22 January 2012

Δώστε πίσω τα Χριστούγεννα...

Οι ετήσιες αντιδικίες φονταμενταλιστών και φιλελεύθερων στην Αμερική


Κάθε χρόνο, προς το τέλος του έτους συμβαίνει στην Αμερική  κάτι σαν φυσικό φαινόμενο: Εμφανίζεται κάποιος πολιτικά φιλελεύθερος με δημόσια εξουσία και λέει κάτι εναντίον της χριστουγεννιάτικης γιορτής, του υπερκαταναλωτισμού, του χριστουγεννιάτικου δέντρου κ.ο.κ. Αμέσως ξεσηκώνονται συντηρητικοί εκπρόσωποι φορέων και θρησκειών και αρχίζουν τις κατηγορίες ότι "έφτασε ο αντίχριστος", "θέλουν να απαγορεύσουν τα Χριστούγεννα" και άλλα συναφή. Αυτή τη χρονιά ήταν ο Lincoln Chafee, κυβερνήτης της πολιτείας Rhode Island, που ξεκίνησε το ετήσιο τελετουργικό των αντιδικιών.

Ο Τσάφη είναι βέβαια μια πολιτικά ιδιόρρυθμη περίπτωση: είναι ένας κεντροαριστερός ρεπουμπλικάνος και θεωρεί απαραίτητο να επιβεβαιώσει στους φιλελεύθερους φίλους του ότι δεν σχετίζεται με τους θρησκόληπτους ρεπουμπλικάνους. Έτσι χαρακτήρισε ο Τσάφη το στολισμένο δέντρο ύψους 5 μέτρων που έστησε η αρμόδια υπηρεσία της πολιτείας μπροστά στο κτήριο του γραφείου του όχι "χριστουγεννιάτικο δέντρο" αλλά "εορταστικό δέντρο", στα αγγλικά "holiday tree".


Στην ιστορία υπήρξαν χειρότερες επινοήσεις για εορταστικές μετονομασίες, όπως στα χρόνια της κομμουνιστικής (ανατολικής) Γερμανίας που χαρακτηρίστηκε από τηλεοράσεως ο "χριστουγεννιάτικος άγγελος", όποιος κι αν είναι αυτός, ως "φτερωτή μορφή στην αλλαγή του χρόνου" (Jahresendfestflügelfigur)! Δεν είναι γνωστό αν αυτός ο χαρακτηρισμός των Ανατολικογερμανών ήταν γραφειοκρατική στενοκεφαλιά ή σατιρική απόδοση του χριστουγεννιάτικου πανηγυριού, ούτε και μπορούσε τότε να διαμαρτυρηθεί κανείς. Στην Αμερική δεν αφήνουν όμως οι συντηρητικοί να περάσουν απαρατήρητες τέτοιες αποκλίσεις από δικούς τους πολιτικούς και καταγγέλλουν προετοιμασμένοι ότι εξελίσσεται "πόλεμος κατά των Χριστουγέννων".

Οι Αριστεροί, λένε οι Συντηρητικοί, υποσκάπτουν τα Χριστούγεννα, ώστε να βρουν αργότερα ελεύθερο δρόμο οι κομμουνιστές και να καταλάβουν τη χώρα... Πρόκειται για διανοούμενους, λένε οι τηλε-ευαγγελιστές, που έχουν αποξενωθεί από τον απλό λαό και θέλουν να τον φέρουν στην αθεΐα και στο μηδενισμό. Η Αμερική απειλείται πλέον, έρχεται αντίλαλος από τον ρατσιστικό Νότο, από τον πολυεθνισμό που υποσκάπτει τις αρχές της Αμερικής και θέλει να ρίξει το ευσεβές έθνος στις αγκαλιές των Αθέων, των Μουσουλμάνων και των Εβραίων - γκλουπ!

Για να κατανοήσουμε το παρασκήνιο αυτών των αντιδικιών που επαναλαμβάνονται εδώ και πολλές δεκαετίες κάθε χρόνο και πού κολλάνε εδώ οι Εβραίοι, πρέπει να ξέρουμε την "πρώτη προσθήκη" στο αμερικάνικο σύνταγμα (First Amendment): Απαγορεύεται απολύτως στο Κογκρέσο να καθιερώσει μια επίσημη, κρατική θρησκεία!

Το κράτος δεν επιτρέπεται να προτιμήσει ή να μειώσει οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα, ούτε τη χριστιανική, εννοείται! Έτσι δεν υπάρχουν σταυροί, εσταυρωμένοι, εικονίτσες και άλλα σύμβολα στα δικαστήρια, στα σχολεία και σε κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία.

Οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν συνειδητά μια ομοσπονδία πολιτειών, στις οποίες να προσέρχονται άνθρωποι από όλα τα σημεία του ορίζοντα και όλες τις πεποιθήσεις - εκτός βέβαια από κομμουνιστές! Ειδικότερα όμως οι Εβραίοι, με τις εμπειρίες αιώνων από διωγμούς, επιμένουν απόλυτα στην "πρώτη προσθήκη" και δεν θα ήθελαν με κανένα τρόπο να  αλλάξει αυτό, ούτε κι αν είναι οι ίδιοι στην ομάδα των προνομιούχων. Γιατί, λένε οι εκπρόσωποί τους, αν θεωρηθεί αυτονόητο ότι οι ΗΠΑ είναι ένα χριστιανικό κράτος, τότε οι πρώτοι που θα υποστούν διώξεις -έστω σε μερικές γενιές- θα είναι οι Εβραίοι.

Εξ αυτού λοιπόν ρίχνουν οι Συντηρητικοί προληπτικά πυρά εναντίον των εβραίων, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να γίνει δεκτό να περάσει στον κρατικό μηχανισμό μια χριστιανική ορολογία για γιορτές και τελετές... Τη στιγμή λοιπόν που οι Συντηρητικοί καταγγέλλουν "πόλεμο κατά των Χριστουγέννων", είναι οι ίδιοι που προκαλούν πόλεμο και προσπαθούν να επιβάλλουν τις χριστιανικές ιδεοληψίες και συνήθειες...

Το ιστορικό παράδοξο στην ιστορία αυτή είναι ότι παλιά ήταν οι ίδιοι οι χριστιανοί που καταπολεμούσαν τα χριστουγεννιάτικα πανηγύρια! Για την ακρίβεια, ήταν χριστιανοί που ανήκαν στους πενυματικούς προγόνους της αμερικάνικης δεξιάς. Οι Εγγλέζοι πουριτανοί μισούσαν τις χριστουγεννιάτικες γιορτές και τις διακοσμήσεις, γιατί θεωρούνταν "παπικό πανηγύρι", μια ειδωλολατρική απόκλιση των καθολικών από την επιβαλλόμενη χριστιανική σεμνότητα και μετριοφροσύνη.

Εξ άλλου, έλεγαν οι πουριτανοί, η Βίβλος δεν αναφέρει τίποτα για ημερομηνία γέννησης του Ιησού και δεν φαίνεται να έγινε ποτέ κάποια "χριστουγεννιάτικη γιορτή" όσο αυτός ζούσε, είτε ως μαραγκός, είτε ως ιεροκήρυκας... Έτσι, επιβαλλόταν μια νηστεία για τις 24 Δεκεμβρίου, αφού αυτή την ημερομηνία παρέλαβαν από τους ειδωλολάτρες οι πρώτοι χριστιανοί, και στις 25 επιτρεπόταν ένα καλύτερο γεύμα, χωρίς υπερβολές, πολυφαγία και κρασοκατάνυξη...

Το 1649, όταν οι ριζοσπαστικές προτεσταντικές δυνάμεις είχαν την πλειοψηφία στην αγγλική Βουλή, αποφασίστηκε να περιτρέχει κάθε 25η Δεκεμβρίου ο προτεσταντικός στρατός τις πόλεις και τα χωριά της χώρας και να κατάσχει από τις κουζίνες κατσαρόλες και πιατέλες με  πλούσια εδέσματα, καθώς επίσης και φιάλες μπύρας και κρασιού. Υποθέτω ότι τα έτρωγαν και τα έπιναν μετά οι στρατιώτες στα στρατόπεδά τους... Μάλιστα, κάποια εποχή επαναστάτησαν άλλοι Εγγλέζοι για την καταπίεση των πουριτανών και διεκδίκησαν στο Κεντ την ελευθερία να τρώνε και να πίνουν ό,τι και όποτε θέλουν...

Οι σημερινές χριστουγεννιάτικες γιορτές, με τις διακοσμήσεις και τα τραπέζια -για όσους μπορούν να τα καλύψουν οικονομικά- θα προκαλούσαν σοκ στους πουριτανούς πριν από 300-400 χρόνια...

Στις τρέχουσες δεκαετίες αρχίζουν στην Αμερική μετά τη γιορτή  Thanksgiving στα τέλη Νοεμβρίου η διακόσμηση για τα Χριστούγεννα, με πλήθος πολύχρωμων φωτιστικών εγκαταστάσεων και άλλων νηπιωδών διακοσμήσεων, περίπου 8-10 φορές περισσότερες από αυτές που βλέπουμε στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Το αμερικάνικο έθνος βυθίζεται σε μια ζούγκλα από κακόγουστα φωτάκια και επιδίδεται σε ψώνια, ψώνια, ψώνια... όσοι έχουν χρήματα, βεβαίως!

Η συναίνεση των κοινωνικών και θρησκευτικών ομάδων στην Αμερική έχει οδηγήσει σε άτυπη συμφωνία να αποφεύγεται κάθε δημόσια προβολή θρησκευτικών συμβόλων, κυρίως στην περίοδο των Χριστουγέννων. Αλλά στον ιδιωτικό χώρο του κήπου ή τους σπιτιού του μπορεί να αναρτά καθένας ό,τι θέλει. "Παπικοί" επιτρέπεται να διακοσμούν τον κήπο, τα παράθυρα και τη στέγη τους με όσα φώτα επιθυμούν και να τοποθετούν όσα πλαστικά αγγελάκια βρίσκουν να αγοράσουν... Εννοείται καλύτεροι αναδεικνύονται κάθε χρόνο οι Ιταλοί.

Έτσι περιορίζονται οι διακοσμήσεις σε ιδιωτικούς χώρους και δεν βρίσκει κανείς σε πάρκα και πλατείες της Αμερικής φάτνες με Χριστούληδες, Παναγίτσες και έναν Ιωσήφ στο ρόλο του έκπληκτου κερατά, αλλά μόνο Αηβασίληδες με ταράνδους, σε 1000 διαφορετικές παραλλαγές!

Ίσως γι' αυτό έχουν μεταφέρει αυτοί οι άπιστοι τον Αηβασίλη από την πρωτοχρονιά στα Χριστούγεννα, αλλιώς δεν θα είχαν κάποιο πρόσωπο να προβάλλουν...

Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακούγονται στις εμπορικές οδούς των αμερικάνικων πόλεων προέρχονται όμως στη μεγάλη πλειοψηφία τους από συνθέτες εβραϊκής καταγωγής, όπως "White Christmas" (Irving Berlin), "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" (Johnny Marks), "Let It Snow" (Sammy Cahn) κ.ά. Ο Philip Roth έγραψε στο μυθιστόρημά του "Operation Shylock" ότι η Αμερική κατάφερε να αφαιρέσει από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές το παραδοσιακό αντιεβραϊκό αγκάθι.

Με αυτή την παράδοση πίσω του δεν αποκάλεσε πλέον ο κυβερνήτης του Rhode Island Λίνκολν Τσάφη το υπηρεσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο έτσι αλλά απλώς "εορταστικό δέντρο". Και εκεί που οι συντηρητικοί ρεπουμπλικάνοι έγραφαν και εύχονταν "Merry Christmas", οι πολιτικά ορθοί Αμερικάνοι έλεγαν απλώς: "Compliments of the Season"!

Και του χρόνου!

.