Η ιστορία διδάσκεται στα σχολεία με πολέμους και με στρατηγικές αποφάσεις και κινήσεις δήθεν ιδιοφυών ηγεμόνων. Ιδίως κατά το Μεσαίωνα αυτοί οι ηγεμόνες ήταν, σε Ανατολή και Δύση, τυχάρπαστοι πλατσικολόγοι που κατάφεραν να επιβληθούν με τη συμμορία τους και κατέλαβαν την εξουσία. Αυτό που δεν μαθαίνουμε συνήθως είναι, πώς ζούσαν οι άνθρωποι τις παλιές εποχές, τι έτρωγαν, τι ρούχα φορούσαν, τι δουλειές και με τι εργαλεία τις έκαναν. Όλα αυτά είναι άχρηστα, ίσως και άγνωστα, για τους κρατικούς προπαγανδιστές και ελάχιστα από αυτά φτάνουν στους μαθητές, γιατί δεν προσφέρονται για να περάσουν μηνύματα υποταγής στην θεϊκή και κρατική εξουσία... Ο δείπνος που διοργανώνεται από τον Σ.Ε.Α. αποτελεί όμως εξάσκηση ιστορίας, συμμετοχή σε μια ειρηνική πράξη περίπου όπως αυτή συνέβαινε πριν από 800 χρόνια...
Καθημερινή, 12/7/2012
Μια πολύ ενδιαφέρουσα, «νόστιμη» στην κυριολεξία εκδήλωση είναι η αυριανή βραδιά (Παρασκευή 13/7) που διοργανώνουν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Μαριάννα Καβρουλάκη, ερευνήτρια της Ιστορίας της Ελληνικής Διατροφής, στο κτίριο του Συλλόγου (Ερμού 134 - 136, Θησείο, 9 μ.μ.).
«Γεύσεις από την Κωνσταντινούπολη του 12ου αιώνα», ένα δείπνο εμπνευσμένο από τις πληροφορίες που διαθέτουμε για τη διατροφή της Κωνσταντινούπολης του 12ου αιώνα. Το μενού περιλαμβάνει πιάτα που θα μπορούσαν να εμφανίζονται τόσο στις λαϊκές κουζίνες όσο και στα τραπέζια των ανώτερων τάξεων της πρωτεύουσας μιας αυτοκρατορίας χριστιανικής, η οποία όμως υπήρξε χωνευτήρι γαστρονομικών παραδόσεων.
Όσοι παρευρεθούν θα δοκιμάσουν μεταξύ άλλων τις «μαύρες ελαίες οξομέλιτι και σίναπη» (μαύρες ελιές, ξίδι, μέλι, σινάπι), «φακή μεθ’ όξους, κοριάνδρου και ρου» (φακή, ξίδι, κόλιαντρο, ρους), «απάκι» (χοιρινό παστό και καπνιστό), «άρτο μεταξωτό» (ψωμί φτιαγμένο με πολύ καλά κοσκινισμένο αλεύρι) κ.ά.
Επίσης, θα παρουσιαστεί ένα αραβικό πιάτο, το maghmuma για να πάρουμε ιδέα για το πώς έτρωγαν οι Αραβες τις μελιτζάνες κατά την περίοδο που διαδόθηκαν αυτές στο Βυζάντιο. Οσο για τα γλυκά... θα σερβιριστεί γλυκό του κουταλιού και «ορύζιν με μέλιν» (ρύζι, γάλα κατσικίσιο, μέλι) με τη συνοδεία ηδύποτων όπως το ροσάτον (κρασί αρωματισμένο με τριαντάφυλλο) και θασόροφον (σουμάδα).