της Σοφίας Βούλτεψη, elzoni.gr, 20/6/2018
Το ΔΝΤ φεύγει, αλλά… μένει. Και μένει με το περίφημο Post-Program Monitoring, που αποτελεί πολύ αυστηρότερη επιτήρηση από ό,τι συμβαίνει στις χώρες που προχώρησαν στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς το Ταμείο, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί να πράξει το ίδιο από μόνη της. Η κυβέρνηση ήλπιζε να το πράξει για λογαριασμό της ο ESM. Ωστόσο, η Γερμανία αρνείται. Πιθανόν να αλλάξει τώρα στάση που «λύθηκε» το πρόβλημα των Σκοπιανών…
Όπως και νάχει, το νέο μνημόνιο είναι γεγονός: Θηριώδη υπερπλεονάσματα ως το 2022 που φθάνουν ακόμη και στο… 5,2% και αναιμική ανάπτυξη που, σύμφωνα με τις προβλέψεις βεβαίως, από το 2,4% το 2019, θα πέσει στο 1,8% το 2022. Προφανώς, αφού για το 2022 υπάρχει δέσμευση για πλεόνασμα 5,2%.
Υπερπλεονάσματα και ανάπτυξη δεν πάνε μαζί. Όσο ανεβαίνουν τα πλεονάσματα, πέφτει η ανάπτυξη.
Τα μέτρα από τις περικοπές στις συντάξεις και την μείωση του αφορολογήτου θα φθάσουν στα 5,1 δις. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός θα ανεβαίνει για να φθάσει στο 1,7% το 2022. Δηλαδή θα πέφτουν τα έσοδα και θα αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων.
Παράλληλα, οι εισαγωγές θα αυξάνουν όσο σχεδόν και οι εξαγωγές, ενώ τα διάφορα Funds (κατά Τσίπρα «κοράκια της καταστροφής») δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένα να έχουν έδρα στην Ελλάδα, οι τράπεζες θα ενημερώνουν για την πώληση των επιχειρηματικών δανείων με ένα sms, αίρεται η υποχρέωσή τους για ενημέρωση εντός δωδεκαμήνου και η διαδικασία επανάληψης άκαρπων πλειστηριασμών επισπεύδεται από 30 σε 8 μέρες.
Και βέβαια, το υπερταμείο είναι πλέον αντισυμβαλλόμενο για τα δάνεια προς τον ESM μέχρι του ποσού των 25 δις (κάθε φορά). Όπως αναφέρεται, σε περίπτωση που το κράτος δεν καταβάλλει κάποιες δόσεις, το υπερταμείο θα φέρει την ευθύνη καταβολής του ποσού ως εάν να ήταν ο κύριος οφειλέτης.
Μπήκε δηλαδή εγγυητής και εγγύηση είναι το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.
Κατά τα λοιπά… Καθαρή Έξοδος!