17 October 2019

Ο Ριχάρδος και το κουκούλωμα της Τσιπραϊκής ανικανότητας...

Μια ελληνική ιστορία που βγάζει Μάτι
του Βαγγέλη Περρή, Athensvoice

Με πρόταση του εισαγγελέα ζητήθηκε η απαλλαγή του Ριχάρδου. Η επιπολαιότητα, το αλαλούμ και η βιασύνη που στήθηκε η κατηγορία σε βάρος του, τελικά λειτούργησε υπέρ του.
Πριν από περίπου ένα χρόνο ξέσπασε το «σκάνδαλο Ριχάρδου». Ο ενεχυροδανειστής με τα 100 καταστήματα και τις φαραωνικές τηλεοπτικές διαφημίσεις, λόγω κυρίως επαγγέλματος, δεν ανήκε στην κατηγορία των συμπαθέστερων Ελλήνων, οπότε η σύλληψή του επισκίασε τα υπόλοιπα γεγονότα της επικαιρότητας. Σύμπτωση: Τα περισσότερα αφορούσαν σε αποκαλύψεις για την απίστευτη ανοργανωσιά που επικρατούσε στο Μάτι, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά του Ιουλίου.
Οι υπόνοιες για φτηνό αντιπερισπασμό αντιμετωπίστηκαν με καταιγισμό στοιχείων. Τα αντιγράφουμε από το πάντα καλά πληροφορημένο «Documento»: «Όπως αναφέρει η αστυνομία, η απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο χρυσού δεν μπορεί να εκτιμηθεί για την ώρα, εκτιμάται όμως ότι πρόκειται για πολλά εκατομμύρια ευρώ». Σύμφωνα με την ίδια καλή εφημερίδα «το κύκλωμα των λαθρεμπόρων έδιωχνε κάθε μέρα στην Τουρκία 100 έως 150 κιλά χρυσού, μερικές μέρες ακόμη και μισό τόνο, με τα παράνομα κέρδη να είναι γύρω στα 6 εκατομμύρια!» 

Παράλληλα, «τα μέλη του κυκλώματος συνεργάζονταν με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου που έκαναν ληστείες και στη συνέχεια πουλούσαν στο κύκλωμα τα κλοπιμαία». Οι υπόλοιπες επιβαρυντικές λεπτομέρειες γαργαλούσαν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού. «Το καλοκαίρι του 2018 συναντήθηκε ο Ριχάρδος με την Πάρις Χίλτον στη Μύκονο», «ζούσε σε πολυτελή βίλα στην Ανάβυσσο», «έκλεινε τραπέζι στο Nammos». Φυσικά δεν έλειπαν και τα υπόλοιπα στάνταρντς της ερευνητικής δημοσιογραφίας, η οποία απεκάλυπτε ότι «σε κρύπτη κρατούσε το θησαυρό ο Ριχάρδος», «ήταν φαν του Παττακού», «στην ομάδα ασφαλείας του  Αβραμόπουλου υπηρετούσε ο αστυνομικός που φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα». (Εντύπωση προξενεί η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην Μαρέβα Μητσοτάκη.)
Η επιχείρηση πάταξης του λαθρεμπορίου χρυσού προς την Τουρκία έγινε ακόμη πιο αξιόπιστη, όταν τοποθετήθηκε επισήμως ο πάντα τεκμηριωμένος και ψύχραιμος τ. πρωθυπουργός σ. Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στη Βουλή, αναφέρθηκε στη «σημαντική επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας διότι εξαρθρώθηκε μία εγκληματική οργάνωση», κατανόμασε ως αρχηγό της τον Ριχάρδο στον οποίο, μια που ήταν εύκαιρος, απέδωσε και την αύξηση του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι «τολμούν να μιλούν οι εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ, που είναι αυτοί που οδήγησαν τους πολίτες στα χέρια των λαθρεμπόρων χρυσού».
Η τεράστια αυτή επιτυχία είχε φυσικά το ιδεολογικό πρόσημο της Πρώτης Φοράς Αριστερά και το έκανε λιανό ο σ. Πολάκης με μία ακόμη καίρια ανάρτησή του: «Ριχάρδος... με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαρθρώθηκε το κύκλωμα των εκβιαστών τοκογλύφων ευυπόληπτων "άριστων" επιχειρηματιών της λαμογιάς που εκμεταλλεύτηκαν τη δυστυχία του κόσμου που έφεραν τα μνημόνια. Κατασχέθηκαν και τα κλεμμένα. ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΑΠΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΨΗ».
Θα περίμενε κανείς ότι εφ’ όσον οι «σάπιοι τοκογλύφοι» οι οποίοι «ανέβασαν τις τιμες του ΕΝΦΙΑ» και «έφεραν τα μνημόνια» συνελήφθησαν, θα ακολουθούσε η παραδειγματική τιμωρία τους. Λάθος πρόβλεψη! Ελάχιστες ώρες μετά την καταδικαστική ετυμηγορία των σ.σ. Τσίπρα και Πολάκη, ο Ριχάρδος και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αφέθησαν ελεύθεροι, οι δικηγόροι τους μίλησαν για «κακή, πρόχειρη την κατασκευασμένη δικογραφία», για μια «κακή νομική τροφή από ακατάλληλη αστυνομική  κουζίνα», αλλά και με τον σ. Τζανακόπουλο να περνά στην αντεπίθεση ζητώντας τα ρέστα: «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το σχόλιο περί φιάσκου στην υπόθεση Ριχάρδου. Λίγο περισσότερη υπομονή και εμπιστοσύνη στην Δικαστική Αρχή,δεν θα έβλαπτε».
Όσοι είχαν υπομονή και εμπιστοσύνη στη Δικαστική Αρχή πριν από λίγα εικοσιτετράωρα έμαθαν ότι με πρόταση του εισαγγελέα στο αρμόδιο συμβούλιο πλημμελειοδικών ζητείται η απαλλαγή του Ριχάρδου και των συγκατηγορουμένων του. Ο λόγος απλός: «Βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας δεν οφείλονται κανενός είδους δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία»!
Δεν γνωρίζουμε αν ο λαϊκός εισαγγελέας σ. Πολάκης θα ασκήσει έφεση, αλλά κάποια συμπεράσματα μπορούν να βγουν. Το ένα αφορά στον τρόπο που «εξάρθρωσε το κύκλωμα λαθρεμπορίας» το σύστημα της σ. Γεροβασίλη. Προχώρησε σε φαντασμαγορικές συλλήψεις χωρίς προηγουμένως να έχει ρίξει έστω ένα βιαστικό διάβασμα στους σχετικούς νόμους.
Το δεύτερο σχετίζεται με τον προπαγανδιστικό μηχανισμό που στήθηκε προκειμένου να φύγει από την επικαιρότητα το θέμα της πυρκαγιάς στο Μάτι. Χρησιμοποιήθηκαν τα γνωστά κόλπα με τους γνωστούς πρόθυμους.
Το τρίτο έχει ως επίκεντρο τον ίδιο τον Ριχάρδο. Η επιπολαιότητα, το αλαλούμ και η βιασύνη που στήθηκε η σε βάρος του κατηγορία, τελικά λειτούργησε υπέρ του. Τώρα ο Ριχάρδος μπορεί να βγαίνει σαν αδικημένος στην Ελεονώρα Μελέτη και να ζητάει την επιβράβευση της κοινωνικής προσφοράς του ίδιου και του επαγγέλματός του, απευθυνόμενος στους τηλεθεατές σαν λευκή περιστερά. Τα βαφτικά πρέπει να χρεωθούν εξ ολοκλήρου στον ΣΥΡΙΖΑ.