04 January 2015

Κληρικός αποχαιρετάει τη θρησκευτική πίστηΟ Ryan Bell, κληρικός επί 19 χρόνια σε μια συντηρητική εκκλησία του Los Angeles, αποφάσισε τον Δεκέμβριο 2013 να σκηνοθετήσει ένα «πνευματικό παιχνίδι», να ζήσει επί ένα έτος ως άθεος... Καμία ανάγνωση της Βίβλου, καθόλου προσευχές, καθόλου λειτουργίες και ό,τι άλλο συνδέεται με τη λατρεία. Ήθελε να κατανοήσει έτσι τον τρόπο ζωής των αθέων «χωρίς θεό», για να τους βοηθήσει μετά να επιστρέψουν στον κύριό του.
Όμως, μετά από ένα έτος ανακοίνωσε ο Bell, 43 ετών ήδη, ότι παύει ο ίδιος να είναι πλέον κληρικός και δεν πιστεύει πια στην ύπαρξη του θεού. Ενώ πίστευε ότι με την ετήσια αποχή του θα αποκτήσει μία αυξημένη έλξη προς το θεό, απέκτησε μία υγιή σχέση με την πραγματικότητα. Περιέγραψε δε αυτές τις εμπειρίες και απόψεις του σε blog με τίτλο Year Without God, το οποίο δημιούργησε επί τούτου!
Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε ο κληρικός να αναρωτιέται, πώς διαφέρει ο πιστός στο θεό από τον αδιάφορο και τον άθεο; Αφορμή ήταν η σύγκρουσή του με το ποίμνιο της εκκλησίας, το οποίο δεν δεχόταν κουβέντα για γάμους ομοφύλων, αλλά και μια αποξένωση με τη σύζυγό του μετά από 17 χρόνια γάμου.
Οι αμφιβολίες του επαγγελματία πιστού, ο οποίος κάποτε αμφισβητούσε πεισματικά την επιστήμη της εξέλιξης των ειδών και θεωρούσε τις 10 εντολές του Μωυσή ως θεμέλιο της ηθικής, αυξήθηκαν με την πάροδο των ετών. Έθετε ερωτήματα, στα οποία δεν έβρισκε απαντήσεις, αλλά και κανείς άλλος δεν μπορούσε να του τις δώσει. Έτσι αποφάσισε ο Bell να ζήσει επί ένα χρόνο χωρίς θεό, μία δίαιτα από το θεό, με στόχο να ελέγξει τα όρια της πίστης του! Αν δεν άντεχε αυτή την αποχή από τα θεία, θα επέστρεφε στη συνηθισμένη του απασχόληση, αλλιώς θα αποχαιρετούσε τον εκκλησιαστικό χώρο.
Αμέσως άλλαξε όμως η συμπεριφορά των ομόδοξών του στην ενορία. Δεν του επέτρεπαν πια να διδάξει σε ένα εκκλησιαστικό πανεπιστήμιο στο LA! Αφού δεν είχε πλέον εισόδημα βρέθηκε με 2 κορίτσια στην εφηβεία οικονομικά ξεκρέμαστος -η γυναίκα του είχε φύγει- και αναγκάστηκε να αποδεχτεί την προσφορά ενός αθεϊστικού Blogger, ο οποίος μάζεψε για τον αυτοερευνητή κληρικό 27.000 δολάρια. Είδε στην πράξη τι σημαίνει η συμβουλή «Κάνε καλό χωρίς θεό!»
Από τον κύκλο των γνωστών του, μερικοί αποδέχτηκαν την απόφασή του για αλλαγή, άλλοι τον έβρισαν δημόσια και τον αποκαλούσαν «όργανο του σατανά». Ακόμα μερικοί ταπεινοί υπηρέτες της αγάπης διέδωσαν ότι ο Bell είναι ομοφυλόφιλος και μισεί τον Χριστούλη, οπότε έτσι εξηγούνται όλα!
Συζητώντας ο ίδιος με διάφορους γνωστούς και φίλους διαπίστωσε ότι πολύ περισσότεροι στον κύκλο του ήταν άθεοι, αλλά δεν τολμούσαν να το δηλώσουν (outing), επειδή θα αντιμετώπιζαν προβλήματα στον οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό κύκλο...
Με την πάροδο των εβδομάδων και μηνών τους έτους αυτογνωσίας αντιλαμβάνεται ο ανακάμψας στη λογική και την πραγματικότητα ότι μπορεί να ζει πλέον πιο ήρεμα, χωρίς δεσμεύσεις και περιορισμούς, ακολουθώντας μόνο τους κανόνες της λογικής και τους νόμους του κράτους. Βρήκε δουλειά δασκάλου και γνωρίστηκε με μία κυρία, η οποία δέχεται να τον παντρευτεί, παρότι η ίδια είναι πιστή...
Αυτές τις μέρες θα προβάλουν διάφοροι τηλεοπτικοί σταθμοί την προσωπική περιπέτεια του Bell που αποφάσισε μόνος και με ειλικρίνεια να «αποχαιρετίσει» τη θρησκευτική πίστη και να ενταχθεί στην κοινωνία των φυσιοκρατών.