11 September 2013

Η ζωή του Στίβεν Χόκινγκ

Βιβλία, βιβλία

Της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, Ελευθεροτυπία, 11/9/2013

Μαθηματικός, θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος, ο Βρετανός καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες του 20ού αιώνα και μολονότι χτυπημένος από ασθένεια των κινητικών νευρώνων απ' όταν σπούδαζε ακόμη, δεν έχει πάψει να τροφοδοτεί την επιστημονική κοινότητα με τους διανοητικούς του καρπούς.
Αναπόφευκτα, η επικείμενη έκδοση της αυτοβιογραφίας του ανθρώπου που εξερεύνησε όσο κανείς σύγχρονός του την προέλευση και τη δομή του Σύμπαντος έχει κεντρίσει έντονα το διεθνές ενδιαφέρον και τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν ήδη πωληθεί από τη Βραζιλία έως την Ιαπωνία και την Κίνα κι από την Κορέα έως την Ουγγαρία και το Ισραήλ. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, μέσω του οίκου «Τραυλός».
Η ελληνική έκδοση του «Στίβεν Χόκινγκ: Το χρονικό της ζωής μου» θα φιλοξενείται στις προθήκες από τις 30 Σεπτεμβρίου και θα συνοδεύεται από πρόλογο του φυσικού στοιχειωδών σωματιδίων Σάββα Δημόπουλου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Το βιβλίο προαναγγέλλεται ως «αφοπλιστικά ειλικρινές» και είναι εμπλουτισμένο με δεκάδες φωτογραφίες του Χόκινγκ από τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια, από τη ζωή με την οικογένειά του, από τις διακρίσεις και τις δραστηριότητές του κι από τις ευχάριστες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της προσωπικής του διαδρομής.
Βελτιωμένη συσκευή
Αξιοποιώντας τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας, ο διάσημος αστροφυσικός κατάφερε να δώσει ένα λεπτομερέστατο «χειρόγραφο». Κάτω και πίσω από το αναπηρικό του καροτσάκι είναι τοποθετημένος ένας ενισχυτής ήχου κι ένας συνθετητής φωνής, συσκευές που ελέγχονται από υπέρυθρους αισθητήρες στα γυαλιά του και ανταποκρίνονται και στην παραμικρή σύσπαση του προσώπου του. Μάλιστα, η εταιρεία κατασκευής των παραπάνω, έπειτα από δική του έκκληση, κατόρθωσε ν' αναπτύξει μία ακόμη πιο αναβαθμισμένη συσκευή, η οποία διαθέτει βελτιωμένη ικανότητα πρόβλεψης της λέξης που θα 'θελε να χρησιμοποιήσει ο χρήστης στο κείμενό του!
Στο «Χρονικό...» του ο Χόκινγκ αναφέρεται στην ανορθόδοξη παιδική ηλικία του, στη διάγνωση της νόσου του στα 21 του χρόνια όταν ήταν υποψήφιος διδάκτορας, στο πρωτοποριακό του έργο στην κβαντική κοσμολογία, στα αλλεπάλληλα αλλά άκαρπα συναπαντήματά του με το θάνατο, καθώς και στις περιστάσεις που οδήγησαν τους δύο γάμους του σε διάλυση. Ως γνωστόν, το 1991 πήρε διαζύγιο από την πρώτη του σύζυγο και μητέρα των τριών παιδιών του, Τζέιν, και το 1995 παντρεύτηκε τη νοσοκόμο του Ελέιν Μέισον με την οποία, έντεκα χρόνια αργότερα, χώρισε επεισοδιακά. Οι κατηγορίες, ωστόσο, περί σωματικής κακοποίησής του, που έγιναν αντικείμενο έως και αστυνομικής έρευνας, ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, εσφαλμένες.
Νέο ντοκιμαντέρ
Κάτοχος της έδρας Μαθηματικών στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής του Κέμπριτζ, την οποία κατείχε και ο Νεύτων το 1663, ο Στίβεν Χόκινγκ έφερε το παρατσούκλι «Αϊνστάιν» από μαθητής, πριν ακόμη διακριθεί ακαδημαϊκά. Κι ενώ οι γιατροί όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το πρόβλημα της υγείας του τού έδιναν μόνο δύο χρόνια ζωής, διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Σ' εκείνη την περίοδο εστιάζει κι ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον ίδιο που γυρίστηκε με τη συμβολή του από το σκηνοθέτη Στίβεν Φίνιγκαν, το «Χόκινγκ», η πρεμιέρα του οποίου θα δοθεί στο Κέμπριτζ στις 20 του μηνός.
Από τις εκδόσεις «Τραυλός» κυκλοφορεί επίσης το «Στους ώμους γιγάντων», όπου ο Χόκινγκ ταξιδεύει τον αναγνώστη στον κόσμο του Κοπέρνικου, του Γαλιλαίου, του Κέπλερ, του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν, μέσα από συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές που σημάδεψαν τη ζωή του καθενός αλλά και την ίδια την επιστήμη, ενώ από το «Κάτοπτρο» έχουν εκδοθεί το πολύκροτο «Χρονικό του χρόνου» - «Από την μεγάλη έκρηξη ώς τις μαύρες τρύπες», «Το σύμπαν σ' ένα καρυδότσουφλο» και το «Μαύρες τρύπες, σύμπαντα βρέφη και άλλα δοκίμια».