Εγκύκλιος Γ2/61723/13-06-2002, ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών, την προσευχή και τον εκκλησιασμό, σας κάνουμε γνωστό ότι η απαλλαγή αυτή πρέπει να στηρίζεται σε δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει. Σε περίπτωση απαλλαγής του μαθητή από την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών, στη θέση "θρήσκευμα" στον απολυτήριο τίτλο δεν υπάρχει λόγος αναγραφής ενδείξεως»
«Για όσους μαθητές δεν επιθυμούν την παρακολούθηση, ή την συμμετοχή τους στις ανωτέρω δραστηριότητες (εννοεί εκκλησιασμός, προσευχές, θρησκευτικές γιορτές κλπ.), το Υπουργείο Παιδείας με την Εγκύκλιο Γ2/61723-13/6/2002, παρέχει το δικαίωμα της πλήρους απαλλαγής τους, αρκεί ο ίδιος ο μαθητής, ή ο γονέας αυτού, να δηλώσει εγγράφως την επιθυμία του χωρίς να υποχρεούται σε καμία περαιτέρω εξήγηση, ή διευκρίνιση. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θεωρεί πως το όλο θέμα καλύπτεται επαρκώς και με απόλυτο σεβασμό στην μη παραβίαση θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων των πολιτών»
Άρθρo 2.1: Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας
Άρθρo 5.2: Όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο»
Άρθρο 13.1: Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.
Πραγματικό περιστατικό 1:
Ερώτηση:Πάω στην Γ' Λυκείου σε ένα Λύκειο της επαρχίας. Πρώτη φορά άκουσα στην ιστορία να παίρνουν απουσίες έξω από την εκκλησία. Εγώ είμαι άθεση αλλά αυτό δεν θέλω να το δηλώσω στο σχολείο γιατί αποτελεί προσωπικό δεδομένο. Ήρθα σε κόντρα με αρκετούς καθηγητές, οι οποίοι μου ε΄παν: "Ζούμε σε ένα χριστιανικό ορθόδοξο κράτος και είσαι υποχρεωμένη να συμμετέχεις σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου". Πείτε μου, υπάρχει νόμος που λέει ότι, αν κάποιος δεν πάει στην Εκκλησία θα παίρνει απουσίες;
Απάντηση:
Επειδή ο εκκλησιασμός γίνεται σε σχολικές ώρες, δεν μπορείς να λείπεις χωρίς να πάρεις απουσίες. Μπορείς όμως να απαλλαγείς πλήρως από αυτή την υποχρέωση.
Χρειάζεται μόνο μια γραπτή δήλωσή σου (ή του κηδεμόνα σου αν είσαι κάτω των 18 ετών) ότι δεν επιθυμείς να μετέχεις στον εκκλησιασμό (αναφορά εγκυκλίων και δελτίων τύπου). Την ώρα που το σχολείο έχει εκκλησιασμό, εσύ μπορείς να μείνεις στο σχολείο με ένακα καθηγητή ή να πηγαίνεις στην εκκλησία και να κάθεσαι απ' έξω.
Πραγματικό περιστατικό 2:
Ερώτηση:Το πρόβλημα που με απασχολεί είναι ότι στο σχολείο μου "διδάσκει" τα θρησκευτικά ένας κομπλεξικός καθηγητής. Οι γονείς μου είναι διατεθειμένοι να δηλώσουν για μένα άλλο θρήσκευμα ή κανένα θρήσκευμα για να γλιτώσω. Στο σχολείο όμως τους είπαν ότι αφού το Απολυτήριό μου του Δημοτικού γράφει "χριστιανή ορθόδοξη", δεν γίνεται. Περιμένω από σας μια λύση, αν υπάρχει.
Απάντηση:Την ίδια δήλωση που μπορεί να κάνει η προηγούμενη μαθήτρια για να απαλλαγεί από τον εκκλησιασμό μπορείς να κάνεις κι εσύ! Δεν χρειάζεται να δώσεις καμιά εξήγηση για τους λόγους που έχεις.
1) Είναι καραμπινάτο ψέμμα για να μην σου δώσουν την απαλλαγή, πουθενά δεν αναφέρεται αυτό που λένε στους γονείς σου. ίσα-ίσα που τα επίσημα έγγραφα αναφέρουν τί ακριβώς γίνεται αν δηλώσεις ότι δεν είσαι χριστιανή ορθόδοξη. Στη θέση "θρσήκευμα" στον απολυτήριο τίτλο σου δενεπιτρέπεται να γράψουν τίποτα, βάζουν μια παύλα.
2) Είναι αντίθετο σε κάθε έννοια θρησκευτικής ελευθερίας. έχεις δικαίωμα να αλλάξεις θρήσκευμα, όποτε το θελήσεις. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις που "είχες" μέχρι 11 ετών δεν σε δεσμεύουν.
Από το περιοδικό Schooligans, ένθετο στην Ελευθεροτυπία.