29 January 2012

Εξοστρακισμός προσευχής από τη σχολική αίθουσα...


Μία 16χρονη μαθήτρια στις ΗΠΑ ξεσήκωσε όλη την πόλη που μένει εναντίον της: Η Jessica Ahlquist από το Cranston/Rhode Island, με 80.000 κατοίκους, εκνευριζόταν γιατί στη  σχολική αίθουσα που παρακολουθούσε μαθήματα Λυκείου υπήρχε αναρτημένη μια προσευχή - εδώ και 50 χρόνια.

Μια αφίσα κάπου 2,5 μέτρα ήταν αναρτημένη στον τοίχο και ανέφερε: «Επουράνιε πατέρα μας... Βοήθησέ μας να δίνουμε κάθε μέρα το καλύτερό μας εαυτό...» Και συνεχίζει έτσι, μέχρι να καταλήξει σε ένα «Αμήν».

Μετά από την παρέμβαση της Ahlquist έχει καλυφθεί πλέον η αφίσα, με αποτέλεσμα να δεχτεί η δυναμική μαθήτρια χαρακτηρισμούς από θεόπληκτους βουλευτές ότι είναι «ένα μικρό κακό πράγμα» - ούτε καν παιδί ή κορίτσι! Μάλιστα, μέσα στη μαζική υστερία των θεόπληκτων μικροαστών, ένας ανθοπώλης αρνήθηκε να στείλει στη μαθήτρια τριαντάφυλλα που παρήγγειλε ένας φυσιοκράτης κάτοικος του Cranston. Η Αστυνομία της πόλης συνοδεύει καθημερινά πλέον την Jessica στο σχολείο.

Ο καυγάς για την αναρτημένη προσευχή ήταν παλαιότερος και δεν έφερε πρώτη η Jessica το θέμα στα δικαστήρια! Πριν από ένα έτος περίπου υπέβαλε κάποιος κηδεμόνας μαθητή διαμαρτυρία στην American Civil Liberties Union (ACLU) για την εγκατάλειψη της θρησκευτικής ουδετερότητας από το σχολείο, δηλαδή το κράτος. Η ACLU είναι μια κίνηση δικαιωμάτων του ανθρώπου με σημαντική επιρροή, όπως εκτιμά η εφημερίδα New York Times. Η διεύθυνση του σχολείου προβληματίστηκε για το θέμα της ανάρτησης και η Jessica ήταν πάντα μπροστά ως διαμαρτυρόμενη. Τελικά, η διεύθυνση αποφάσισε να αφήσει την αφίσα στη θέση της, γιατί έχει γίνει πλέον καθεστώς, παράδοση, είναι ένα δημιούργημα της κοσμικής καθημερινότητας, όπως ειπώθηκε με το γνωστό πνεύμα διαστρέβλωσης των θεολόγων και των θεόπληκτων.

Η τοπική ένωση της ACLU επέμενε με δικαστική προσφυγή και ζήτησε από την Jessica να εκπροσωπήσει την καταγγελία, επειδή έχει η ίδια «έννομο συμφέρον». Έτσι παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, όπου δήλωσε μετά από ερωτήσεις, ότι ναι μεν κάποτε βαφτίστηκε σε κάποιο χριστιανικό δόγμα, χωρίς να ερωτηθεί, αλλά τώρα και από καιρό δεν πιστεύει πια στο θεό. «Όποτε βλέπω την αφίσα, κάθε μέρα δηλαδή, αισθάνομαι να μου λέει κάποιος ότι εσύ δεν ανήκεις εδώ! Τη στιγμή δε που έχω πίσω μου το σύνταγμα της χώρας και την πρώτη προσθήκη περί απαγόρευσης προβολής ή υποβάθμισης κάποιας θρησκείας...»

Στα μέσα Ιανουαρίου αποφάσισε ένα τοπικό δικαστήριο υπέρ της μαθήτριας. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, η αφίσα με την προσευχή δεν έχει θέση στη σχολική αίθουσα. «Δεν παίζει κανένα ρόλο, πόσο θα συζητάμε πάνω σ' αυτό το θέμα, η σχολική προσευχή είναι ένα θρησκευτικό κείμενο μιας θρησκείας και δεν έχει θέση σε σχολικές αίθουσες», κατέληξε ο δικαστής Ronald Lagueux. Η ίδια απαγόρευση ισχύει εξ άλλου για όλα τα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ.

Αν και η Jessica απέκτησε αυτόματα υπερτοπική φήμη και στο λογαριασμό της στο Facebook εγγράφηκαν μερικές χιλιάδες φίλοι, ταυτόχρονα δέχεται βρισιές στο διαδίκτυο (Twitter: «θέλω να της δώσω μια γροθιά στη μούρη»), όπως αναφέρει η Daily Mail. Κάποιος άλλος έγραψε: «Πώς αισθάνεσαι ως το πιο μισητό πρόσωπο στο RI (Rhode Island);»

Αν και με την κάλυψη της αφίσας ικανοποιήθηκε η καταγγέλλουσα, μια από τις επόμενες μέρες είχε κανονιστεί συνεδρίαση της σχολικής διεύθυνσης για τα οικονομικά του σχολείου, αλλά η συζήτηση περιστράφηκε αποκλειστικά στην αφίσα με την προσευχή, όπως γράφει το site Wpri.com. Καθηγητές που αντιμετώπιζαν με συμπάθεια τη διαμαρτυρόμενη μαθήτρια, έλαβαν απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα και έξω από το σχολείο μαζεύτηκε ομάδα πολιτών, κυρίως μικροέμποροι και υπάλληλοι, οι οποίοι έβριζαν. Η Αστυνομία παρενέβη πριν εκτραχυνθούν τα πράγματα...

Εννοείται, οι θεόπληκτοι πολίτες ούτε έχουν διαβάσει ούτε καταλαβαίνουν το περιεχόμενο της αφίσας, όπου κάπου αναφέρεται: «Επουράνιε πατέρα... βοήθησέ μας να χαμογελάμε, ακόμα κι όταν χάνουμε...»