28 December 2009

Ο Γιωργάκης μαθητής του Μακιαβέλλι…

του Μάριου Βερέττα
Συγγραφέα–Εκδότη

Η πρόσφατη πρόσκληση του ηγέτη της κάστας των ρασοφόρων στο υπουργικό συμβούλιο αποδεικνύει ότι ο νέος πρωθυπουργός, σαν μαθητευόμενος μάγος, ακολουθεί πιστά τα διδάγματα του Nικολό Mακιαβέλλι:

«...κι αλήθεια, δεν βρέθηκε ποτέ νομοθέτης που να όρισε νόμους σ’ ένα λαό δίχως να καταφύγει στο Θεό, αφού αλλιώς κανείς δεν θα τους δεχόταν...
»...πρέπει λοιπόν οι κεφαλές μιας δημοκρατίας ή μιας ηγεμονίας να κρατούν ορθά τα θεμέλια της θρησκείας και να συντρέχουν ό,τι έρχεται να δώσει στη θρησκεία βοήθεια ακόμα κι αν οι ίδιοι το κρίνουν ψεύτικο...
»...κι επειδή ακολούθησαν τούτον τον δρόμο γεννήθηκε η ιδέα πως γίνονται τάχα θαύματα και οι θρησκείες τα γιορτάζουν όση ψευτιά κι αν κρύβουν μέσα τους.
»...γιατί έρχονται οι ηγέτες και τα κάνουν σπουδαία και τρανά αδιάφορο από όποια ρίζα ξεπετάχτηκαν. Kι έτσι το δικό τους κύρος κάνει τον καθένα να τα πιστέψει...» Nικολό Mακιαβέλλι Διατριβές πάνω στην Πρώτη Δεκάδα της Pωμαϊκής Iστορίας του Tίτου Λίβιου (B’ 1, 11-12)

Κι όσο για τους πράσινους «συντρόφους» που επέδειξαν την ανεξιθρησκεία ή και την αθεΐα τους, κατά τη διαδικασία της ορκωμοσίας της νέας Βουλής, όλοι τους φαίνεται πως έκαναν τις πεποιθήσεις τους… γαργάρα.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο κληρονομικός πρωθυπουργός αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο του πατέρα του, που τον έτρεχε στα γεράματα η γκόμενα στα μοναστήρια, υπέγραψε και την πολιτική του καταδίκη.

Όταν σαν πρώτο δείγμα διακυβέρνησης φορολογεί ύπουλα –με τα τέλη κυκλοφορίας– το λαό που τον εξέλεξε, και συνάμα περιβάλλει με καινοφανείς τιμές τον ηγέτη της πλουσιότερης παρασιτικής και αφορολόγητης κάστας, τότε έχει κιόλας καταδικαστεί στη συνείδηση του απλού πολίτη.

Ακόμη δηλαδή δεν πρόλαβε να εκλεγεί, ο Γιωργάκης, και βρέθηκε ήδη στην αρχή της κατηφόρας…

Κρίμα γι’ αυτούς που τον εμπιστεύθηκαν…