22 September 2014

Ερμηνεύοντας την Δούρου...

της Λώρης Κέζα, ΒΗΜΑ, 22/9/2014

Δυο διαφορετικές νοοτροπίες συγκρούονται. Τη μια εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οραματιστής του μικρότερου κράτους, με ιδανικό την απόλυση της πλειονότητας των δημοσίων υπαλλήλων και την εκχώρηση των υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρίες. Την άλλη εκφράζει η Ρένα Δούρου που θέλει να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους, δηλαδή να μην υπάρξει περαιτέρω «αποστελέχωση» όπως αποκαλεί την αραίωση των δημοσίων υπαλλήλων.  
Ο υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει το εξής σκεπτικό: το κράτος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει υπαλλήλους που δεν είναι απαραίτητοι. Η περιφερειάρχης Αττικής λέει το αντίθετο: ο σημερινός αριθμός εργαζομένων δεν επαρκεί για τη σωστή λειτουργία των δομών. Ο Κυριάκος προτείνει: να κρατήσουμε τους καλύτερους, τους πιο αποδοτικούς. Η Ρένα ανθίσταται: η αξιολόγηση είναι ο φερετζές των απολύσεων.  
Στην απλή ερώτηση «ποιο είναι το διακύβευμα στα παραπάνω» η απάντηση είναι εξίσου απλή «αν θα παραμείνουν οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι στη θέσης τους». Το ζήτημα είναι δηλαδή το πλήθος των εργαζομένων, το κόστος τους, η αποδοτικότητα και τα προσόντα τους. Αυτό λοιπόν είναι το ένα θέμα. Ταυτόχρονα και παράλληλα τίθεται ένα άλλο ζήτημα, ότι δηλαδή κάποιοι επελέγησαν για μια θέση εργασίας προσκομίζοντας ψευδή πιστοποιητικά. Λένε δηλαδή ότι έχουν σπουδάσει, ας πούμε Οικονομικά αλλά δεν ξέρουν ούτε την προπαίδεια. Πόσοι είναι αυτοί οι ψεύτες, που πήραν τις δουλειές αδικώντας άλλους υποψήφιους; Εξετάζονται 25.000 περιπτώσεις.  
Ο ΔΟΑΤΑΠ είναι οργανισμός αρμόδιος για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής. Εκεί λοιπόν καταγράφονται αυτές οι χιλιάδες καταγγελίες για υπαλλήλους που κατέθεσαν ψεύτικα πτυχία από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Κάποιοι έδωσαν πτυχία από ανύπαρκτα πανεπιστήμια, άλλοι αλλοίωσαν το όνομα πάνω στο έγγραφο, κάποιοι το έκαναν με μεταπτυχιακά, κάποιοι με διδακτορικά ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικοί στους διαγωνισμούς.  
Η απάτη πέρα από άδικη για τους υποψήφιους είναι ουσιαστικά επικίνδυνη. Διορίστηκε δάσκαλος χωρίς σπουδές Παιδαγωγικών και κυκλοφορεί γιατρός χωρίς πτυχίο Ιατρικής. Πάνω στην αναμπουμπούλα ορισμένοι καταλογίζουν στη Ρένα Δούρου ότι στηρίζει τους απατεώνες και ότι επικροτεί αυτές τις πρακτικές. Δια της μεθόδου του ανακατέματος των δηλώσεων και της ανάμιξης θεμάτων καθοδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Περιφερειάρχης στηρίζει τους ψεύτες.
Πουθενά δεν υπάρχει δήλωση στήριξης όσων προσελήφθησαν με δόλια μέσα. Τουναντίον η Ρένα Δούρου είπε ότι «Όποιος παραβίασε το νόμο, θα αντιμετωπίσει τις ανάλογες κυρώσεις και ό,τι προβλέπεται πειθαρχικά». Να ερμηνεύσουμε τις φράσεις μια μια, σαν να επρόκειτο για ποίηση. Τι εννοεί ως «παραβίαση του νόμου»; Προφανέστατα την παραποίηση εγγράφων. Ποιες είναι οι «κυρώσεις»; Η απόλυση και η επιστροφή μισθών όσων εξαπάτησαν το κράτος. Τι προβλέπεται «πειθαρχικά»; Αργία και τα τοιαύτα μέχρι να εκδοθεί δικαστική απόφαση.
Συμπέρασμα: η Δούρου δεν προτίθεται να προστατεύσει όσους προσκόμισαν πλαστά πτυχία.  
Στη δήλωσή της η Ρένα Δούρου βάζει διάφορες σάλτσες, για το πελατειακό κράτος, το οποίο επιχειρούν να διαλύσουν εκείνοι που το έστησαν. Εντούτοις έκλεισε την τοποθέτησή της με λίγες ξεκάθαρες γραμμές: «Ο έλεγχος των πλαστών πτυχίων διενεργείται υποχρεωτικά βάσει νομοθετικής πρόβλεψης από τις Διευθύνσεις Διοικητικού των δημοσίων υπηρεσιών και μάλιστα υποχρεούνται να ενημερώνουν για τα αποτελέσματα των ελέγχων τους το Σώμα Επιθεωρητών».
Δηλαδή δεν θα την γλιτώσει κανείς!
Για να γίνει κατανοητή, έπρεπε να το πει πιο λαϊκά, μέσα σε 20 λέξεις. Οι σύνθετες δηλώσεις μπερδεύουν το ακροατήριο και εξυπηρετούν τον αντίπαλο, που ερμηνεύει κατά το δοκούν.