22 June 2016

Eδέσματα από την Κίνα και την Καραϊβική

La tacita de oro
του  Γιώργου Προκοπάκη, facebook, 22/6/2016

H "tacita" ήταν κουβανοκινέζικο εστιατόριο στο Upper West Side Manhattan. Όπως έγραφε στη τζαμαρία "Comidas Chinas y Criollas", δηλαδή εδέσματα από την Κίνα και την Καραϊβική. Αγαπημένο μαγαζί, άθλιο, βρώμικο, εξαιρετικό φαγητό και φθηνό. Σχεδόν πάντα έπαιρνα Picadillo και η Βάσω Pollo Asado - white meat.
Ιδιοκτησία και προσωπικό κινεζικής καταγωγής, όλοι μεγάλης ηλικίας - οικογενειακή επιχείρηση. Ενδιαφέρουσα η ιστορία τους. Έφυγαν από την Κίνα το 1949 όταν επεκράτησε ο Μάο. Πήγαν στην Κούβα κι άνοιξαν κινέζικο εστιατόριο. Με την πάροδο του χρόνου έβαλαν και γεύσεις κρεόλ στο μενού. Από την Κούβα έφυγαν το 1959 όταν επεκράτησε ο Κάστρο. Κατέληξαν στη Νέα Υόρκη, comidas chinas y criollas. Τους έκανα πλάκα, τέτοιοι γκαντέμηδες που είναι, ο σοσιαλισμός είναι αναπόφευκτος στις ΗΠΑ. Ξέρεις τι θα πει να φεύγεις από ένα μέρος κι ο λόγος της φυγής να σου 'ρχεται μερικά χρόνια μετά;


Την Tacita θυμήθηκα 16/3/2013, με το πρώτο κυπριακό κούρεμα. Πολύς κόσμος από Ελλάδα, ακολουθώντας και τις συστάσεις τραπεζών με υποκαταστήματα στο νησί είχαν μεταφέρει καταθέσεις για να γλυτώσουν το... κούρεμα. Πήγε και τους βρήκε!
Την ξαναθυμήθηκα αυτές τις μέρες με τους υπερήφανους, αριστερούς, αξιοπρεπείς συμπατριώτες μας, είτε κατοίκους Ηνωμένου Βασιλείου είτε καταθέτες τραπεζών στο νησί - με τη σιγουριά της προστασίας της αξίας των χρημάτων τους. Η μπήξε-δείξε Ευρώπη είναι η επιλογή τους, όσον αφορά το δημοψήφισμα Brexit. Αριστεροί μπουρδολόγοι μπορεί να είναι, κορόιδα δεν είναι και το σοσιαλιστικό τους όνειρο είναι να γίνουν μαυραγορίτες. Τάκαναν πάνω τους που η βλακεία του Κάμερον, ήδη από το 2009, να διαπραγματευθεί με την Ε.Ε. εκβιάζοντας -όπως το τρελό αγόρι μας με τον ακροδεξιό κολλητό του- κινδυνεύει να τους χαλάσει το όνειρο να αγοράζουν σπίτια για ένα πουλόβερ από το Liberty Sale.
Όπως μας λένε οι στίχοι του εθνικού τους βάρδου, η Ιστορία είναι τσούλα - κι αυτοί το λάθος λήμμα. Επίδοξοι μαυραγορίτες ούτως ή άλλως.
Η Tacita έκλεισε το 1999. Δεν υπάρχει πια εστιατόριο που να προσφέρει Comidas Chinas y Criollas στο Upper Manhattan.