«Απέλαση» όλων των Αμερικανών που εργάζονται στη βασική μονάδα στη Σεντζέν
Καθημερινή 2/6/2019
Στην αντεπίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ μπαίνει η Huawei δίνοντας εντολή στο προσωπικό της να ακυρώσει συναντήσεις και κάθε συνεργασία τεχνικής φύσης με Αμερικανούς. Παράλληλα, στέλνει πίσω στις ΗΠΑ όσους Αμερικανούς απασχολούσε στην επιτελική μονάδα της στη Σεντζέν. Αποκλεισμένη, έτσι, από την αμερικανική αγορά και τις αμερικανικές επιχειρήσεις, η πρώτη στον κόσμο βιομηχανία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με την υπερδύναμη ακολουθώντας κατά πόδας το Πεκίνο. Στο μεταξύ, το Πεκίνο συντάσσει κατάλογο με τις ξένες εταιρείες που θεωρεί επιζήμιες για τις κινεζικές, ενώ έχει ήδη επιστρατεύσει στην αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον το υπερόπλο του αμερικανικού χρέους των 1,2 τρισ. δολαρίων και το σχεδόν παγκόσμιο μονοπώλιό του στις σπάνιες γαίες.
Την απόφαση της εταιρείας να διακόψει τις επαφές με Αμερικανούς συνεργάτες ανακοίνωσε στο προσωπικό της εταιρείας ο αρχιτέκτονας στρατηγικής της Huawei, Ντανγκ Γουενσουάν. Ενημέρωσε, επίσης, τους υπαλλήλους του κινεζικού κολοσσού ότι όσοι Αμερικανοί πολίτες εργάζονταν στην κεντρική μονάδα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας επαναπατρίστηκαν στις ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες. Παράλληλα, όμως, ο Ντανγκ τους κατέστησε σαφές ότι εφεξής η Huawei θέτει αυστηρούς περιορισμούς στις επαφές ανάμεσα στο προσωπικό της και στους Αμερικανούς πολίτες αδιακρίτως επαγγέλματος και ιδιότητας. Τόνισε μάλιστα πως εφεξής η εταιρεία θα ελέγχει κατά πόσον έχει αμερικανικό διαβατήριο οποιοσδήποτε αλλοδαπός επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της. Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, θα επιβάλλει σε όποιον από το προσωπικό της συζητεί με κάτοχο αμερικανικού διαβατηρίου να μη θίγει θέματα σχετικά με την τεχνολογία ή με το αντικείμενο της εργασίας του.
Η κίνηση αντεκδίκησης έγινε εν ολίγοις αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποκλείσει την Huawei από κάθε συνεργασία ή δοσοληψία με αμερικανικές επιχειρήσεις και να επεκτείνει το μέτρο σε 68 θυγατρικές της. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η αντίδραση της Huawei ανακοινώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση εργασίας του προσωπικού της με Αμερικανούς συνεργάτες. Η συνάντηση διαλύθηκε εσπευσμένα, ενώ δόθηκε εντολή στους Αμερικανούς συνεργάτες να αποσυνδέσουν τους φορητούς υπολογιστές τους, να απομονώσουν τα δίκτυά τους από το δικό της και να εγκαταλείψουν άμεσα τις εγκαταστάσεις της Huawei. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι εδώ και αρκετές ημέρες η Huawei έχει δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν τα γραφεία της στην Κίνα με τα γραφεία της στις ΗΠΑ. Υποστηρίζει μάλιστα πως οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο την προσαρμογή της στους κανονισμούς της Ουάσιγκτον που απαιτούν από τους προμηθευτές των αμερικανικών επιχειρήσεων να υποβάλουν προς έγκριση τις σχεδιαζόμενες πωλήσεις τους.
Σύμφωνα, άλλωστε, με το Reuters, το κρατικό ραδιόφωνο της Κίνας ανέφερε πως το υπουργείο Εμπορίου θα συντάξει κατάλογο ξένων εταιρειών και οργανισμών αλλά και αλλοδαπών ιδιωτών που θεωρεί ότι «δεν μπορεί να εμπιστευτεί», επειδή εκτιμά ότι μπορούν να βλάψουν τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων. Οι απαγορεύσεις που θα συνοδεύουν τον κατάλογο θα αφορούν όσους παραβιάζουν τους κανόνες της αγοράς και το πνεύμα των συμβολαίων, όσους εμποδίζουν τις προμήθειες σε κινεζικές εταιρείες για λόγους που δεν σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα και όσους «βλάπτουν σοβαρά τα νόμιμα και δικαιώματα και τα θεμιτά συμφέροντα» των κινεζικών επιχειρήσεων. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επιχείρησε χθες να πείσει το Βερολίνο να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να αποκλείσει την Huawei από τη γερμανική τεχνολογία πέμπτης γενιάς. Το ίδιο, αν και σε πιο κατηγορηματικούς τόνους, αναμένεται να κάνει την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος. Πηγές της Ουάσιγκτον ανέφεραν στο Reuters ότι στην επίσκεψή του στο Λονδίνο ο Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να αποκλείσει την Huawei από την τεχνολογία των δικτύων πέμπτης γενιάς.
Γεωπολιτικό παιχνίδι με τις σπάνιες γαίες
Καθημερινή, 31/5/2019
Ανεβάζοντας τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο χαρακτήρισε χθες τη στάση του Αμερικανού προέδρου «απροκάλυπτη οικονομική τρομοκρατία» διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Ζανγκ Χανουί.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, ο κ. Ζανγκ υπογράμμισε ότι η Κίνα τάσσεται κατά της χρήσης μέσων πίεσης όπως οι εμπορικές κυρώσεις, οι δασμοί και ο προστατευτισμός. Προσέθεσε, πάντως, ότι η Κίνα «δεν φοβάται τον εμπορικό πόλεμο», απηχώντας παλαιότερες δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων. Επανέλαβε μια εξίσου γνωστή θέση του Πεκίνου, πως όλοι χάνουν από τον εμπορικό πόλεμο καθώς «θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και στην ανάκαμψή της». Σε ό,τι αφορά, όμως, την Κίνα, τόνισε πως «θα αντιμετωπίσει τις εξωτερικές προκλήσεις, θα κάνει το σωστό, θα αναπτύξει την οικονομία της και θα εξακολουθήσει να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο του λαού της».
Πρόκειται για την τελευταία νύξη του Πεκίνου, που κλιμακώνει τη ρητορική κατά της Ουάσιγκτον μετά τη διακοπή των διμερών επαφών και την επιδείνωση του κλίματος στη σχέση των δύο χωρών. Από τις επίσημες ανακοινώσεις στην κρατική τηλεόραση και στα κρατικά ΜΜΕ μέχρι τον πατριωτικό οίστρο που διέπει τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και μέχρι τη γενικευμένη κινητοποίηση των Κινέζων διπλωματών ανά τον κόσμο, η Κίνα εντείνει την κριτική στην Ουάσιγκτον. Στο μεταξύ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Πεκίνο άφησε επανειλημμένως να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει ως όπλο στον εμπορικό πόλεμο τη δεσπόζουσα θέση που έχει στην παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών και την ιδιότητά του ως κύριου προμηθευτή των ΗΠΑ σε σπάνιες γαίες. Ο λόγος, για τα 17 μέταλλα και χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ειδών προηγμένης τεχνολογίας, από τα καταναλωτικά είδη μέχρι τον αμυντικό εξοπλισμό.
Χθες, πάντως, η επίσημη εφημερίδα του Πεκίνου, η «Λαϊκή Ημερησία», σχολίαζε πως «είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι η Κίνα δεν διαθέτει άλλους τρόπους αντίδρασης εκτός από τις σπάνιες γαίες».
Οι τελευταίες ανακοινώσεις του Πεκίνου σε ό,τι αφορά το θέμα των σπάνιων γαιών προδίδουν πως η Κίνα χρησιμοποιεί εκτεταμένα τα 17 αυτά μέταλλα ως γεωπολιτικό εργαλείο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γκάο Φενγκ τόνισε πως η Κίνα είναι πρόθυμη να ικανοποιεί τις ανάγκες άλλων χωρών σε σπάνιες γαίες.
Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι το Πεκίνο δεν θα ανεχθεί να χρησιμοποιηθούν οι σπάνιες γαίες για να παραχθούν προϊόντα που τελικά θα χρησιμοποιηθούν κατά της Κίνας.