03 April 2019

Οι αμοιβές των ευρωβουλευτών

Απόσπασμα από ανάρτηση στο FB του τέως ευρωβουλευτή
Νίκου Χρυσόγελου, Οικολόγου-Πράσινη Αλληλεγγύη, 1/4/2019


Επειδή πολλά λέγονται για τις αμοιβές των ευρωβουλευτών, τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους και τι πρέπει/μπορούν να κάνουν, δημοσιεύω εδώ τα επίσημα στοιχεία. Πολλές φορές διαδίδονται "μούσια" από όσους μισούν την Ευρώπη και το Ευρωκοινοβούλιο και είναι οι πρώτοι που παραβιάζουν τους κανονισμούς. Οι όροι που ισχύουν στο Ευρωκοινοβούλιο θα έπρεπε να ισχύουν και για την ελληνική Βουλή:
1. Αμοιβή ευρωβουλευτών: ο μηνιαίος μισθός (2019) είναι μικτός 8.757,7€, μετά τις κρατήσεις "καθαρός" 6824,85€. Δεν είναι 17.000 όπως γράφουν διάφοροι. Είναι ένας μισθός που αντιστοιχεί στο κόστος ζωής των Βρυξελλών.
2. Συνολικά για τους επιστημονικές συνεργάτες ενός ευρωβουλευτή το ευρωκοινοβούλιο διαθέτει τον μήνα 24.943€ (που μοιράζεται σε 3-4 άτομα, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας κ.α.). Βέβαια, το ποσό αυτό ΔΕΝ είναι αμοιβή του/της ευρωβουλευτή/ού, αλλά διατίθεται (με αποδείξεις πληρωμής) για αμοιβές των επιστημονικών συνεργατών του/της. Το ποσό αυτό είναι μεικτό σε κάθε περίπτωση και περιλαμβάνει και το κόστος κοινωνικής ασφάλισης.
Ξέρουμε ότι είναι υπό διερεύνηση καταγγελία εναντίον Έλληνα ευρωβουλευτή ότι ζητούσε πίσω τον μισό μισθό από επιστημονική συνεργάτιδα. Αυτό αν αποδειχθεί θα έχει σοβαρές συνέπειες. Ως επιστημονικός συνεργάτης/ιδα δεν μπορεί να προσληφθεί συγγενής του/της ευρωβουλευτού. Κάτι τέτοιο είναι αιτία να χάσει την θέση του ο ευρωβουλευτής/ή. Όμως, οι ευρωβουλευτές της ΧΑ κάνανε "ανταλλαγές συγγενών" για να παραβιάσουν "νομότυπα" τον κανονισμό, δηλαδή ο ένας πήρε συγγενή του άλλου ως συνεργάτες!
3.Ένας ευρωβουλευτής έχει δυνατότητα να προσλάβει για εκπαίδευση νέους, με αμοιβή 1601,26€ το μήνα κι επιπλέον αποζημίωση 137€ τη μέρα όταν είναι π.χ. στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο για κάλυψη δαπανών. Είναι πολύ σημαντική εμπειρία για νέους ανθρώπους. ΔΕΝ είναι αμοιβή για τον ευρωβουλευτή.
4. Ένας ευρωβουλευτής έχει επίσης στη διάθεσή του 4416€ για άλλες δαπάνες (όπως γραφείου, εκδηλώσεων κ.α.). ΔΕΝ είναι εισόδημα για τον ευρωβουλευτή.
Επειδή όμως κάποιοι δεν χρησιμοποιούσαν τα χρήματα αυτά για εκδηλώσεις, και τα έβαζαν στην τσέπη τους, είχαμε προτείνει να υπάρχει αυστηρότερος κανονισμός ώστε να αποδεικνύεται ότι πηγαίνουν πράγματι για τον σκοπό που τα δίνει το ευρωκοινοβούλιο. Στη δική μου θητεία οργανώσαμε πάρα πολλές εκδηλώσεις, ημερίδες κ.α. Μέχρι το τελευταίο ευρώ διατέθηκε για τον σκοπό που το ευρωκοινοβούλιο διαθέτει τους πόρους αυτούς (σχετική ανάλυση στην ιστοσελίδα μου. Ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, η ανταλλαγή εμπειριών, η ενημέρωση των πολιτών για το τι είναι το Ευρωκοινοβούλιο, τι θέματα συζητάει είναι η πιο σημαντική δουλειά - μαζί με την νομοθετική - που μπορεί να κάνει ένας ευρωβουλευτής.
5. Κάλυψη δαπανών για μετακίνηση ευρωβουλευτών από τη χώρα τους προς το ευρωκοινοβούλιο ή για αποστολές: 320€ τη μέρα. Συνολικά για όλα τα ταξίδια το χρόνο 4.454€ το χρόνο