25 November 2017

Πανεπιστημιακοί κατά Άνθιμου


Mέλη του AΠΘ κατά της αναγόρευσης Άνθιμου
σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου μας
H επιτιμοποίηση ενός προσώπου είναι κορυφαία ακαδημαϊκή στιγμή για κάθε Τμήμα και για κάθε Πανεπιστήμιο. Η απόδοση αυτής της τιμής μέσω της εκφώνησης της laudatio περιποιεί τιμή στο πρόσωπο αλλά ταυτοχρόνως ανεβάζει το κύρος του ιδρύματος. Επίτιμοι Διδάκτορες γίνονται διακεκριμένοι επιστήμονες αλλά και προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης που έχουν προσφέρει είτε στην επιστήμη τους είτε στο Πανεπιστήμιο. O κατάλογος των τιμηθέντων δηλώνει τον τρόπο που το ίδρυμα αντιλαμβάνεται και νοηματοδοτεί την επιστήμη, τις τέχνες, την πολιτική, εντέλει την κοινωνία.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση επιτιμοποίησης του μητροπολίτη Ανθίμου διότι ο συγκεκριμένος μητροπολίτης χρησιμοποιεί τον εκκλησιαστικό άμβωνα ως πολιτικό βήμα και προβάλλει τις προσωπικές του απόψεις, συχνά διχαστικές και μισαλλόδοξες, που δε συνάδουν με το ρόλο και τη θέση του. Κατηγοριοποιεί, εξυβρίζει και στοχοποιεί ανθρώπους που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Γενικά, παρουσιάζει τη χριστιανική αγάπη ως αυτή να είναι επιλεκτική.
Επιπλέον, παρεμπόδισε, ευτυχώς ανεπιτυχώς, την ίδρυση Προγράμματος Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας.
Η αναγόρευση του Μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα δίνει λάθος μηνύματα για το ακαδημαϊκό ήθος ολόκληρου του Πανεπιστημίου μας. Γι αυτό, καλούμε τις πρυτανικές αρχές, που εκπροσωπούν τόσο το ίδρυμα όσο και εμάς, όχι μόνο να μη συμμετάσχουν στην εκδήλωση αλλά και να αποτρέψουν τον ευτελισμό της διάκρισης του επίτιμου διδάκτορα του Α.Π.Θ. με την απονομή του τίτλου στο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.
Καλούμε τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ, καθηγητές, φοιτητές, απόφοιτους, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό που αντιτίθενται στην επιτιμοποίηση του μητροπολίτη Άνθιμου να προσυπογράψουν το παραπάνω ψήφισμα.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλες προσπάθειες συλλογής υπογραφών. Στη συγκεκριμένη σελίδα ζητάμε να συλλεχθούν υπογραφές ΜΟΝΟ από τα μέλη ΑΠΘ.