04 October 2012

Εικονική Εκκλησία

της Ξένιας Κουναλάκη, Καθημερινή, 4/10/2012
«Ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει», είπε με έντονα αυτοκριτική διάθεση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Το θέμα στην Ιερά Σύνοδο ήταν η κρίση και οι επιπτώσεις της. Αν κρίνουμε από τις πρόσφατες ειδήσεις που αφορούν την Εκκλησία, οι ιεράρχες όντως ζουν σε παράλληλο σύμπαν: την ώρα που η ελληνική κοινωνία βυθίζεται στη βία και την ανέχεια, εκείνοι ευρισκόμενοι σε ολοκληρωτική άρνηση ασχολούνται με τα τουρκικά σίριαλ, το γέροντα Παστίτσιο και την πεολειχία.

«Μας λείπει το όραμα και το αναζητούμε», παραδέχθηκε ο κύριος Ιερώνυμος, σκιαγραφώντας μια εικόνα αθώας (Μαυρο-;) Κοκκινοσκουφίτσας για τον ίδιο και τους συναδέλφους του, που έχουν χαθεί μέσα στο άγριο δάσος της αληθινής ζωής. Χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος είπε για τους κληρικούς και τον ρόλο τους: «Πρέπει να ομολογήσουμε ότι πολλοί από εμάς δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει».

Δεν μπορεί να μην είχε στο μυαλό του τον πρόσφατο φετφά του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ κατά του στοματικού έρωτα, στην οποία αναφέρθηκε στην «τραγικότητα της παραχρήσεως της θεοσδότου ελευθερίας μας». 

Λίγες μέρες νωρίτερα πληροφορηθήκαμε ότι ο μητροπολίτης Ανθιμος παρακολουθεί μανιωδώς τουρκικά σίριαλ. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, γιατί έτσι ενημερωνόμαστε κι εμείς οι αδαείς, που εργαζόμαστε την ώρα που προβάλλονται οι πολυσυζητημένες παραγωγές. Μόνο που αντί να μας εξηγήσει απλώς γιατί δεν του αρέσει η σειρά «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής» (Είναι αργή η πλοκή; Δεν φοράνε ωραία κοστούμια; Δεν παίζει καλά ο πρωταγωνιστής;) επεκτάθηκε σε εθνοπατριωτικές κορώνες και ντιρεκτίβες: «Κανένας δεν πρέπει να βλέπει τη σειρά γιατί δείχνει ότι παραδοθήκαμε. Πρέπει να γίνουμε ελληνικότεροι απ’ όσο είμαστε», είπε σε συνέντευξή του στον ΣKAΪ και στη συνέχεια έθιξε το ζήτημα της Θράκης, μίλησε για τα τζαμιά που δεν πρέπει να γίνουν στην Αθήνα και το ύπουλο σχέδιο των Τούρκων να μας αφανίσουν.

Η Εκκλησία έχει προφανώς αναλάβει ρόλο διασκεδαστή-οπίου του λαού σε χαλεπούς καιρούς. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει πετύχει πλήρως στην αποστολή της. Πέρα από την πλάκα που σπάμε, όμως, ποια είναι η συνδρομή της στην τρέχουσα κρίση; Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ να αναλάβει η ίδια η Εκκλησία το 50% της μισθοδοσίας των ιερέων έπεσε στο κενό. Αμήχανη εμφανίζεται και απέναντι στην έκρηξη της βίας με θύτες μέλη της Χρυσής Αυγής. 

Όπως σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο του στη «Μεταρρύθμιση» ο Νίκος Γκιώνης «η Εκκλησία ως θεσμός που μας κέρδισε με τα διαφυλετικά συσσίτια, γιατί δεν αρθρώνει κουβέντα αγάπης και φιλοκαλίας, αλλά και διαμαρτυρίας, κόντρα στα γεύματα μίσους της Χ. Α.; Γιατί, μετριοπαθή Ιερώνυμε, δεν παρεμβαίνεις ενισχυτικά προς την υπόλοιπη κοινωνία;». Καλό το φωτογενές δημόσιο αυτομαστίγωμα, αλλά περιμένουμε τολμηρότερες πράξεις από τον Αρχιεπίσκοπο.