07 August 2018

Το 2014 η Ελλάδα ετοιμαζόταν για καθαρή έξοδο...

Μετά ήρθε ο Βαρουφάκης  

iefimerida.gr, 7/8/18
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) το 2014 εργαζόταν για μια καθαρή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά μετά ήρθε ο Βαρουφάκης... δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ολλανδίας ο ΓΓ του ESM Καλίν Άνεβ Γιάνσε.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα η περίοδος Βαρουφάκη. Όταν ο Βαρουφάκης έγινε υπουργός Οικονομικών τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά για την Ελλάδα. Το 2014 εργαζόμασταν για μια "καθαρή έξοδο" της Ελλάδας. Θέλαμε να βγουν ( σσ οι Ελληνες) από το πρόγραμμα χωρίς δάνειο. Αλλά όταν έγινε υπουργός ο Βαρουφάκης δεν ήθελε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Προσπάθησε να μην προσαρμοστεί με όλες τις προϋποθέσεις που είχε βάλει ο ESM και το ΔΝΤ. Αυτό κόστισε αρκετά χρήματα στην Ελλάδα. Δυστυχώς έστειλε πίσω την Ελλάδα αρκετά χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάνσε.
«Πιστεύω ότι όσα έκανε δεν ήταν καλά για τους Έλληνες πολίτες», πρόσθεσε ο ΓΓ του ESM, απαντώντας στην ερώτηση αν θυμάται με χαρά τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Στην ερώτηση, τέλος, για το αν με την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ είναι «το τέλος της ιστορίας», ο κ. Γιάνσε απαντά: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αν η Ελλάδα υλοποιεί όλες τις προϋποθέσεις στο μέλλον. Τα δάνεια μας "τρέχουν" μέχρι το 2060. Οπότε τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ότι παραμένει μια μοντέρνα χώρα ώστε να μπορεί να μας αποπληρώσει τα χρήματα».΄

Όταν λέμε Βαρουφάκης, εννοούμε Τσίπρας!