28 January 2007

Επιχρωματισμένα εκμαγεία στο αρχαιολογικό μουσείο

...
Έντονα χρώματα: κόκκινο, πράσινο, μπλε και κίτρινο τυφλώνουν τον επισκέπτη της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου στήνονται οι «Πολύχρωμοι θεοί» από το Μόναχο. Μα είναι δυνατόν; Η πεπλοφόρος κόρη όχι όπως τη θαυμάζουμε, λιτή, στο μουσείο της Ακρόπολης, αλλά πλουμιστά χρωματισμένη! Σαν το δυτικό αέτωμα του ναού της Αθηνάς Αφαίας στην Αίγινα, ο κορμός θωρακοφόρου από την Ακρόπολη, ο Λέων του Λουτρακίου, η ανατολική ζωφόρος των Σιφνίων... Το ίδιο και η επιτύμβια στήλη του Αριστίωνος. Αυτη όμως είναι σε αντιπαράθεση με την πρωτότυπη.

Από την ερχόμενη Τρίτη (τα εγκαίνια θα γίνουν το βράδυ της Δευτέρας), βάλτε μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο πρόγραμμά σας. Μέχρι τις 24 Μαρτίου, δεν μπορεί, θα σας φέρει ο δρόμος ώς την οδό Πατησίων. Η καινούργια έκθεση του πρώτου μουσείου της χώρας είναι σίγουρο πως θα συζητηθεί. Οχι μόνο για τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, αλλά και για το χρώμα της. Ηταν πράγματι έτσι τα αρχαία γλυπτά;

Η έκθεση δεν είναι καινούργια στο εξωτερικό. Παρουσιάστηκε το 2004 για πρώτη φορά στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου και επί δυο χρόνια σε άλλες χώρες. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από 17 χρόνια και στηρίχθηκε στις έρευνες που έκανε το Πανεπιστήμιο του Μονάχου από το 1982 σχετικά με τον επιχρωματισμό των αρχαίων γλυπτών. Με αναλύσεις και δουλειά συλλογική. Η εικόνα σίγουρα δεν θυμίζει αυτήν των αγαλμάτων όπως διασώζονται από την αρχαιολογική σκαπάνη ούτε αργότερα που στήνονται με το φωτισμένο λευκό να ξεχωριζει στις προθήκες των μουσείων. Ακόμη κι εκείνα που διατηρούν αποσπασματικά ίχνη χρωμάτων σε τμήματα της επιφάνειάς τους, δεν παρουσιάζουν αυτό το αποτέλεσμα.

«Για την ανίχνευση χρωματικών κατάλοιπων σε αρχαία γλυτπά αναπτύχθηκαν νέες ερευνητικές μέθοδοι και ακολουθήθηκαν πολύ προσεκτικές αναλύσεις, προκειμένου να ανασυσταθούν τα αρχικά χρώματα με αρκετή ασφάλεια. Οταν αυτό κατέστη δυνατόν, αποδόθηκαν σε εκμαγεία γνωστών γλυπτών της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας τα χρώματα που σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας κοσμούσαν αρχικά τα γλυπτά, αλλά δεν διασώθηκαν έως τις μέρες μας», εξηγεί ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κ. Καλτσάς (συνέχεια κειμένου>>>).

(της Γιώτας Συκκά, Καθημερινή, 27/1/2007)

Το έτος 2004 βρέθηκα στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου (ένα μουσείο γεμάτο με κλεμμένα, πολλά ελληνικά και λίγα ρωμαϊκά γλυπτά) και είδα αρκετά από τα επιχρωματισμένα εκμαγεία αγαλμάτων. Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον να δει κάποιος, πώς αντίκρυζαν οι Αρχαίοι τα αγάλματα και τους ναούς και ποια εντύπωση μπορεί να αποκόμιζαν από αυτή τη θέαση.
Οι επόμενες φωτογραφίες είναι δικές μου από το μουσείο. Άλλες φωτογραφίες από το ίδιο μουσείο βρίσκονται εδώ!
(click)