10 October 2014

Άτυχοι προσηλυτιστές του Ιεχωβά...

Βγήκα σήμερα να περπατήσω στη λιακάδα και τσουπ, πέφτω επάνω σε ομάδα προσηλυτιστών «Μαρτύρων του Ιεχωβά», ένας ηλικιωμένος 60-65 και ένας νεαρός μαθητευόμενος, 20-25 ετών…
Μου δίνει ο ηλικιωμένος ένα φυλλάδιο (αυτό δίπλα!). Το κόβω ότι είναι για προσηλυτισμό, αλλά κάνω τον αδαή. «Πουλάτε κινητά;» ρωτάω… Χαμογέλασε με κατανόηση, «Όχι είναι ο λόγος του κυρίου μας!» Βγάζω τα γυαλιά για να διαβάσω σωστά, μπρος πίσω, «Αααα, του λέω για τη θρησκεία από τη Μέση Ανατολή είναι;» Τα χρειάστηκε, θα σκέφτηκε μήπως τον περνάω για ισλαμιστή:
«Όχι, εδώ στην Ελλάδα είναι…»
«Ιουδαϊκή θρησκεία είναι, άρα Μέση Ανατολή…»
«Από εκεί ξεκίνησε, αλλά θα κατακτήσει όλο τον κόσμο…»
«Η δική σας εκδοχή δεν βλέπω να κατακτάει ούτε ένα χωριό, αφού δεν έχετε ούτε ένα κράτος με το μέρος σας. Οι θρησκείες επιβιώνουν μόνο με κρατική επιβολή και χρηματοδότηση, τι να κάνετε εσείς με τις αμερικάνικες επιχορηγήσεις;»
«Μα όχι, είμαστε ανεξάρτητοι…»
Στο πίσω μέρος γράφει, του το έδειξα, © 2014 Watch Tower, Bible and Tract Society of Pennsylvania. Και επίσης  Wachtturm, Selters/Taunus, Printed in Germany. «Ναι, μας βοηθούν οι αδελφοί μας, αλλά είμαστε ανεξάρτητοι…»

«Καλά» τους λέω, μπαίνοντας στο ζουμί, «γιατί ασχολείστε με αυτά και δεν παίζετε ένα μπιλιάρδο, αφού όλα είναι παραμύθια, θεός δεν υπάρχει, αλλιώς θα άφηνε τους οπαδούς του να σφάζουν μεγάλους και μικρούς με αποτρόπαιο τρόπο εκεί στην Αραπιά; Βλέπε πώς κόβουν τους λαιμούς, όπως έκαναν οι χριστιανοί στο Μεσαίωνα;»
   


«Μα δεν φταίει ο θεός… πώς είναι το όνομά σας;», κόλπο για να αποκτήσει οικειότητα.
«Άσε το όνομά μου! Ο παντοδύναμος, πανάγαθος και παντογνώστης θεός, άσε που είναι επίσης πανταχού παρών και δίκαιος, δεν βλέπει τι γίνεται; Δεν ξέρει ότι αυτοί σκοτώνουν στο όνομά του, όποια θρησκεία κι αν πρεσβεύουν, χωρίς να κάνει τίποτα;»
Να μην τα πολυλογώ, πήγαινα για πεντάλεπτο και μιλάγαμε τρία τέταρτα, βιάζονταν λέει να φύγουν γιατί είχαν μελέτη της βίβλου σε κάποιο σπίτι κι αν ήθελα θα μπορούσα να πάω κι εγώ μαζί. Έμενε όμως εκεί γιατί του έκανα ερωτήσεις, στις οποίες –ίσως να μην τις είχε ξανακούσει– δεν μπορούσε να απαντήσει. Π.χ. γιατί βάζουν στους ναούς, στις συναγωγές και στα τζαμιά αλεξικέραυνο, αφού ο θεός έπρεπε να προστατεύει τον οίκο του; Φυσικά δεν είχε απάντηση!
Υπάρχει έστω και ένα περιστατικό, τον ρωτάω, να εμφανίστηκε και να διευθέτησε κάτι ο θεός, όχι τώρα με τους πολέμους αλλά και παλιά, π.χ. τότε που χλεύασαν 42 πιτσιρικάδες τον ηλικιωμένο προφήτη (δεν θυμόμουν το όνομα, μου το είπε αυτός: Ελισσαίος) και, αντί να εμφανιστεί ο θεός ή κάποιος απεσταλμένος του να νουθετήσει τα τσογλάνια, επειδή δεν είναι ορθόν να χλευάζουν τους φαλακρούς που ασθμαίνουν στην ανηφόρα (όπως εγώ, του τόνισα), αυτός έστειλε –ο ίδιος ο θεούλης– αρκούδες και έφαγαν τα 42 παιδιά;
Του έκανε εντύπωση που ήξερα το περιστατικό. Πήγε να απαντήσει ο μικρός, «Μα να εμφανιστεί ο ίδιος ο θεός στην παρέα;»
«Γιατί όχι, θα έδειχνε την ύπαρξή του και οι 42 θα γίνονταν φανατικοί οπαδοί του, τον είδαμε θα λέγανε μπροστά μας. Αντ' αυτού έβαλε τις αρκούδες να φάνε 42 παιδιά, σκέψου 42 οικογένειες που χάσανε τα παιδιά τους για μία σαχλαμάρα…»
«Ναι, δεν λέω…»
«Πείτε μου, πού εμφανίστηκε για καλό… πέρα από τα ψευτοθαύματα που επινοούν οι παπάδες; Κάποιοι φίλοι μέτρησαν στην Π.Δ. και βρήκαν ότι ο θεός έχει σκοτώσει πάνω από 12.000 ανθρώπους, ο σατανάς όμως μόνο δύο! Ποιος είναι καλύτερος λοιπόν;»
Ναι, ναι συμφώνησαν, γίνεται καπηλεία με θαύματα, αλλά δεν πιστεύουν ότι σκότωσε ο θεός χωρίς λόγο… «Μα και λόγο να είχε, ποια αγάπη έδειξε στα 42 παιδιά που έκαναν μια κουταμάρα και χλεύασαν ημάς τους φαλακρούς;» Του άρεσε που έκανα και χιούμορ... Είπαμε πολλά, δεν θυμόμουν βέβαια τα στοιχεία συγκεκριμένων αποφθεγμάτων, αλλά και ο μικρός που τα έψαχνε στο ιερόν βιβλίον δεν τα έβρισκε.
Πάνω εκεί, περνάει με το μηχανάκι ο υδραυλικός της περιοχής, με τον οποίο πίνουμε πότε πότε κανένα τσίπουρο, «Γεια σου Στέλιο!» μου φωνάζει… Χαμογέλασε ο ηλικιωμένος προσηλυτιστής που έμαθε και το όνομα: «Εκπλήσσομαι κύριε Στέλιο», μου λέει, «που ξέρετε τόσα πολλά, χωρίς να είστε κληρικός…»
«Δεν άκουσες ακόμα τίποτα», του λέω, έχω και κάποια φιλαράκια, με τα οποία θα σε στριμώξουμε και θα δηλώσεις άθεος εκ γενετής, αν σε πιάσουμε στις εξηγήσεις! Εκτός αν παίρνεις μεροκάματο… Εκεί δεν μπορώ να κάνω τίποτα», του λέω…
«Όχι όχι, για την πίστη μας ασχολούμαστε, αντί για μπιλιάρδο…» μου λέει. Είχε κι αυτός χιούμορ.
Τους έδωσα και το e-mail για να μου γράψουν, σε ποιο σημείο ισχυρίζεται ο Ησαΐας ότι η Γη είναι σφαιρική. Είπα εκ προοιμίου ότι κάθε συγκροτημένος διανοούμενος μπορεί να κατέληγε σ’ αυτό το συμπέρασμα, όπως κατέληξε ο Αριστοτέλης και οι πριν απ’ αυτόν. Το θέμα είναι όμως ότι αυτό δεν έγινε συνείδηση στους Ιουδαίους, αλλιώς θα το είχαν υιοθετήσει και οι χριστιανοί που ξεκίνησαν ως ιουδαϊκή αίρεση. Δεν λέω ότι ήταν περιορισμένης αντιλήψεως οι θεόπληκτοι, του λέω, ήταν δεσμευμένοι από τα λανθασμένα που είχαν γράψει και αποτελούσαν γι' αυτούς κατοχυρωμένη γνώση.
Χωρίσαμε με χαιρετούρες και εύχομαι να μην αρχίσουν να μου στέλνουν με copy-paste κατεβατά από τα ιερά τους βιβλία, αλλιώς θα τους παραπέμψω στους ευγενείς φίλους μου για να απαντήσουν δεόντως!