο μισθό. Οι περισσότερο μορφωμένοι και οι πιο ευκατάστατοι προβληματίζονται και για τις πολιτικές συνθήκες στη χώρα.
Εννοείται, οι 8-9 συνεντεύξεις που θα ακολουθήσουν, δεν αποτελούν έγκυρο δείγμα για τις απόψεις του σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριου ανθρώπων, οι οποίοι έχουν μεταξύ τους μεγάλες φυλετικές, γλωσσικές, θρησκευτικές, μορφωτικές κ.ά. διαφορές.

Liu Wei: Δεν θέλουμε μεγάλες και απότομες αλλαγές

Ο Liu Wei είναι χρηματιστής και σύμβουλος επενδύσεων σε μία μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρία του Πεκίνου. Δεν θεωρεί τη χώρα του κομμουνιστική και πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητο ένα πολυκομματικό σύστημα στην Κίνα. Βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση απ’ ότι οι γονείς του, θεωρεί όμως ότι υπάρχει πολιτιστική υποχώρηση.

Ερώτηση: Γιατί έχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο ενδοιασμούς για την οικονομική άνοδο της Κίνας;

Liu Wei: Φοβούνται μάλλον ότι θα μπορούσε να πάρει η Κίνα τη δική τους θέση. Η χώρα μας δημιουργεί σχέσεις με άλλες χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες, οι οποίες χώρες παλαιότερα ελέγχονταν από την Αμερική και την Ευρώπη. Ιδιαίτερα με την Αφρική έχει σήμερα η Κίνα καλύτερες σχέσεις. Και δεν είμαστε πια σιωπηροί σε διεθνείς οργανισμούς.

Ερώτηση: Είναι η Κίνα ήδη μια παγκόσμια δύναμη;

Liu Wei: Όχι, για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε ακόμα αρκετό χρόνο ανάπτυξης. Το οικονομικό μοντέλο μας πρέπει να αλλάξει, από τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας προς την εσωτερική κατανάλωση. Ακόμα και η πολιτική ηγεσία μας θεωρεί ότι πρέπει να κατανέμονται τα εισοδήματα δικαιότερα. Από πολιτικής σκοπιάς η Κίνα είναι μια παγκόσμια δύναμη και η επιρροή της αυξάνει.

Ερώτηση: Τι είναι ο κομμουνισμός για σας;

Liu Wei: Σύμφωνα με τις αρχές του κομμουνιστικού κόμματος, κομμουνισμός είναι ένας τελικός πολιτικός στόχος, αλλά η υλοποίηση θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ χρόνο. Σύμφωνα με τον Μαρξ, μια κοινωνία πρέπει να περάσει από τον καπιταλισμό, μετά έρχεται η εποχή του σοσιαλισμού και τελικά καταλήγουμε στον επιθυμητό κομμουνισμό. Όμως, πολλές σοσιαλιστικές χώρες υπερπήδησαν την εποχή του καπιταλισμού. Κατά την άποψή μου, ο κομμουνισμός έχει πραγματοποιηθεί σε ένα κινέζικο χωριό, το Χουαξί. Εκεί αποφασίζονται όλο τα θέματα από κοινού, τα οικονομικά, η παραγωγή κ.ο.κ.

Ερώτηση: Θεωρείτε την Κίνα κομμουνιστική;

Liu Wei: Φυσικά όχι!

Ερώτηση: Συμπαθείτε την πολιτική ηγεσία;

Liu Wei: Νομίζω ότι ταιριάζει στην Κίνα. Θα ήταν πολύ δύσκολη η διακυβέρνηση με ένα πολυκομματικό σύστημα. Η χώρα μας αναπτύχθηκε ιστορικά με αυτό τον τρόπο και οι Κινέζοι δεν θέλουν μεγάλες και απότομες αλλαγές.

Ερώτηση: Τι θα αλλάξει για σας αυτό το έτος;

Liu Wei: Ελπίζω να έχω λιγότερο άγχος. Η ζωή στην πόλη είναι πολύ αγχώδης.

Ερώτηση: Είναι η ζωή σας διαφορετική από εκείνη των γονέων σας;

Liu Wei: Είναι πολύ καλύτερη όσον αφορά την οικονομική πλευρά, ένδυση, διατροφή, μεταφορές. Αλλά στον πολιτιστικό τομέα έχω την εντύπωση ότι δεν είμαστε σε καλύτερη μοίρα. Διαπιστώνω οπισθοδρόμηση! Όταν ήμουν μικρός, οι οικογένειες ζούσαν περίπου όπως τώρα, αλλά οι σχέσεις ήταν ειλικρινείς και φιλικές. Σήμερα κυνηγάνε όλοι κάποιους δικούς τους στόχους, ήδη με τη γέννησή τους αποκτούν οι άνθρωποι κάποιες προδιαγραφές. Τα παιδιά από τις πόλεις και την επαρχία έχουν τελείως διαφορετικές προοπτικές.

Ερώτηση: Ποια είναι η άποψή σας για τη λογοκρισία στο Internet που εφαρμόζει η Κίνα;

Liu Wei: Νομίζω ότι δεν χρειάζεται η λογοκρισία. Αποτελεί αντίφαση με το πνεύμα του Internet. Πιστεύω ότι είναι αδύνατον να κρυφτεί ό,τι κι αν θέλουν να αποσιωπήσουν.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι υπάρχει το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Liu Wei: Δεν πιστεύω ότι είναι αλήθεια. Είχαμε τον πιο κρύο χειμώνα εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το θέμα.

Ερώτηση: Ποια ήταν για σας τα σημαντικότερα γεγονότα το περασμένο έτος;

Liu Wei: Η οικονομική κρίση περνάει και έχουμε πλέον ανάπτυξη. Αρνητικό είναι ότι υποχώρησε το χρηματιστήριό μας, αλλά τώρα ανεβαίνει πάλι. Πέρα απ’ αυτά, οι γονείς μου με πιέζουν διαρκώς να παντρευτώ επιτέλους!
http://www.faz.net/s/RubDDBDABB9457A437BAA85A49C26FB23A0/Doc~E599FE255DCA148F786EE98E45683F59A~ATpl~Ecommon~Sspezial.html