22 May 2013

Και λέγε λέγε...

της Λώρης Κέζα, BHMA, 22/5/2013

Κάθε ιστορία έχει πολλές εκδοχές. Το πιο απλό να πιάσουμε, μια διαφωνία φίλων, το χωρισμό ενός ζεύγους μπορούμε να ακούσουμε αφηγήσεις που φωτίζουν διαφορετικές πλευρές. Στη λογοτεχνία αποτελεί μια πεπαλαιωμένη τεχνική, να ακούγονται διαφορετικές φωνές που περιγράφουν τα ίδια περιστατικά. Στην πολιτική συμβαίνει κάτι ανάλογο. Οι διαφορετικές διηγήσεις συνθέτουν την Ιστορία. Καθένας έχει δικαίωμα να αφηγηθεί την δική του εκδοχή, παραδίδοντάς την προς κρίση. Ο αφηγητής αξιολογείται.
Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζει συστηματικά τη δική του εκδοχή για την πτώχευση και την προσφυγή στο ΔΝΤ. Λένε ορισμένοι ότι βρήκε έναν ακόμη τρόπο για να αυξήσει το εισόδημά του καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι αμοιβές για τις διαλέξεις είναι παχυλές. Εντούτοις δεν εμφανίζεται μόνο εκεί που τον πληρώνουν.
Αποδέχτηκε την πρόσκληση για το TEDGlobal και σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών θα μιλήσει στο Εδιμβούργο στις 11 Ιουνίου. Το TED είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που από το 1984 παρουσιάζει στο κοινό «τους πιο συναρπαστικούς διανοητές και πράττοντες». Γιατί λοιπόν να μην αποδεχτεί την πρόταση ο Παπανδρέου και να αρνηθεί μια θέση στον κατάλογο των συναρπαστικών ομιλητών;  Αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να διαδώσει την δική του άποψη για τα γεγονότα. Να διασώσει την υστεροφημία του.
Μια ομάδα ατόμων προσπαθεί να αποτρέψει την εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στο Εδιμβούργο. Έχουν μαζέψει 6.381 υπογραφές μέσα από την ιστοσελίδα.
Προκύπτει ένα δίλημμα από το «αίτημα φίμωσης» του Παπανδρέου.  Δεν έχει το δικαίωμα να  αφηγείται τη δική του εκδοχή; Φυσικά και έχει το δικαίωμα της γνώμης όμως για στην περίπτωσή του δεν πρόκειται για απλή εξιστόρηση. Πρόκειται για προπαγάνδα και για παραχάραξη της αλήθειας.
Ο Παπανδρέου δεν κληρονόμησε το χρέος αλλά ανήκει σε εκείνους που το δημιούργησαν. Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του «αιτήματος φίμωσης», υπήρξε βουλευτής και υπουργός από το 1981. Εξελέγη το 2009  με ανακρίβειες, αρνούμενος τη λιτότητα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί. Είπε ψέματα εν γνώσει του γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει για τα μελλούμενα.
Καθένας έχει το δικαίωμα να αφηγηθεί την εκδοχή του. Σε ατομικό και εθνικό επίπεδο. Η μέθοδος του Παπανδρέου είναι η μέθοδος των Σκοπιανών. Στήνουν το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου στην πόλη και διαδίδουν ότι εκείνοι είναι οι απόγονοί του, οι γνήσιοι Μακεδόνες.
Καθένας λοιπόν έχει το δικαίωμα να μιλάει, να καταθέτει τα δικά του δεδομένα. Οι παρατηρητές και οι μελετητές του μέλλοντος αξιολογούν. Κάποιες μαρτυρίες αξιοποιούνται ως πρωτογενές υλικό και κάποιες άλλες πάνε απευθείας στον κάδο της junk science.