08 June 2012

Ανθρώπινο ήπαρ από βλαστικά κύτταρα


Πιο κοντά σε όργανα... εργαστηρίου που θα λύσουν το πρόβλημα μοσχευμάτων
της Θεοδώρας Τσώλη, ΒΗΜΑ, 8/6/2012
Ένα λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ από βλαστικά κύτταρα δημιούργησαν ιάπωνες ερευνητές γεννώντας ελπίδες για την «κατασκευή» οργάνων… εργαστηρίου τα οποία αναμένεται να λύσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα μεταμόσχευσαν ανθρώπινα κύτταρα iPS (induced pluripotent stem cells, κύτταρα με τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών τα οποία προκύπτουν από μετατροπή ενηλίκων κυττάρων) στο σώμα ενός ποντικού. Όπως προέκυψε τα κύτταρα δημιούργησαν ένα μικρό αλλά πλήρως λειτουργικό ήπαρ, αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας «Yomiuri Shimbun».
Συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Χιντέκι Τανιγκούτσι μετέτρεψε τα κύτταρα iPS σε πρόδρομα κύτταρα του ήπατος. Στη συνέχεια τα κύτταρα αυτά μεταμοσχεύθηκαν στο κεφάλι του ποντικού καθώς οι ειδικοί ήθελαν να εκμεταλλευθούν την αυξημένη ροή αίματος στη συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να αναπτυχθεί ταχύτερα το όργανο.
«Γέννηση» λειτουργικού ήπατος
Τα κύτταρα «γέννησαν» ένα ανθρώπινο ήπαρ με μέγεθος της τάξεως των 5 mm, το οποίο είχε την ικανότητα να παράγει πρωτεΐνες και να διασπά τα φάρμακα.
Το νέο επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο της τεχνητής δημιουργίας ανθρώπινων οργάνων η οποία αναμένεται να δώσει λύση στην παγκόσμια έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση. Βέβαια σύμφωνα με τους ειδικούς, παρότι η νέα μελέτη ποτελεί μια σημαντική «γέφυρα» ανάμεσα στη βασική έρευνα και στην κλινική εφαρμογή της, υπάρχουν αρκετά εμπόδια προτού μεταφερθεί στην ιατρική πράξη.
Σημειώνεται ότι η νέα μελέτη αναμένεται να παρουσιαστεί σε συνέδριο την επόμενη εβδομάδα και προς το παρόν έχει κυκλοφορήσει μόνο μια περίληψή της. Ο επικεφαλής των ερευνητών αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις προτού ανακοινώσει επισήμως τα αποτελέσματα της ομάδας του.