02 April 2017

Μία κρίσιμη αξιολόγηση

Αφιέρωμα στην Πρωταπριλιά 2017


του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη, Καθημερινή, 1/4/2017

Η αρχή είναι συνήθως, πολλά υποσχόμενη. Ετσι ήταν και η κρίσιμη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Τι πιο σπουδαίο από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να πάρουμε αναγκαία κεφάλαια από τους θεσμούς, να ανοίξει ο δρόμος για την επάνοδο της οικονομίας στις αγορές. Επιτέλους, επιστροφή στην κανονικότητα. Γι’ αυτό και η κατεύθυνση της κυβερνητικής ηγεσίας ήταν σαφέστατη. Το χρονοδιάγραμμα αυστηρό, η αξιολόγηση «θα κλείσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι το κρίσιμο Eurogroup». Και τούτο επειδή πρέπει «...την 5η Δεκεμβρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να συζητηθούν από εκεί και πέρα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Την άποψη ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ακόμα και στις 26 Ιανουαρίου, εξέφρασε ο υπ. Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε πως η δήλωση Σόιμπλε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μην είναι πλέον ένας από τους θεσμούς, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, λόγω του επενδυτικού κλίματος που διαπιστώνει». Προφανώς και η προθεσμία αυτή ειπώθηκε για να εντυπωσιάσει ή να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ή τους πιστωτές αλλά δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα.

Η παραγωγή ψεύτικων ελπίδων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεχίζονται. Διαβάζουμε: Ο Ν. Παππάς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 20 Φεβρουαρίου αυτό το πράγμα θα κλείσει. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία συμφωνία και έχει κλείσει και η πρώτη αξιολόγηση με το ΔΝΤ να είναι απλώς τεχνικός σύμβουλος», δήλωσε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Πέρασε και η 20ή Φεβρουαρίου άπρακτη, αλλά η ζωή συνεχίζεται. «Ο πρωθυπουργός τόνισε «βρισκόμαστε στη φάση εντατικών διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο και μπορούμε να έχουμε συμφωνία σε αυτό το επίπεδο έως τις 20 Μάρτη». Κλείνει ο Μάρτιος και οι ελπίδες έχουν μετακινηθεί πλέον στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. «Ο Νίκος Παππάς ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις ξεκάθαρα θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις καίριες μεταρρυθμίσεις που έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό, στο φορολογικό, αλλά και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, καθώς και για την ανάγκη να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της».

Τώρα πια το ψέμα δεν περιορίζεται στον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά επεκτείνεται στις «ξεκάθαρα θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία», που δεν υπάρχουν. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί. Οι καταθέσεις περιορίζονται επικίνδυνα, η κατανάλωση ακόμα και τροφίμων μειώνεται, η ανεργία παραμένει στα ύψη.

Το κείμενο που μόλις διαβάσατε, δεν αποτελεί οικονομική ανάλυση. Είναι αφιέρωμα, στη σημερινή γιορτή, την Πρωταπριλιά.