Σε ανάπτυξη
της Λώρης Κέζα, ΒΗΜΑ, 10/06/2014
Για να σταθούμε μια στιγμή. Είναι άραγε το υπουργείο Οικονομικών το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή ή μήπως όχι; Θα λέγαμε ότι εκεί τα πράγματα έχουν μπει σε μια ρότα - συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί, πάντως υπάρχει σαφής πολιτικός στόχος. Αλλάζει το πρόσωπο του υπουργού εντούτοις όλα θα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το υπουργείο Ανάπτυξης, το τόσο σημαντικό για το μέλλον της χώρας, το τόσο απαξιωμένο από τον αποχωρήσαντα Κωστή Χατζηδάκη. Ο νέος υπουργός Νίκος Δένδιας, ως δρομέας σκυταλοδρομίας, καλείται να καλύψει την απόσταση που άφησε ο προκάτοχός του σερνάμενος στην κούρσα της Ανάπτυξης.
Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει όλα τα χαρακτηριστικά που οδηγούν τη χώρα προς τα πίσω και όχι στην Ανάπτυξη. Θα αναφέρουμε επί τροχάδην ορισμένες πράξεις του οι οποίες είναι ενδεικτικές. Ως υπουργός ενημερώθηκε για έξι υποθέσεις καρτέλ όμως προτίμησε να τις αγνοήσει. Τούτο ήταν αντιφατικό ως προς το ρόλο του. Ας πάει και το παλιάμπελο, δεν έχει σημασία. Διόρισε γενικό γραμματέα δημοσίων έργων έναν εργολάβο, ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρείας. Παράξενο όχι όμως και παράνομο.
Κι άλλα, κι άλλα. Σε συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε σε ανύπαρκτη έρευνα σχετικά με τα οφέλη από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Τον διέψευσε ταπεινωτικά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Σε άλλο ζήτημα, στη στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων: τον Μάρτιο του 2012 η Άννα Διαμαντοπούλου είχε ζητήσει την παραίτηση 50 υπαλλήλων επειδή υπήρχαν καταγγελίες για μίζες. Ο Χατζηδάκης δημοσίευσε προκήρυξη την επάνδρωση της διεύθυνσης, με 40 άτομα, ακριβώς δυο χρόνια αργότερα. Δυο χρόνια χαμένα στην ανοργανωσιά.
Να αποδεχτούμε ότι όλα αυτά είναι απερισκεψίες, ασήμαντες για την ιστορία της χώρας. Ας πιάσουμε τα πιο σοβαρά κι ας τα περιγράψουμε σε λίγες γραμμές. Θυμάστε την περίφημη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ»; Πρόκειται για μια σειρά από υποδείξεις που δεν περιλαμβάνονται στα μνημόνια όμως αποτελούν δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές. Υποτίθεται ότι οι ντιρεκτίβες έρχονται απέξω, από την τρόικα. Στη πραγματικότητα ήρθαν από δικηγορικό γραφείο του Κολωνακίου. Ο Χατζηδάκης ανέθεσε και πλήρωσε (κοντά ένα εκατομμύριο) τη σύνταξη της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» στο Ίδρυμα Οικονομικών κι Βιομηχανικών Ερευνών, δηλαδή στο ίδρυμα των Ελλήνων Βιομηχάνων.
Ο Κωστής Χατζηδάκης ένιωθε τόσο πονηρός ώστε να νομίζει πως θα πασάρει την εργαλειοθήκη ως εισαγόμενη. Δεν περίμενε ότι θα τον ξεμπροστιάσουν υπουργοί της κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε. Ετσι για την αφήγηση, να θυμίσουμε ότι από την περιλάλητη εργαλειοθήκη προέκυψαν οι διαμάχες για τα φάρμακα, για το γάλα και τα λοιπά και τα λοιπά. Με την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια τέτοιες πρακτικές θα αποφευχθούν. Ξέρουμε, είναι δεξιός αλλά δεν είναι χαμερπής. Ας πάμε όμως σε όσα θα βρει μπροστά του και είναι κρίσιμα για τις επόμενες γενιές.
Σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Πάλι ενδεικτικά: από έκθεση προόδου της Ομάδας Δράσης του Ράιχενμπαχ προέκυψε πως χρησιμοποιήθηκαν μόνο 252 εκατ. ευρώ από τα 3,2 δισ. ευρώ των κονδυλίων. Σαφές για όλους πλην του Χατζηδάκη ο οποίος μπέρδεψε νούμερα από εθνικές δράσεις για να δείξει προκοπή. Στο δια ταύτα: μας χαρίζουν κονδύλια και δεν απλώνουμε χέρι να τα πάρουμε. Τούτο εν πολλοίς οφείλεται στην αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να παράσχουν εγγυήσεις. Εδώ μπορεί να παρέμβει ο Δένδιας, να πιέσει ώστε να αλλάξουν όροι του δανεισμού. Στο κάτω κάτω οι τράπεζες λειτουργούν ως ημι-δημόσια μαγαζιά, με τόσες διασώσεις που έχουν γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ετερη ευθύνη του Νίκου Δένδια, η εκκαθάριση των προγραμμάτων ώστε να μην υπάρχει υπερδέσμευση των κονδυλίων ΕΣΠΑ. Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει μοιράσει ήδη το 152% των δημοσίων δαπανών, σε θεωρητικό επίπεδο, σε δράσεις που ξανακάνουν αίτηση για έργα που έχουν ήδη εγκριθεί. Λιανά: καταγράφονται περισσότερες από 700 πράξεις επανένταξης σε προγράμματα και δεσμεύεται περί το 1,5 δισ. ευρώ χωρίς να προκύπτει έργο.
Κάτι ακόμη, επί της ουσίας. Η Ανάπτυξη του Κωστή Χατζηδάκη δεν έχει όραμα σε βάθος χρόνου. Η ιδέα «ανοίγω δρόμους» κινεί χρήμα, δίνει δουλειά όμως έχει πεπερασμένο χρονικό ορίζοντα. Η Ανάπτυξη «δίνω χιλιαρικάκια για να ανοίξουν μπαρ και σουβλατζίδικα» είναι επίσης εφήμερη. Το στοίχημα λοιπόν για τον Νίκο Δένδια είναι να απελευθερώσει τα χρήματα που υπάρχουν και να οραματιστεί μια παραγωγική χώρα. Η τυχόν αποτυχία του θα γίνει η χαριστική βολή για την οικονομία τη χώρας.
Απάντηση του Κ.Χατζηδάκη, ΒΗΜΑ, 17/6/2014
Κύριε Διευθυντά,
Η κα Λώρη Κέζα σε άρθρο με τίτλο «Σε Ανάπτυξη» που δημοσιεύθηκε στις 10-6-2014 σημειώνει μεταξύ άλλων απαξιωτικών αναφορών ότι: «ο Κωστής Χατζηδάκης έχει όλα τα χαρακτηριστικά που οδηγούν τη χώρα προς τα πίσω».
Θυμίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια :
- η χώρα έφτασε στην 3η θέση στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ ενώ ήταν στη 18η το 2012,
- η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, ένα παγωμένο έργο, έφτασε στο παρά πέντε για να ολοκληρωθεί αμέσως μετά από το ΥΠΟΜΕΔΙ,
- το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο έγινε πραγματικότητα, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Τρόικα,
- ψηφίσαμε τον νέο Επενδυτικό Νόμο που χαιρετίστηκε από την αγορά και θέσπισε την Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή,
- δόθηκε μόνιμη λύση στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με προστασία των δανειοληπτών και μπήκαν οι βάσεις για το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο»,
- θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, με λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και διπλασιασμό των εκπτωτικών περιόδων,
- υιοθετήσαμε ένα ριζοσπαστικό νόμο πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων,
- η ανταγωνιστικότητα της χώρας βελτιώθηκε κατά 28 θέσεις, σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας,
- ενώ, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ «Going for Growth», η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών – μελών του Οργανισμού στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός στο οποίο είχε σημαντική συμβολή το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Είμαι έτοιμος, φυσικά, να δεχθώ κάθε κριτική. Όμως, αυτή οφείλει να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και να μην επιστρατεύει θεωρίες συνωμοσίας του διαδικτύου.
Συγκεκριμένα :
2. Αμέσως μετά παραδέχεται ότι υπάρχει η συγκεκριμένη μελέτη, αλλά σημειώνει πως τη συνέταξε ένα δικηγορικό γραφείο του Κολωνακίου. Ωστόσο παρουσίασα τη μελέτη στις 27 Νοεμβρίου 2013 μαζί με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία! Επίσης, στις σελίδες 4-7 της μελέτης αναφέρονται όλοι οι εμπειρογνώμονες, Έλληνες και ξένοι, και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της μελέτης του ΟΟΣΑ.
3. Στο ίδιο άρθρο με κατηγορεί ότι αγνόησα 6 υποθέσεις καρτέλ. Ποιες άραγε; Η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ως ανεξάρτητη αρχή είναι η μόνη αρμόδια να αποφαίνεται. Άνθρακες ο θησαυρός.
4. Έντρομη διαπιστώνει ότι μοίρασα ήδη το 152%των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αγνοεί ότι η υπερδέσμευση κονδυλίων αποτελεί πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και ενόψει του Νέου ΕΣΠΑ, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες η διαδικασία για τη μεταφορά των έργων που απαιτείται στη νέα προγραμματική περίοδο. Φυσικά, δεν έχει ακούσει ποτέ τα συγχαρητήρια του κ. Barroso για το ότι η χώρα μας βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των απορροφήσεων.
5. Επικαλείται ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο 252 εκ. ευρώ από τα 3,2 δισ. ευρώ των κονδυλίων. Δεν το εξηγεί, αλλά υποθέτω ότι εννοεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του περασμένου Απριλίου, είχαν εγκριθεί βάσει των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΥΠΑΑΝ δάνεια άνω του 1,5 δισ.
6. Κατά το άρθρο, «η ανάπτυξη του Κωστή Χατζηδάκη δεν έχει όραμα σε βάθος χρόνου». Προχωρήσαμε βεβαίως με βάση τρεις βασικές μελέτες (τις εκθέσεις της McKinsey και του ΙΟΒΕ, την έκθεση του ΚΕΠΕ) για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2020. Προφανώς αμφισβητείται η αξιοπιστία και των τριών παραπάνω οργανισμών!
Δυστυχώς η αρθρογράφος δεν περιορίζεται μόνο σε ανακριβείς αναφορές. Διολισθαίνει ακόμα και σε ύβρεις.
Στον δρόμο αυτόν δεν την παρακολουθώ. Είμαι μάλιστα βέβαιος ότι στον δρόμο αυτόν δεν την παρακολουθεί και η συντριπτική πλειονότητα των αναγνωστών σας.
Με εκτίμηση,
Κωστής Χατζηδάκης
και η ανταπάντηση, αυθημερόν, της κυρίας Κέζα
Υπουργέ μου,
λατρεύω την αλληλογραφία με κυρίους. Ευελπιστώ μάλιστα ότι τα γράμματά μας θα γίνουν πρώτη ύλη για έναν Σοντερλό ντε Λακλό του μέλλοντος. Θα γίνετε έτσι ο δικός μου κόμης, στις επικίνδυνες σχέσεις της επαγγελματικής μου ζωής.
κ. Χατζηδάκη, θα προσπαθήσω πολύ συνοπτικά να ανταπαντήσω, όχι σε όσα καταλογίζετε στο ήθος μου αλλά σε όσα αφορούν τα στοιχεία που παρατίθενται στην επιστολή σας.
Λέτε «ψηφίσαμε τον νέο Επενδυτικό Νόμο που χαιρετίστηκε από την αγορά». Στην πραγματικότητα κάνατε τροποποιήσεις σε προηγούμενους (ν.2909/2011 και ν.3894/2010). Πείτε μας όμως, πόσα χρήματα επενδύθηκαν χάρη σε αυτούς τους νόμους; Πιθανώς να μην έχετε ακόμη τα αποτελέσματα, οπότε θα σας πω εγώ σε τι μεταφράζεται η τεράστια επιτυχία των επενδυτικών νόμων:
Το 2012 ιδρύθηκαν 4.142 νέες επιχειρήσεις. Από αυτές μόνο 4 δήλωσαν σε επενδύσεις άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Ξέρουμε όλοι ότι οι νέες επιχειρήσεις είναι ως επί τω πλείστον σουβλατζίδικα και μπαρ που επιδοτήθηκαν. Πείτε μας πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις λειτουργούν ακόμα. Μαθαίνω ότι κάμποσες πήραν την επιδότηση κι έβαλαν λουκέτο μετά το υποχρεωτικό εξάμηνο λειτουργίας.
Στο πεδίο των άμεσων ξένων επενδύσεων σημειώθηκε αύξηση κατά 63% το τελευταίο έτος. Οι αυξήσεις οφείλονται σε αμφισβητήσιμη μέθοδο, στο ότι ζημίες που εμφάνισαν οι ξένες εταιρείες το 2012 συμπεριελήφθησαν στον υπολογισμό των επανεπενδυθέντων κερδών, μειώνοντας έτσι με αναθεώρηση στοιχείων τον όγκο των επενδύσεων του έτους αυτού. Καθώς δεν έχω σπουδές οικονομικών, μεταφέρω όσα μου λένε οι δικοί σας άνθρωποι_ καταλαβαίνετε τι εννοώ…
Και το θεμελιώδες ερώτημα: πως γίνεται με τόσο θαυμαστές επενδύσεις να αυξάνεται η ανεργία; Πού είναι οι θέσεις εργασίας που προκύπτουν;
κ. Χατζηδάκη δεν σας αποκαλώ τυχαία υπουργό υπανάπτυξης. Επί των ημερών σας έκλεισαν ιστορικές βιομηχανίες και επέλεξαν έδρα στο εξωτερικό άλλες τόσες. Η αποτυχία σας είναι γραμμένη με τα brand names της ελληνικής παραγωγής. Ανάκατα: έκλεισαν τα τσιμέντα ΑΓΕΤ Ηρακλής, έκλεισε η πρώτη σε ξυλεία ΣΕΛΜΑΝ, οι χαρτοβιομηχανίες Diana και Delica, η εταιρία τροφίμων ΝUTRIAT (Κατσέλης, Αλλατίνη), έκλεισε η NEOSET, η ALUMIL, έκλεισε η ΑΓΝΟ, η Pepsico ΗΒΗ. Ταυτόχρονα σηκώθηκαν κι έφυγαν τρεις αεροπορικές εταιρείες, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η Κόκα Κόλα και το συνώνυμο του ελληνικού γαλακτοκομικού ΦΑΓΕ.
Σας ρωτώ: Ποιες ήταν οι ενέργειές σας για να αποτρέψετε τα λουκέτα ή έστω να κρατήσετε στην Ελλάδα εκείνους που έφυγαν; Πάμε παρακάτω!
Αναφέρετε: «Δόθηκε μόνιμη λύση στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας». Δόθηκε αλλά όχι από εσάς. Πρόκειται για τον νόμο 3869/2010, που θα μείνει στην Ιστορία ως «ο νόμος Κατσέλη». Η Λούκα ήταν εκείνη που έφερε το θέμα στη δημόσια συζήτηση, έθεσε τους όρους και τα όρια, πριν την οικονομική κρίση. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
Όσον αφοράν την «επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων», υπάρχει ένσταση. Ένας δρόμος δεν φέρνει ανάπτυξη από την κατασκευή του, φέρνει ανάπτυξη όταν συνδέει λιμάνια, αεροδρόμια, αγορές, δραστηριότητες. Έχετε προχωρήσει σε κάποια μελέτη για τη διασταύρωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου ή μήπως βαδίζετε κι εσείς στα κουτουρού, όπως οι προκάτοχοί σας; Πάντως για να έχετε μια εικόνα αυτού που εννοώ, αναζητείστε το ανάλογο πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους σιδηρόδρομους.
Συνεχίζω κ. Χατζηδάκη,
γράφετε ότι σας κατηγορώ πως αγνοήσατε 6 υποθέσεις καρτέλ. Κι αναρωτιέστε: «Ποιες άραγε;». Δεν θα σας πω εγώ αλλά θα σας ρωτήσω: εσείς ποια εννοούσατε όταν δηλώνατε πριν από ένα χρόνο ότι θα «χτυπηθούν τα καρτέλ, που κρατούν τις τιμές των προϊόντων στα ύψη»; Πείτε μου, τα χτυπήσατε κάτω σαν το χταπόδι ή πιο απαλά; Μπείτε στον κόπο να φτιάξετε έναν κατάλογο, ανά κλάδο μαζί με τις ενέργειές σας και τα αποτελέσματα που πετύχατε.
Για να μην μακρηγορούμε επί του θέματος, σας παραπέμπω στο βιβλίο του Γιώργου Φλωρά, του εκδότη που δίνει αγώνα εναντίον των καρτέλ. Τώρα που έχετε ελεύθερο χρόνο, θα απολαύσετε τις 500 σελίδες που περιλαμβάνουν όλες τις υποθέσεις.
Σχετικά με την υπερδέσμευση των κονδυλίων ΕΣΠΑ. Ακολουθήσατε την τακτική «λέω ναι σε όλους, τάζω λαγούς με πετραχήλια» και ανεβάσατε τις υποσχέσεις σε επίπεδα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Με το overbooking παρουσιάζετε στρεβλή εικόνα. Κι άλλοι το κάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά εσείς το παρακάνατε. Μοιράσατε το 152% των κονδυλίων και τώρα δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε. Τούτο σημαίνει ότι θα ακυρωθούν περισσότερα από 1.200 έργα, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ. Σε άλλα έργα, που πήραν συμπλήρωμα, σημαίνει ότι η διαφορά θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους. Δηλαδή όχι μόνο δεν παίρνετε να λεφτά που μας χαρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά επιβαρύνετε τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.
Σχετικά με την κατάταξη της χώρας σε λίστες και τα bravi του Μπαρόζο για την απορρόφηση των ΕΣΠΑ, σας μεταφέρω την τελευταία αξιολόγηση της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην έκθεσή της υπογραμμίζει ότι «πολλά προγράμματα αντιμετωπίζουν κίνδυνο μη επίτευξης των στόχων και αυτόματης αποδέσμευσης». Επίσης επισημαίνονταν ότι «με ποσοστό 46,3% του ΕΚΤ η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τα δύο τρίτα των κρατών–μελών». Σας παρακαλώ υπουργέ μου, βοηθείστε με να καταλάβω: άλλα στοιχεία έχετε εσείς κι άλλα έχουν οι κουτόφραγκοι;
Στο θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Λέτε πώς στις σελίδες 4-7 αναφέρονται τα ονόματα όσων συνέβαλαν. Είναι δεκάδες, μην πω εκατοντάδες. Δεν αναφερόμουν σε αυτούς — άλλωστε δημοσιεύεται υποσημείωση ότι οι απόψεις των συμβούλων, γενικών γραμματέων, εμπειρογνωμόνων δεν καταλήγουν όλες σε οδηγίες. Καθώς λοιπόν είμαι θύμα πλάνης, σας ρωτώ ευθέως: ποιοι ήταν εκείνοι που συνέταξαν την εργαλειοθήκη; Δηλαδή ποιοι ήταν εκείνοι που αξιολόγησαν το υλικό και κατέληξαν σε οδηγίες; Σε ποιο κτήριο εργάστηκαν και πόσο πληρώθηκαν; Παραμένει και το ρητορικό ερώτημα: αφού πρόκειται για συμπίλημα Ελλήνων ειδικών, γιατί το πασάρατε ως ντιρεκτίβες της αλλοδαπής;
Έρχομαι στη «μελέτη» που επικαλεστήκατε για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Δεν είχατε διευκρινίσει ότι πρόκειται για σελίδες από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Μελέτη είναι η συγκέντρωση στοιχείων πρωτογενώς και όχι η συρραφή απόψεων. Ούτως ή άλλως όμως διαβάζουμε ότι υπάρχει «μικτή εικόνα για το ζήτημα». Στα επί μέρους: η ανεργία δεν μειώνεται αν εργάζονται περισσότερες ώρες οι ίδιοι άνθρωποι. Ενθαρρύνατε την πρόσληψη καινούργιων υπαλλήλων;
Όχι, δεν υπάρχουν κίνητρα. Όσον αφορά τη μείωση των τιμών, δεν συμφωνούν όλοι: οι Inderst and Irmen (2005) λένε ότι τα προϊόντα θα ακριβύνουν. Οι Burda and Weil (2005) και μελετητές της Αυστραλίας συμπεραίνουν ότι δεν έπεσαν οι τιμές όπου εφαρμόστηκε το μέτρο. Από πουθενά δεν τεκμαίρεται ότι η επέκταση του ωραρίου θα αυξήσει την παραγωγή μέσα από την κατανάλωση. Με παραπέμπετε σε υλικό που σας αναιρεί.
Δεν θα επεκταθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες για το ωράριο των καταστημάτων. Αν μπήκα στον κόπο, ήταν για να σας δείξω ότι δεν ξεμπερδεύετε μαζί μου παραπέμποντας σε ένα λινκ. Δεν με τρομάζουν 391 σελίδες στα αγγλικά: είναι η δουλειά μου να τις διαβάζω με προσοχή. Μην ξεχνάτε ότι αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενό μου, δεν κάνω κάτι άλλο παράλληλα. Δεν είμαι σύμβουλος κάποιου πολιτικού, ούτε έχω δεύτερο μισθό από δημόσια θέση. Δεν σας φοβάμαι ούτε πτοούμαι με την επίθεσή σας.
Για το βάθος χρόνου του σχεδιασμού σας, το οποίο αμφισβητώ, γράφετε ότι προχωρήσατε «στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2020». Εννοείτε ότι ενημερωθήκατε για τα επόμενα ΕΣΠΑ, για το πακέτο 2014-2020. Τι άλλο κάνατε, πείτε μας συγκεκριμένα για τις δικές σας πρωτοβουλίες. Κάτι ακόμα: η πενταετία δεν θεωρείται «βάθος χρόνου» για την ανάπτυξη. Είναι το επόμενο τέρμινο.
Λέτε κ. Χατζηδάκη ότι για τα γραφόμενά μου στηρίζομαι σε θεωρίες συνωμοσίας. Δεν είναι έτσι. Διαβάζω τα νομοσχέδια, παρακολουθώ τις υπουργικές αποφάσεις, τις αναρτήσεις της Διαύγειας και ταυτόχρονα αφιερώνω πολύ χρόνο στην επαφή με ανθρώπους. Συναντώ συναδέλφους σας, εκείνους που συμμετέχουν στην κυβέρνηση από την οποία εκδιωχθήκατε, συναντώ στελέχη υπουργείων, βουλευτές όλων των κομμάτων, υπαλλήλους σε διάφορες υπηρεσίες, συμβούλους και παρασυμβούλους. Εντούτοις την καλύτερη περιγραφή της αποτυχίας σας μου παρέχουν κάθε πρωί οι άστεγοι στο Πεδίον του Άρεως, εκείνοι που τρώνε τα σκουπίδια της θαυμαστής σας ανάπτυξης.
Αναμένω επόμενη απάντησή σας. Αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι σε βάρος σας.
Υμετέρα
Λώρη