07 November 2021

Τι ξέχασε να μας πει ο Γιώργος Παπανδρέου

του Γιάννη Μιχελάκη, 05 Νοεμβρίου 2021

Η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, μου θύμισε τη φράση του Όσκαρ Ουάιλντ ότι "στον έρωτα, αρχίζουμε απατώντας τον εαυτό μας. Μόνο αργότερα απατούμε τους άλλους", (τη λέξη "έρωτα" αντικαταστήστε την με τη λέξη "πολιτική").

Ο κ. Παπανδρέου, αφού "εξαπάτησε" τον ίδιο του τον εαυτό -με θύμα όμως μια ολόκληρη χώρα- με την συνέντευξη του αυτή, προσπάθησε -για μια ακόμα φορά- να εξαπατήσει τον λαό..! Όμως, τελικά «το να λες ψέματα είναι ένα υπέροχο πράγμα επειδή σε οδηγεί στην αλήθεια» όπως έλεγε ο Ντοστογιέφσκι.

Ας δούμε, λοιπόν, τι «ξέχασε» ή τι απέφυγε να μας πει ο κ. Παπανδρέου!

Παραπονέθηκε, ο πρώην πρωθυπουργός, ότι τα κόμματα δεν στήριξαν την μνημονιακή πολιτική του. Δεν μας είπε όμως, γιατί ο ίδιος, δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκληση του Κώστα Καραμανλή το 2009 να στηρίξει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μην οδηγηθούμε στα μνημόνια.

Και όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στην πατριωτική αυτή έκκληση, αλλά φρόντισε, με τα διαβόητο πια, «λεφτά υπάρχουν», να ξεγελάσει τον λαό για να υφαρπάξει την ψήφο του.

Μίλησε για την προσπάθειά του να κάνει μεταρρυθμίσεις. Δεν μας είπε όμως γιατί όταν έγινε το 2008 προσπάθεια να εξυγιανθεί το ασφαλιστικό, την ημέρα της συζήτησης του σχετικού Ν/Σ, αποχώρησε από τη Βουλή, ενώθηκε με τους διαδηλωτές, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το κοινοβούλιο και ταυτίστηκε με τις πιο ακραίες λαϊκιστικές θέσεις.

Απέφυγε να απαντήσει γιατί -εφόσον τα είχε όλα καλά καμωμένα- το κόμμα του, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, αυτόν τον απέπεμψε από πρωθυπουργό.

Κατηγόρησε τον Σαρκοζί και τη Μέρκελ ότι δεν τον στήριξαν στις Κάννες, αλλά «ξέχασε» να μας πει ότι οι ευρωπαίοι έγιναν έξαλλοι μαζί του, γιατί με τις ανεκδιήγητες απειλές του για δημοψήφισμα, έθεσε υπό αμφισβήτηση μια ευρωπαϊκή συμφωνία, που είχε κάνει ο ίδιος, για την οποία, μάλιστα είχε πανηγυρίσει προηγουμένως!

«Ξέχασε» να μας πει, ότι ο Κώστας Καραμανλής, κουβαλώντας το βάρος των χρεών των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υποχρεώθηκε στην πενταετία του, να αυξήσει το Δημόσιο Χρέος κατά 70 δισ. ευρώ περίπου για την καταβολή τόκων δανείων που είχε πάρει η διακυβέρνηση Σημίτη, την αποπληρωμή των σπάταλων Ολυμπιακών έργων, την αποπληρωμή παλαιών χρεών για εξοπλισμούς, κλπ.

Και βέβαια κουβέντα δεν είπε, για το γεγονός, ότι στην σύντομη πρωθυπουργική του θητεία αύξησε το Δημόσιο Χρέος κατά 54 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνησή του δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί την κρίση, ενόψει και των προεκλογικών επαγγελιών του «λεφτά υπάρχουν».

Ούτε, βέβαια, θυμήθηκε να μας πει, ότι πριν εκλεγεί πρωθυπουργός με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», γνώριζε την κατάσταση της οικονομίας. Μάλιστα, όταν μοίραζε λεφτά τους πρώτους μήνες της θητείας του και απέφευγε να δανειστεί οδηγώντας τη χώρα στον γκρεμό, είχε έρθει σε επαφή με τον Στρος Καν για να του ζητήσει την εμπλοκή του ΔΝΤ στην «διάσωση» της Ελλάδος.

Επιπλέον, αποκαλυπτική ήταν και η μαρτυρία του πρώην Υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Στάινμπρουκ ο οποίος αναφέρει, ότι σε συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 2009, του ανέφερε ότι δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας: «δεν ήταν πλέον και τόσο σίγουρος ότι ήθελε να κερδίσει τις εκλογές». Βέβαια, αντίθετα, με ότι είχε πει στον Γερμανό συνομιλητή του, τους επόμενους μήνες, ο πρώην πρωθυπουργός, μεταχειρίστηκε τελικά κάθε λαϊκίστικο μέσο για να υπονομεύσει την τότε κυβέρνηση Καραμανλή και να αλώσει την εξουσία.

Και στο θέμα, όμως, του ύψους του χρέους και της διαβόητης, πια, καταγραφής που έκανε ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ δεν μας εξήγησε πως το διαχειρίσιμο έλλειμμα του 8% «μετατράπηκε» στο 15,6%. Πως ο κ. Γεωργίου, ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, για να στηρίξει το αφήγημα του κ. Παπανδρέου, έξω από κάθε κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσδιόρισε το έλλειμμα της χώρας, εντάσσοντας σ’ αυτό κάθε λογαριασμό, που μπορούσε να εντοπίσει, προκειμένου να τον καταστήσει Δημόσιο Χρέος! Δεν υπάρχει αμφισβήτηση, ότι το έλλειμμα του 15,6% οφείλεται σαφώς σε αναθεωρήσεις των στοιχείων και όχι στην «αποκάλυψη» δήθεν κρυφών ελλειμμάτων!

Αλλά, θα είχε ενδιαφέρον, σε κάποια επόμενη συνέντευξή του, ο κ. Παπανδρέου να μας πει για παράδειγμα για το «αμαρτωλό» Swap της Goldman Sachs του κ. Σημίτη, με το οποίο σε μία μόνο μέρα, η αμερικάνικη εταιρεία αποκόμισε το 12% των ετήσιων κερδών της σε βάρος της χώρας μας.

Να μας πει για την αποκάλυψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Ρολάνδη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, είχε δηλώσει ότι το 2003 η Αθήνα ζήτησε από τη Λευκωσία να αλλάξει μια συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία εάν ολοκληρωνόταν, όπως προβλεπόταν αρχικά, το Κάιρο θα είχε αποδεχτεί πως το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ.

Με απλά λόγια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην υπουργού Εξωτερικών, η Κύπρος είχε προετοιμάσει το έδαφος για να πραγματοποιήσει η Ελλάδα μια κίνηση ματ έναντι της Τουρκίας σε σχέση με την ΑΟΖ, αλλά η τότε ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Να μας εξηγήσει γιατί ακύρωσε τη συμφωνία του Καραμανλή με τον Πούτιν, για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από το Μπουργκάζ της Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης αν θεωρεί τυχαία ότι μετά την κύρωση της συμφωνίας αυτής, από την Ελληνική Βουλή, τον Αύγουστο του 2008, ξέσπασε το «σκάνδαλο» του Βατοπαιδίου και τα «Δεκεμβριανά» στην Αθήνα.