27 September 2006

Ισλαμιστές κατά Μότσαρτ (?)

... ...
W.A.MozartΣτην απόφαση να κόψει από το πρόγραμμά της την όπερα «Ιδομενέας» (Idomeneo, 1781) του Μότσαρτ, με την πρόφαση ότι περιλαμβάνει προκλητικές σκηνές για τον προφήτη Μωάμεθ και ενδέχεται να προκαλέσει τη μήνιν των ισλαμιστών, προχώρησε η Deutsche Oper (Γερμανική Όπερα) του Βερολίνου. Αντίθετος με την παραπάνω απόφαση εμφανίζεται, ωστόσο, ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας, με προεξέχοντες την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί
ώστε να μην υποχωρούμε όλο και περισσότερο απέναντι στον φόβο που έχει προκληθεί από εξτρεμιστές ισλαμιστές που είναι έτοιμοι να προσφύγουν σε βιαιότητες. Η αυτολογοκρισία από φόβο δεν είναι ανεκτή. Γίνεται αποδεκτή μόνο με υπευθυνότητα στο πλαίσιο ενός πραγματικού διαλόγου των πολιτισμών από όπου είναι αποκλεισμένη η βία», δηλώνει η Αγγελα Μέρκελ στην εφημερίδα Neue Presse.

Για να δικαιολογήσει την απόφασή της να εξαιρέσει την όπερα «Ιδομενέας» σε σκηνοθεσία του Χανς Νόιενφελς, γνωστού για τις προκλήσεις του, η διευθύντρια της Ντόιτσε Οπερ Κιρστεν Χαρμς εξήγησε χθες ότι η όπερα αυτή περικλείει «ανυπολόγιστο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και την ασφάλεια των συντελεστών της όπερας» και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε για τους πιθανούς κινδύνους από την τοπική αστυνομία.

Σε μια από τις επίμαχες σκηνές της όπερας, της οποίας η πρεμιέρα έγινε
στο Μόναχο πριν από 225 χρόνια, τον Ιανουάριο του 1781, ο βασιλιάς της Κρήτης Ιδομενέας μεταφέρει τα κεφάλια του Ποσειδώνα, του Ιησού, του Βούδα και του Μωάμεθ και τα τοποθετεί σε τέσσερις καρέκλες. Ο γερμανικός πολιτικός κόσμος επέκρινε στον όνομα της ελευθερίας της έκφρασης την απόφαση της διεύθυνσης της Γερμανικής Όπερας, μιας από τις τρεις όπερες του Βερολίνου, για την εξαίρεση του έργου του Μότσαρτ από το πρόγραμμα.

Με αυτό τον τρόπο φαίνεται να πετυχαίνουν οι Ισλαμιστές άκοπα να επιβάλουν σε κοινωνίες έξω από τον παραδοσιακό χώρο τους, θρησκευτικές και άλλες απόψεις, με
«αντάλλαγμα» τον καθησυχασμό τους.

Idomeneo

Η είδηση στην εφημερίδα FAZ