26 July 2022

Ντάρια Σαλτίκοβα, η Λυσσάρα

Μία από τις πιο βάναυσες και σκληρές γυναίκες στην τσαρική Ρωσία. Το όνομά της είναι πλέον μύθος και δημιουργεί ανατριχίλα κατά την αναφορά.

Η Ρωσίδα Ντάρια Σαλτίκοβα που είχε το παρατσούκλι "η Λυσσάρα" (Saltychikha) ήταν ευγενής και έζησε στα χρόνια 1730-1801. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζωής της, διαδίδονταν ιστορίες τρόμου. Λέγανε ότι λούζεται στο αίμα των θυμάτων της και άλλα τέτοια φρικτά πράγματα.

Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Ντάρια κληρονόμησε εδάφη με 800 δουλοπάροικους. Από αυτή την εποχή άρχισε να εκδηλώνει τον σαδισμό της. Πέρα από κάθε αμφιβολία αποδίδονταν σ' αυτήν 38 φόνοι,  θεωρείται όμως ότι σκότωσε ίσως και 140 δουλοπάροικους.


Τα θύματά της ήταν κυρίως νεαρές γυναίκες, τις οποίες χτυπούσε με μαστίγια, ρόπαλα και ξύλινα δοκάρια, ξερίζωνε τα μαλλιά τους, τις έκαιγε με καυτό σίδερο, τις άφηνε πεινασμένες και παγωμένες στο κρύο του χειμώνα, τις έπνιγε σε λίμνες και ποταμούς. Δεν είχε αναστολές ούτε για τις  εγκυμονούσες. Για κάθε μικρό λάθος και κάθε μικρό παράπτωμα εφάρμοζε η Ντάρια βάναυση τιμωρία.

Αν και ήταν γνωστά τα εγκλήματά της,  δεν κατηγορήθηκε πότε μέχρι που έκανε το μοιραίο λάθος: διέταξε τους δουλοπάροικους της να σκοτώσουν έναν άλλον ευγενή. Η θανάτωση δικών σου δουλοπάροικων δεν ήταν έγκλημα στην τσαρική Ρωσία. Ο ευγενής Νικολάι Τυούτσεφ προειδοποιήθηκε ότι είχε σχεδιαστεί μια επίθεση από τον Ντάρια εναντίον του. Έτσι συνελήφθη  και παραπέμφθηκε σε δίκη. Η προσωρινή τιμωρία από το δικαστήριο ήταν ήπια σε σχέση με τις πράξεις της:

Το 1768, η Μεγάλη Αικατερίνη εξέδωσε την τελική της ετυμηγορία, αποκαλώντας την  Saltychicha «ανθρώπινο τέρας». Της αφαίρεσε τον τίτλο και την περιουσία και της αρνήθηκε τη γυναικεία υπόσταση. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με την αυτοκράτειρα, μια γυναίκα δεν θα ήταν ικανή για τέτοια σκληρότητα, η Saltykova θα έπρεπε τώρα να αποκαλείται μόνο "αυτός".

Ως τιμωρία για τα εγκλήματά της, η Saltychicha έπρεπε να σταθεί για μια ώρα στην Κόκκινη Πλατεία με μια αφίσα που έγραφε "Βασανιστής και Δολοφόνος" πριν φυλακιστεί στο υπόγειο ενός μοναστηριού για το υπόλοιπο της ζωής της. Εκεί πέθανε κάποια εποχή, ίσως και να δολοφονήθηκε.