28 January 2012

Ποια Εκκλησία, τίνος αιώνα;

της Άννας Φραγκουδάκη, ΤΑ ΝΕΑ, 28/1/2012

=Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατό οι αρχές της Εκκλησίας να μην αντιδρούν σε δημόσιες απόψεις όπως οι περιεχόμενες σε επιστολή που έστειλε ο Μητροπολίτης Πειραιώς μέσα Ιανουαρίου στη Γ. Γραμματέα του ΚΚΕ (ανάλογες, γράφτηκε, έστειλε και σε άλλους αρχηγούς κομμάτων και στον Πρωθυπουργό). Η επιστολή καλεί την Αλέκα Παπαρήγα, μέσα στον «αγώνα» της «για την διάσωσι της φιλτάτης Πατρίδος εκ των αρπακτικών διαθέσεων των δανειστών και πιστωτών Αυτής», να «εμποδίσει» και την ψήφιση των νομοσχεδίων «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» και «Κώδικας ναρκωτικών».

=Η επιστολή εκθέτει λεπτομερώς τις απόψεις του Μητροπολίτη για το νομοσχέδιο περί ρατσισμού. Το ονομάζει αντισυνταγματικό και αποκαλεί τον όρο «πολυπολιτισμική» κοινωνία «ιδεολογήματα» που «αντίκεινται εις τον ψυχισμό και την καρδία των Ελλήνων». Καταγγέλλει ότι «προστατεύονται» οι σέκτες, οι παραθρησκείες, ο σατανισμός κ.ά. (έως και οι «ανθρωποθυσίες»). Για το δικαίωμα σεξουαλικού προσανατολισμού εκφράζει την «τρομακτική» του «απογοήτευσι διά το πολιτικό προσωπικό της χώρας» που νομιμοποιεί «κακουργηματικές εκδηλώσεις περί το γενετήσιο ένστικτο» και παρομοιάζει τον αρμόδιο υπουργό με τον «φρενοβλαβή ηγεμόνα της Ρώμης Νέρωνα».

=Μια ρύθμιση περί συλλογικής ευθύνης νομικών προσώπων για αδικοπραγίες μέλους τους με διευθυντική θέση η επιστολή την ονομάζει «φασιστική» και «φίμωση της πληροφορήσεως», επειδή θα γίνει «ποινικά κολάσιμη», γράφει, «ακόμα και η αναφορά εις την εγκληματικότητα ομάδων λαθρομεταναστών» καθώς και «εις το επιβαλλόμενο από το Ισλάμ "τζιχάντ" και τον φονταμενταλισμό του». Στη συνέχεια, η απορία, πώς οι εκκλησιαστικές αρχές δεν αντιδρούν, γίνεται ακόμα πιο μεγάλη.

=Εναντίον της παραπάνω ρύθμισης περιέχει το αδιανόητο παράδειγμα ότι κατά τη λογική της θα έπρεπε να φυλακίζονται «οι χιλιάδες των ορθοδόξων Εβραίων» που αναφέρονται ως προς το Ολοκαύτωμα «σε πράξεις και παραλείψεις σιωνιστών ηγετών» (sic). Τέλος, στηρίζει την καταγγελία της απλούστευσης του διαζυγίου σε ακραία υποτιμητική περιγραφή της μουσουλμανικής θρησκείας αποκαλώντας τον κατά τις ισλαμικές γραφές προφήτη και θεϊκό απόστολο: «ψευδοπροφήτη του Ισλάμ, άραβα έμπορο Μωάμεθ, ο οποίος τον 7ον αι. εις το Κοράνιόν του (sic) ανιδρύει την διάλυσι υπό του ανδρός του γάμου...».
Δεν άλλαξαν καθόλου ο παπάς, η εκκλησία και η θρησκεία, η κοινωνία αλλάζει μέρα με τη μέρα και φαίνεται η απόσταση από τους μισάνθρωπους επαγγελματίες της πίστης... Αν μπορούσαν θα έκαιγαν πάλι ανθρώπους με διάφορα προσχήματα, ιδίως γυναίκες που τους χαλάνε την αισθητική! Πάλι καλά που δεν αναφέρει ο Σεραφείμ πάλι νόμους της κβαντικής φυσικής, οι οποίοι δήθεν ενισχύουν τις οπισθοδρομικές απόψεις του...