19 September 2014

Έχω αμφιβολίες αν υπάρχει θεός...

λέει ο επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας.

Πρώτο Θέμα, 18/9/2014


«Έβγαλα βόλτα τον σκύλο μου και και κατέληξα να λέω στο Θεό: "Κοίτα, όλα αυτά ειναι πολύ καλά αλλά δεν νομίζεις ότι είναι ώρα τώρα να κάνεις κάτι; - αν είσαι εκεί!"» παραδέχθηκε ο αιδεσιμότατος Justin Welby (Τζάστιν Γουέλμπι).

Τις αμφιβολίες του για την ύπαρξη του Θεού εξομολογήθηκε δημόσια για πρώτη φορά ο επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας. Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, αιδεσιμότατος Τζάστιν Γουέλμπι, έκανε την αποκάλυψη σε συνέντευξη που παραχώρησε στον καθεδρικό του Μπρίστολ.

Η θρησκευτική κεφαλή περίπου 80 εκατομμύριων Αγγλικανών σε όλο τον κόσμο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στιγμές που και αυτός ακόμα αναρωτιέται «υπάρχει Θεός;» και «πού είναι ο Θεός;».

Όπως είπε οι σκέψεις αυτές του έρχονται στο κεφάλι πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πρωινού περιπάτου του ή όταν βγάζει βόλτα τον σκύλο του.

«Το πρωί πηγαίνω βόλτα, εγώ το λέω τρέξιμο, ο σκύλος μου το λέει χαλινάρι, και τις προάλλες προσευχόμουν για κάτι και κατέληξα να λέω στο Θεό: "Κοίτα, όλα αυτά ειναι πολύ καλά αλλά δεν νομίζεις ότι είναι ώρα τώρα να κάνεις κάτι-αν είσαι εκεί", και αυτό πιθανότατα δεν περιμένατε να το ακούσετε από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι» είπε ο Γουέλμπι.

Όπως εξήγησε πάντως η άποψή του αυτή δεν έχει να κάνει με τα συναισθήματα αλλά «με το γεγονός ότι ο Θεός είναι πιστός και το εξωπραγματικό γεγονός με το να είναι κανείς χριστιανός έχει να κάνει με το ότι ο Θεός είναι πιστός όταν εμείς δεν είμαστε».

Ερωτηθείς, πώς θα μπορούσε να πείσει όσους διαπιστώνουν ότι η θρησκεία δεν έχει θέση στο μοντέρνο κόσμο, παραδέχθηκε ο Γουέλμπι ότι οι Χριστιανοί δεν έχουν όλες τις απαντήσεις σε κάθε ερώτηση, όπως γιατί ο καλός Θεός αναγκάζει τους ανθρώπους να υποφέρουν. «Ξέρουμε, όμως, για τον Ιησού. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε όλες τις ερωτήσεις του κόσμου, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πολλά πράγματα αλλά ξέρουμε για τον Ιησού. Μπορούμε να μιλάμε γι' αυτόν, γιατί τις άλλες ερωτήσεις δεν μπορώ να τις απαντήσω» ήταν η απάντησή του.
«Ξέρουμε, όμως, για τον Ιησού», λέει ο αργόσχολος, ο οποίος Ιησούς δεν υπήρξε βέβαια ποτέ και τα δήθεν λεγόμενά του είναι μυθεύματα μεταγενέστερων αργόσχολων...