του Νίκου Δήμου, protagon.gr, 8/2/2014
Θέλω να καταγγείλω την Τρόικα. Θα μου πείτε: σπουδαία τα λάχανα. Όλη η Ελλάδα την καταγγέλλει. Η διαφορά είναι πως εγώ δεν θέλω να την καταγγείλω γι αυτά που έκανε – αλλά γι αυτά που ΔΕΝ έκανε.
Η τρόικα και τα μνημόνια είχαν διπλό σκοπό. Αφενός να επιβλέψουν την διαχείριση των δανεικών. Αφετέρου (το πιο σημαντικό) να εκσυγχρονίσουν και εξορθολογήσουν τους κρατικούς και άλλους μηχανισμούς, ώστε για γίνουμε ένα οργανωμένο και αποτελεσματικό κράτος. Το οποίο θα διαχειρίζεται σωστά τα οικονομικά του, θα παράγει, θα εξάγει, θα αποταμιεύει και δεν θα ζει με δανεικά.
Αυτόν τον εκσυγχρονισμό τον περιμένουμε από την εποχή του Καποδίστρια. Προσπάθησαν ο Τρικούπης ο Βενιζέλος, ο Καραμανλής (θείος) αλλά πέτυχαν ελάχιστα. Ακόμα και η Χούντα είχε εξαγγείλει στην αρχή εκσυγχρονιστικά μέτρα (π. χ. άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων) που σύντομα τα ξέχασε.
Η μόνιμη και σημερινή μας Κρίση οφείλεται στο ότι παραμένουμε ένα καθυστερημένο, σχεδόν τριτοκοσμικό κράτος, υποδουλωμένο στο λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις. Κι όποιος έχει αντίρρηση, ας μου εξηγήσει γιατί μόλις κουνηθήκαν τα τρακτέρ η κυβέρνηση έκανε γαργάρα όλα τα σωστά μέτρα για την φορολόγηση των αγροτών. Κι όποιος θεωρεί υπερβολικό τον όρο «τριτοκοσμικό», ας μου αναλύσει γιατί είμαστε το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σκουπίδια του.
Η αντίσταση στην τρόικα δεν γίνεται από τον λαό. Γίνεται από τους πολιτικούς και τους συνδικαλιστές ενάντια στο πραγματικό λαϊκό συμφέρον. Κανένα κλειστό επάγγελμα δεν άνοιξε. Καμία αγορά δεν απελευθερώθηκε. Το γάλα είναι τέλειο παράδειγμα.
Εκεί λοιπόν απέτυχε η Τρόικα. Όλες οι θυσίες που μας επέβαλε, πήγαν στο «πρωτογενές πλεόνασμα». Αλλά αυτά – περικοπές και οικονομίες – είναι μέτρα αρνητικά. Η λιτότητα δεν παράγει. Στα θετικά, στην αναδιοργάνωση του κράτους και της κοινωνίας («επανίδρυση» την έλεγε ο Ανεπρόκοπος) η τρόικα απέτυχε παταγωδώς. Και την βρίζουμε για λάθος λόγους.
Φυσικά δεν απέτυχε μόνη της. Βοηθήσαμε κι εμείς – όσο μπορούσαμε. Κι έτσι, φεύγοντας θα μας αφήσει εκεί που μας βρήκε. Μόνο φτωχότερους.
Μήπως θα μπορούσαμε να κάνουμε μία δική μας καλύτερη Τρόικα;