14 October 2012

Πάσα του Μπένι στη Χ.Α.

iefimerida.gr, 12/10/2012

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου σε «τρία ονόματα εβραϊκής καταγωγής» τα οποία ήταν πρώτα στη λίστα Λαγκάρντ με τους 1.991 φορολογουμένους που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και την οποία είχε στη διάθεσή του.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας επί πέντε ώρες στις επίμονες ερωτήσεις των μελών της, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της λίστας, ότι δεν είχε κάνει χρήση της και ότι το «στικάκι» παρέμενε αχρησιμοποίητο στο γραφείο του. Κανείς δεν περίμενε από τον κ. Βενιζέλο να κατονομάσει κάποια από τα πρόσωπα που υπάρχουν στη λίστα -αφού υποτίθεται ότι δεν την είχε ποτέ δει- και πολύ περισσότερο να κατονομάσει τρία πρόσωπα εβραϊκής καταγωγής.


Πηγές από τον επιχειρηματικό κόσμο, με τις οποίες συνομίλησε το iefimerida.gr αιφνιδιάστηκαν από αυτή την αναφορά Βενιζέλου την οποία χαρακτηρίζουν «σκανδαλώδη» και «άτοπη». Κι αυτό, όπως εξηγούν, επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στοχοποίησε μια κοινωνική ομάδα συμπολιτών μας, σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα, όπου αρκεί μια λέξη για να ανάψει το φυτίλι των διακρίσεων. Και πρόσθεταν ότι αυτή η αναφορά θα ήταν δικαιολογημένη αν ο κ. Βενιζέλος έδινε κάποια στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις έρευνες, χωρίς να κατανομάσει δημοσίως τους ελεγχόμενους.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα δεν έκανε κανέναν σχολιασμό της αναφοράς Βενιζέλου ούτε διέρρευσε κάποια ενόχληση. Οι ίδιες επιχειρηματικές πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι πιθανόν πίσω από την στοχοποίηση τριών προσώπων εβραϊκής καταγωγής ο κ. Βενιζέλος ήθελε να κρύψει την αδυναμία του να πείσει για την αλήθεια των ισχυρισμών του και «θέλησε να μετατοπίσει το πρόβλημα στο γνωστό εξιλαστήριο θύμα, τους Εβραίους» ώστε τα ΜΜΕ να ασχοληθούν με αυτό αντί για την ουσία του θέματος που είναι η φοροδιαφυγή.
Στην απόγνωσή του ο Μπένι πετάει ένα κόκαλο στη Χ.Α. για αποπροσανατολισμό: μην με καταγγέλλετε και θα σας δώσω κι άλλα κόκαλα να παίζετε!