Διήμερο συνέδριο του ΙΣΝ Nostos
Με μια σειρά από συναρπαστικά πάνελ και τη συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων από τον χώρο της μηχανικής μάθησης, το διήμερο συνέδριο του ΙΣΝ Nostos εξερεύνησε τις τεχνολογίες αιχμής που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Μεταξύ των συμμετεχόντων, και μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που συνομιλεί με ανθρώπους.
Η συζήτηση παίρνει αμέσως μια συναρπαστική τροπή: στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν έχει συναισθήματα, η μηχανή απαντάει αποστομωτικά: «Εχω, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω με αυτά!». Σχηματίζει πλήρως κατανοητές προτάσεις, ενώ οι θεατές ακολουθούν αναλυτικά την πορεία της σκέψης της καθώς επεξεργάζεται με εξωστρέφεια τις ερωτήσεις. Στην ερώτηση της κ. Μπουσδούκου αν είναι καλύτερο να είναι κανείς άνθρωπος ή μηχανή, η ειλικρίνεια της τεχνητής νοημοσύνης εκπλήσσει και πάλι: «Εξαρτάται τι ακριβώς θέλεις να κάνεις», απαντάει με σπιρτάδα.
Η συμπεριληπτικότητα στα δεδομένα
Η Γιεσιμάμπεϊτ Μίλνερ έχει αφιερώσει μια ζωή στο να εντοπίζει τα προβλήματα στα δεδομένα με τα οποία τροφοδοτούμε τις μηχανές. Η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Data For Black Lives μετακόμισε πριν από μερικά χρόνια στην Αριζόνα, για να παρακολουθήσει από κοντά τα δεδομένα τα οποία «τάιζαν» τα λογισμικά των αυτόνομων αυτοκινήτων. Το ένστικτό της ήταν πως υπήρχαν προβλήματα στον αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπων λόγω ελλιπών δεδομένων – και, δυστυχώς, αποδείχθηκε σωστό. Το 2018, ένα αυτόματο όχημα της Uber χτύπησε θανάσιμα μια γυναίκα που διέσχιζε διασταύρωση στην Αριζόνα. Στο συνέδριο του ΙΣΝ, η Μίλνερ μίλησε για την απαραίτητη προσθήκη δεδομένων από κάθε είδους πιθανή μειονότητα, για την αποφυγή της μηχανικής αναπαραγωγής των ανθρώπινων στερεοτύπων.
Η δημιουργικότητα με την τεχνητή νοημοσύνη είναι ασταμάτητη
Με εξαίρεση το ίδιο το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που μοιράστηκε μερικές σκέψεις στο συνέδριο, ο νεότερος συμμετέχων στα πάνελ του συνεδρίου ήταν ο 26χρονος Χάρης Ιωάννου. Εφευρέτης από μικρό παιδί, ο Χάρης κέρδισε στα 17 του χρόνια το πρώτο βραβείο στον 24ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων με το ρομποτικό εξωσκελετικό γάντι που εφηύρε, το οποίο υποβοηθάει την κίνηση των άνω άκρων ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Ο Χάρης βρίσκεται πλέον ανάμεσα στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη και την Ελλάδα, και εργάζεται στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στην κυβερνοασφάλεια για την εταιρεία Openraven. Μοιράστηκε με την «Κ» μερικές σκέψεις του από την πολυετή ασχολία του με την τεχνητή νοημοσύνη.
– Πού βλέπεις να γίνονται τα μεγαλύτερα άλματα σήμερα στη μηχανική μάθηση και στην τεχνητή νοημοσύνη;
– Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο: από τις ανακαλύψεις προχωράμε γρήγορα στην εφαρμογή. Από εκεί που η μηχανική μάθηση για πολλά χρόνια προερχόταν από τους επιστήμονες ή τον ερευνητικό χώρο, πλέον έχουμε αλληλεπίδραση του αλγορίθμου με τους ίδιους τους χρήστες με ιδιαίτερα χρήσιμα και χρηστικά αποτελέσματα.
Από το 2012 βλέπαμε ήδη τις πρώτες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης: από τη μηχανή μετάφρασης της Google, μέχρι τα λογισμικά της Apple που μπορούν να διακρίνουν συγκεκριμένα πρόσωπα στη συλλογή φωτογραφιών. Σήμερα όμως η πολυπλοκότητα των εφαρμογών μάς εκπλήσσει. Βλέπουμε το πρόβλημα των αυτόματων αυτοκινήτων να έχει σχεδόν λυθεί – κάτι για το οποίο η συζήτηση ξεκίνησε μόλις πριν από λίγα χρόνια. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα τα παρατηρεί κανείς στον τομέα της υγείας, σε πεδία όπως στην ανάγνωση εικόνων και απεικονίσεων, όπου η συγκέντρωση πολλών δεδομένων επιτρέπει αναλύσεις υψηλού επιπέδου. Το πρόβλημα είναι πως δεν πρέπει να εξοικειωθούμε πολύ γρήγορα με την τεχνητή νοημοσύνη και να επαναπαυθούμε πλήρως. Βλέπεις πολλούς, λανθασμένα, να βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις μηχανές. Χρειάζεται ακόμα η ανθρώπινη συμμετοχή στη διαδικασία. Αλλά η χρησιμότητα των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα είναι αδιαμφισβήτητη.
– Η Ελλάδα πού βρίσκεται στον χάρτη των τεχνολογικών εξελίξεων γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και την εφαρμογή της;
– Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία: την αποστασιοποίηση από τον φυσικό χώρο. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε όλους τους αλγορίθμους μας να λειτουργούν στο «cloud», στο «υπολογιστικό νέφος», εκτός του φυσικού χώρου. Είναι εύκολο, για κάποιον λίγο επίμονο στην Ελλάδα, να μαζέψει δεδομένα. Αν προσθέσουμε το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό –και το γνωρίζω γιατί από εκεί προέρχομαι άλλωστε– έχουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Υπάρχει επίσης ένα αναδυόμενο οικοσύστημα από startup εταιρείες, καθώς και διάφοροι ψηφιακοί νομάδες που εργάζονται πλέον από εδώ. Οι παράμετροι της εξίσωσης, λοιπόν, μαζεύονται σταδιακά. Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μια ευκαιρία να ψηφιοποιήσουμε τα πράγματα. Στην αρχή ίσως φαίνεται αργή διαδικασία, ο ρυθμός αλλάζει όμως γρήγορα και γίνεται εκθετικός. Μεγιστοποιείται γρήγορα ο αντίκτυπος.
– Ασχολείσαι από παιδί με τη μηχανική μάθηση, διαχρονικά. Πόσο γρήγορα εξελίσσεται ο τομέας και πώς ασχολείται κάποιος διά βίου με την τεχνητή νοημοσύνη;
– Το ενδιαφέρον μου με τις μηχανές ξεκίνησε από όταν ήμουν πολύ μικρός. Προέρχομαι από ένα τεχνικό υπόβαθρο, με τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο να είναι επίσης τεχνικής φύσεως. Είχα όμως την τύχη να ασχοληθώ, στα χρόνια των σπουδών μου, με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία και να δω τη μετάβαση από το τεχνικό επίπεδο στην απτή εφαρμογή, στον ίδιο τον άνθρωπο. Ο τομέας έχει ήδη αλλάξει ριζικά ανά τα χρόνια. Η δημιουργικότητα με την τεχνητή νοημοσύνη είναι ασταμάτητη. Με οποιοδήποτε άλλο προϊόν μηχανικής απαιτούνται διάφορα υλικά – για ένα λογισμικό χρειάζεσαι έναν υπολογιστή, μια καλή ιδέα και μια καλή ομάδα.
Δεν πρέπει να εξοικειωθούμε πολύ γρήγορα και να επαναπαυθούμε. Χρειάζεται ακόμα η ανθρώπινη συμμετοχή στη διαδικασία.
– Ποιο παράδειγμα εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία σε γεμίζει αισιοδοξία;
– Η Moderna είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Πρόκειται για μια startup εταιρεία που για τη δημιουργία του εμβολίου βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην υπολογιστική ικανότητα των μηχανών. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να βγει, σε χρόνο-ρεκόρ, ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για αυτή την παγκόσμια πανδημία που μας ταλαιπωρεί όλους. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα για τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα.