24 July 2021

Κίνητρα για εμβολιασμούς σε όλον τον κόσμο

αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ στον… κόσμο του!

της Σοφίας Βούλτεψη, elzoni.gr, 12/7/21

Όταν αρχικά διαψεύδεις και αρνείσαι ότι υπάρχουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού και στη συνέχει, όταν έρχονται τα πρώτα εμβόλια, χαρακτηρίζεις τη χώρα σου «ψωροκώσταινα των εμβολίων» και το πιστοποιητικό εμβολιασμού «πιστοποιητικό ανοησίας», όταν την ημέρα που φτάνουν τα πρώτα κιβώτια με εμβόλια μιλάς για… τρεις κούτες εμβολίων, όταν έχεις σηκώσει τον κόσμο στο ποδάρι με τα self test, όταν συγκρίνεις την Ελλάδα με την Ινδία, όταν από το πρωί ως το βράδυ επιδίδεσαι σε πολιτικό τζόγο του κορωνοϊού και (κυρίως) όταν δεν έχεις ψηφίσει κανένα μέτρο – ούτε το έκτακτο επίδομα για τους υγειονομικούς – φυσικό είναι να μιλάς για «χαρτζιλίκια» και εξαγορές σχολιάζοντας την κάρτα των 150 ευρώ για τους νέους. Και μάλιστα την ίδια μέρα που παρουσιάζεις άλλο ένα «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», υποσχόμενος αυξήσεις μισθών (που δεν πρόκανες την προηγούμενη φορά) και 35ωρη εργασία!

Και μάλιστα την ίδια μέρα που παρουσιάζεις άλλο ένα «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», υποσχόμενος αυξήσεις μισθών (που δεν πρόκανες) και 35ωρη εργασία!

Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του άλλωστε όχι μόνο γνωρίζουν από εξαγορές μέσω υποσχέσεων, αλλά αγνοούν και το νόημα της λέξης «κίνητρο».

Κίνητρα αναζήτησαν οι περισσότερες χώρες στον κόσμο για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, καθώς η μετάλλαξη Δ γίνεται όλο και πιο απειλητική. Γιατί το κίνητρο βρίσκεται στον αντίποδα της υποχρεωτικότητας.

Και επειδή ιστορικά έχει αποδειχθεί, ειδικά στο θέμα των εμβολιασμών, ότι τέτοιες πρακτικές όχι μόνο αποδίδουν πρόσκαιρα, αλλά και οδηγούν σε αλλαγή στάσης απέναντι στην προστασία της υγείας των ανθρώπων.

Ηχηρά παραδείγματα είναι παλαιότερες ανάλογες καμπάνιες με κίνητρα στις ΗΠΑ και στη Βρετανία για το εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β και στη Νιγηρία για το εμβόλιο του τετάνου.

Μπίρες, λοταρίες, μπόνους, baby sitting

Κίνητρα έχουν προσφέρει οι περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Η Πολιτεία της Ουάσιγκτον προσφέρει σε εμβολιασμένους, ακόμη και με μία δόση, δωρεάν ποτά σε μπιραρίες και εστιατόρια. Κι’ αυτό διότι αν κάποιος ξεπεράσει τον δισταγμό του και κάνει την πρώτη δόση, τότε πολύ πιο εύκολα θα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Άλλες Πολιτείες επέλεξαν εισιτήρια για αθλητικές διοργανώσεις, καθώς και λοταρίες ακόμη και για 1 εκ. δολάρια, όπως συνέβη στο Οχάιο.

Το Ντιτρόιτ προσφέρει προπληρωμένες κάρτες των 50 δολαρίων σε όποιους μεταφέρουν ένα δικό τους πρόσωπο σε εμβολιαστικό κέντρο.

Στο Μέριλαντ προσφέρθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους εφάπαξ μπόνους 100 δολαρίων μετά τη δεύτερη δόση.

Η Καλιφόρνια προσφέρει δωρεάν ενοικίαση εξοπλισμού για θαλάσσια σπορ.

Αλλού (Νέα Υόρκη, Ντελαγουέρ) προσφέρονται υποτροφίες για τα πανεπιστήμια, αλλά και δωρεάν baby sitting!

Στη Νέα Υόρκη δημιουργήθηκε το παιχνίδι Vax and Scratch με έπαθλο 5 εκ. δολαρίων.

Στο Μέην προσφέρθηκαν 5.000 άδειες ψαρέματος και 5.000 άδειες κυνηγίου για το 2021 σε άτομα άνω των 18 ετών.

Παράλληλα προσφέρονται και δωρεάν εισιτήρια για τουριστικές, πολιτιστικές και άλλες ψυχαγωγικές επισκέψεις.

Πολλές αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Μάλιστα, προσωπική ιδέα του προέδρου Μπάιντεν ήταν μια δωρεάν μπίρα για να γιορτάσουν όλοι μαζί και εμβολιασμένοι την 4η Ιουλίου.

Τους… χαρτζιλικώνει με μπίρες; Αυτό εννοεί ο κ. Τσίπρας ο οποίος επικαλείται συνεχώς τον Πρόεδρο Μπάιντεν – ακόμη και κατά την παρουσίαση του «προγράμματος» για την εργασία;

Παγωτά, αυτοκίνητα, χαλιά, δείπνα

Το Χονγκ Κονγκ οργανώνει λοταρίες με αυτοκίνητα.

Στο Πεκίνο μοιράζονται κουτιά με αυγά στους μεγαλύτερους και παγωτά στους νεώτερους, αλλά και δωροεπιταγές για ψώνια.

Στο Νέο Δελχί προσφέρθηκε φορολογική έκπτωση 5%, αλλά και χαλιά και δείπνα σε εστιατόρια, ακόμη και δωρεάν piercing.

Στη Μόσχα, όποιος εμβολιάζεται παίρνει για δώρο ένα παγωτό, ενώ ο δήμαρχος της πόλης οργάνωσε λοταρία με έπαθλο πέντε αυτοκίνητα την εβδομάδα από τις 14 Ιουνίου ως τις 12 Ιουλίου.

Από τις 28 Ιουνίου όσοι επισκέπτονται καφέ, μπαρ ή εστιατόρια στη Μόσχα θα πρέπει να παρουσιάζουν βεβαίωση εμβολιασμού, ανοσίας ή αρνητικού μοριακού τεστ.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρεται έκπτωση στα εστιατόρια 10% με την πρώτη δόση και 20% με τη δεύτερη. Ειδικά το Αμπου Ντάμπι θα επιτρέπει από τις 20 Αυγούστου μόνο σε εμβολιασμένους την πρόσβαση σε ορισμένους δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, πανεπιστήμια και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ στη λίστα βρίσκονται εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, γυμναστήρια, μουσεία, θέρετρα και όλα τα άλλα καταστήματα λιανικής, εκτός από εκείνα που πωλούν προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως σουπερμάρκετ και φαρμακεία.

Πάρτι, μουσεία, χορός, ηλεκτρικά ποδήλατα

Στην Ιταλία κάποιες περιφέρειες οργάνωσαν τα λεγόμενα open vax day & night πάρτι για τους άνω των 18 εμβολιασμένους.

Αλλού προσφέρθηκε η δυνατότητα σε νέους να φθάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Ειδικά στο Παλέρμο, εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν στην είσοδο του μουσείου με δώρο μια δωρεάν ξενάγηση στα εκθέματά του.

Στη Ρώμη, προσφέρεται δωρεάν ταξί για την μεταφορά τους στους πολίτες άνω των 80 ετών.

Στο Μεξικό, δόθηκε η δυνατότητα στους εμβολιασμένους να χορέψουν όλοι μαζί υπό τους ήχους μιας μπάντας.

Στο Ισραήλ, στελέχη του Γενικού Νοσοκομείου Σέμπα, με επικεφαλής τον διευθυντή Άρνον Άφεκ, επισκέφθηκαν στα σπίτια τους τούς υπερορθόδοξους Εβραίους και μαγείρεψαν γι’ αυτούς τα αγαπημένα τους φαγητά. Και από καιρό προσφέρουν εκεί μια πίτσα ή μια μπίρα ή και ένα πιάτο τοπικού στιφάδου.

Σε όλον τον κόσμο στην κούρσα των κινήτρων έχουν μπει και οι διάφορες εταιρίες, μεγάλες και μικρές, με προσφορές προς τους πελάτες τους, ενώ οι αεροπορικές εταιρίες χαρίζουν έξτρα πόντους.

Η λογική των κινήτρων άλλωστε έχει υιοθετηθεί σε όλον τον κόσμο από πολύ νωρίς.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο το Ισραήλ επέτρεψε πρόσβαση των εμβολιασμένων σε θέρετρα της Νεκράς Θάλασσας, γυμναστήρια και θέατρα.

Και στην Ελβετία, στο ορεινό καντόνι Γκριζόν από τον Απρίλιο επετράπη στους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού να βγάλουν τις μάσκες αν τα σχολεία τους συμμετέχουν σε μαζικά διαγνωστικά τεστ.

Προφανώς, όλες οι παραπάνω χώρες δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Και οι μόνοι πάνσοφοι επί του πλανήτη είναι οι ΣΥΡΙΖΑίοι…