05 March 2015

Ο πρώτος μήνας της νέας κυβέρνησης

του Γιάννη Σαραντάκου, ΕΘΝΟΣ, 5/3/2015
Η κυβέρνηση συμπλήρωσε πρόσφατα έναν μήνα ζωής... Χρόνος ελάχιστος υπό κανονικές συνθήκες, αλλά ως γνωστόν η χώρα δεν βρίσκεται σε αυτήν την... κανονικότητα τα τελευταία 5 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι, έναν μήνα μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, οι πολίτες εξακολουθούν να βιώνουν την ανασφάλεια σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι.
Οι Έλληνες γίνονται καθημερινά δέκτες απειλητικών μηνυμάτων από το εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό βρίσκονται σε μία πρωτόγνωρη σύγχυση με νομοσχέδια που ανακοινώνονται και αλλάζουν στην πορεία, με χρονοδιαγράμματα συγκεκριμένων επιλογών που δεν τηρούνται και γενικότερα με μία ρητορική που δεν μετατρέπεται σε πράξη. Πόσο μπορεί να αντέξει μία χώρα αυτήν την κατάσταση; Πώς μπορεί μία οικονομία να σταθεροποιηθεί όταν όλα όσα σχετίζονται με αυτήν είναι στον αέρα;
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες στο «ένα πόδι». Στην αρχή ήταν λογικό, καθώς αναλάμβανε μία καινούργια κυβέρνηση και σε θέσεις-κλειδιά τοποθετούνταν πρόσωπα που δεν είχαν κυβερνήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Οι πρώτες δυσκολίες δεν αιφνιδίασαν κανέναν. Από ένα σημείο και μετά, όμως, και όσο διατηρείται αυτή η σύγχυση, οι δικαιολογίες περί απειρίας δεν θα είναι αρκετές.
Είναι σαφές ότι χρειάζεται συντονισμός, αν μην τι άλλο, του οικονομικού κύκλου και σίγουρα χρειάζεται «φρένο» σε πρωτοβουλίες που σοκάρουν την κοινή γνώμη, όπως είναι η εξαγγελία περί κατάργησης των ΤΕΙ που στη συνέχεια ανακλήθηκε ή το πρόσφατο γεγονός με τη διάταξη που φέρεται να εκδόθηκε από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να το γνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός, αλλά να είναι στο «πνεύμα» των όσων πιστεύει άλλο κυβερνητικό στέλεχος που έχει υπό την εποπτεία του την πολιτική για τη μετανάστευση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι αναγκαίο τώρα, που είναι ακόμη αρχή, να ακολουθήσει μία πολιτική πυγμής και να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα. Αν δεν το κάνει, πολύ σύντομα η κυβέρνησή του θα θυμίζει Βαβέλ και τα προβλήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί θα είναι πολλαπλασίως περισσότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ένα κόμμα διαλόγου, διαβουλεύσεων και ζυμώσεων, αλλά τώρα είναι στην κυβέρνηση και χρόνο για ατέρμονες συζητήσεις δεν έχει....