του Στέφανου Μάνου, Facebook, 1/1/2019
Τον Νοέμβριο του 1942 η Τουρκική κυβέρνηση επέβαλε φόρο ακίνητης περιουσίας με δηλωμένο σκοπό την αντιμετώπιση έκτακτων αμυντικών αναγκών (β' παγκ. πόλεμος), αλλά με ανομολόγητο στόχο την οικονομική εξόντωση της μεσαίας τάξης που σε μεγάλο βαθμό αποτελείτο από χριστιανούς Έλληνες και Αρμένιους και από Εβραίους. Ο φόρος, γνωστός ως Varlik Vergisi, είχε ως συνέπεια την οικονομική καταστροφή πολυάριθμων εύπορων χριστιανών και Εβραίων επιχειρηματιών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων περιήλθαν σε εξευτελιστικές τιμές στα χέρια μια νέας τάξης νεόπλουτων Τούρκων.
Σε εμάς, στην Ελλάδα, επιβλήθηκε μαζί με τον ΕΝΦΙΑ ο συμπληρωματικός φόρος με δηλωμένο στόχο πρόσθετα έσοδα 600 εκ. ετησίως, αλλά ανομολόγητο, όπως και με το Varlik Vergisi, την οικονομική εξόντωση της μεσαίας τάξης.
Στην Ελλάδα η εφαρμογή του συμπληρωματικού φόρου είναι ηπιότερη, αλλά διαρκεί περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο λόγω και της απελπιστικής βραδύτητας της Δικαιοσύνης (αρνησιδικία). Τα περιουσιακά στοιχεία της δεινοπαθούσας μεσαίας τάξης περνάνε στα χέρια διαφόρων αετονύχηδων.
Στη Τουρκία το Varlik Vergisi καταργήθηκε το 1944 μετά από διεθνή κατακραυγή. Για τον συμπληρωματικό φόρο, επειδή είναι ηπιότερος και προσεγγίζει κατ' αποτέλεσμα τα επίπεδα του Varlik Vergisi σταδιακά, δεν υπάρχει ακόμη διεθνής κατακραυγή. Υπάρχει όμως μελέτη που καταδεικνύει ότι η κατάργηση του θα συνέβαλε στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης, σε ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,7% ετησίως, σε 32,000 νέες θέσεις εργασίας, σε εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών. Το παράδοξο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δεσμευτεί να καταργήσει τον εγκληματικά ανόητο συμπληρωματικό φόρο από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της. Τι περιμένει; Να το κάνει η κυβέρνηση;