Έχει και η Ελλάδα "γερουσία"
ΕΘΝΟΣ, 16/9/2012
Με δικαιώματα ίδια με αυτά των μελών της Ιεράς Συνόδου και υποχρέωση την παρουσία μια φορά τον μήνα υπάρχει στο Κοινοβούλιο εννιαμελές συμβούλιο υπαλλήλων με ισόβια θητεία!
Υπάλληλος της Βουλής ...ετών 87. Δεν πρόκειται για φάρσα, αλλά για πραγματικότητα που αφορά μέλος του 9μελούς Επιστημονικού Συμβουλίου του Κοινοβουλίου, του οποίου τα στελέχη, ελέω πολιτικής βούλησης, κατέχουν τα «ιερατικά» δικαιώματα ισοβιότητας των μελών της «Ιεράς Συνόδου», αφού η θητεία τους λήγει μόνο σε περίπτωση που αποβιώσουν.
Τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, όλοι τους (κάποτε) εγνωσμένης αξίας καθηγητές σε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτός από τις θέσεις τους σε αυτά ή τη σύνταξή τους από την ακαδημαϊκή τους θητεία, διατηρούν ισοβίως και τη θέση τους στο Κοινοβούλιο, με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου μερικής απασχόλησης (δεν υποχρεούνται να έχουν συγκεκριμένο ωράριο) -εκτός από τον πρόεδρο του οργάνου, που είναι πλήρους απασχόλησης- δίνοντας τα φώτα(;) τους όποτε και αν αυτό χρειαστεί. Και το «αν χρειαστεί» είναι απολύτως ρεαλιστικό, αφού, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, το 9μελές συμβούλιο συνεδριάζει μία φορά κάθε μήνα.
Τα «πιτσιρίκια»
Ο μικρότερος εξ αυτών είναι περίπου 60 ετών, τρεις είναι 63 ετών, γεννηθέντες το 1949, ο επόμενος είναι 64 ετών (1948), άλλοι δύο είναι 67 ετών (1945), ένας είναι 69 ετών (1943), ενώ ο μεγαλύτερος είναι γεννημένος το 1925, δηλαδή σήμερα είναι 87 ετών.
Ενας δε εξ αυτών, είναι και ο γνωστός πολιτικός Γιάννης Πανάρετος που είχε διατελέσει και πρόσφατα εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Παιδείας. Η πρόσληψή του στο Συμβούλιο έγινε το 1987.
Η... αρχαιότερη πρόσληψη που έγινε είναι, όπως είναι φυσικό, του 87χρονου καθηγητή, αλλά και άλλων δύο μελών του Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκαν το 1987, άλλοι τρεις καθηγητές προσλήφθηκαν το 2004, ένας το 2000 και ένας το 2008. Στο Συμβούλιο περιλαμβάνονται καθηγητές συνταγματολόγοι, καθηγητές της Νομικής, αλλά και των Πολιτικών Επιστημών, ενώ αίσθηση προκαλεί η συμμετοχή στο συμβούλιο καθηγητή Πληροφορικής ή συνταξιούχου διπλωμάτη.
Πάντως, η μηνιαία αμοιβή τους φτάνει περίπου τα 2.500 ευρώ μηνιαίως, αφού λόγω της μερικής απασχόλησής τους δεν λαμβάνουν επίδομα θέσης, υπερωρίες ή έξοδα κίνησης, όπως άλλοι συνάδελφοί τους που εργάζονται σε άλλες θέσεις της Βουλής.
Εξαίρεση αποτελεί ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο οποίος είναι πλήρους απασχόλησης και λαμβάνει μισθό μαζί με κάποιες υπερωρίες και έξοδα κίνησης περίπου 7.200 ευρώ.
Και μπορεί τα χρήματα αυτά να μη θεωρούνται υπέρογκα για την επιστημονική κατάρτιση και την εμπειρία των μελών του Συμβουλίου, ωστόσο οι όροι της πρόσληψής τους και κυρίως η ισοβιότητα της θέσης τους, αλλά και το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ενασχόλησή τους αποτελεί ουσιαστικά δεύτερη εργασία τους (είτε είναι εν ενεργεία καθηγητές, είτε λαμβάνουν σύνταξη) την εποχή που διανύουμε, αποτελούν πρόκληση.
Σύμφωνα δε με κοινοβουλευτικές πηγές, την τελευταία διετία, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κλήθηκε να γνωματεύσει επί τεσσάρων υποθέσεων και τα μέλη του συμβουλίου απάντησαν σε δύο από τις συγκεκριμένες υποθέσεις, οπότε συνάγεται το συμπέρασμα ότι το εν λόγω όργανο δεν έχει και ιδιαίτερο φόρτο εργασίας.
Πρόκειται σαφώς για άλλη μια περίπτωση εντός του κοινοβουλευτικού πεδίου που εξέθρεψε με στρεβλό τρόπο και δεδομένα το πολιτικό σύστημα, προκειμένου, πέραν του κομματικού χρωματισμού, οι κατά καιρούς κυβερνώντες να τοποθετήσουν στο Δημόσιο κάποιους ανθρώπους και μάλιστα ισοβίως, χωρίς να προβλέπονται για εκείνους κάποιοι στοιχειώδεις όροι αποχώρησης από την υπηρεσία και συνταξιοδότησής τους.
Άβατο
Αναμφίβολα, το μεγάλο... μπόνους των συγκεκριμένων θέσεων του Συμβουλίου είναι η θητεία τους, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σε καμία άλλη θέση του δημόσιου τομέα, παρά μόνο στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας των κληρικών, δηλαδή στην Ιερά Σύνοδο.
Οι όροι τοποθέτησης των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου προβλέπονται στο άρθρο 161 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής όπου αναφέρεται πως «ο πρόεδρος και τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου διορίζονται από τον πρόεδρο της Βουλής με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για πλήρη ή μερική απασχόληση, χωρίς δέσμευση από γενικές ή ειδικές διατάξεις της εργατικής ή της άλλης νομοθεσίας».
Τις ιδιαίτερα ευνοϊκές αυτές συνθήκες επιχείρησε να διαταράξει ο προ τριετίας πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής (7 Σεπτεμβρίου 2009) και τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτωβρίου, από τις οποίες ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ.
Με απόφασή του, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (αρ. φύλλου 1745) της 21ης Αυγούστου 2009, προβλέπεται πως μεταξύ άλλων «τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου τοποθετούνται με απόφαση του προέδρου της Βουλής για πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται με την ίδια διαδικασία».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και κερδίζοντας την προσφυγή τους, διασφάλισαν την ισοβιότητά τους στο Κοινοβούλιο.
ΣΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ
Από τους... νεαρούς του συμβουλίου είναι και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και γνωστός blogger Γιάννης Πανάρετος. Μετά τη θητεία του στο υπουργείο αφιερώθηκε στο έργο του συμβουλίου που απαιτεί μία παρουσία τον μήνα
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Το 9μελές Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έχει ουσιαστικά εποπτικό ρόλο, αφού για τον όποιο όγκο της δουλειάς, υπάρχει ένα άλλο όργανο, αυτό των «Επιστημονικών Συνεργατών και Ειδικών Επιστημονικών Συνεργατών του Επιστημονικού Συμβουλίου» που το στελεχώνουν περίπου 30 άνθρωποι, οι οποίοι είναι επίσης υπάλληλοι της Βουλής με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ στην πλειονότητά τους είναι πτυχιούχοι νομικών σχολών.
Κάποιοι δε από τους ειδικούς συνεργάτες του επιστημονικού συμβουλίου είναι εν ενεργεία καθηγητές πανεπιστημίων, οπότε και λαμβάνουν δύο μισθούς του Δημοσίου, έναν από την ακαδημαϊκή τους καριέρα και έναν από τη Βουλή.
Οι μισθοί που παίρνουν τα μέλη του συγκεκριμένου οργάνου είναι υψηλότεροι από αυτούς των μελών του επιστημονικού συμβουλίου, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι, εκτός από τον βασικό τους μισθό, λαμβάνουν επίδομα θέσης αφού είναι προϊστάμενοι τμημάτων, υπερωρίες, έξοδα κίνησης, αλλά και επίδομα επιστημονικής στήριξης. Ετσι οι μηνιαίες αποδοχές τους ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 4.100 ευρώ.
ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, τα μέλη του συμβουλίου προσλαμβάνονται χωρίς «δέσμευση από γενικές ή ειδικές διατάξεις της εργατικής ή της άλλης νομοθεσίας»
Γιώργος Πίκουλας