09 May 2017

Tα βάζει με τον... Θεό

και κινδυνεύει με «τσουχτερό» πρόστιμο!


Νάνσυ Κουλούρα, 07/05/2017, Πρώτο Θέμα


Απαντώντας στο ερώτημα «Τι θα έλεγες στον Θεό, αν έφτανες ποτέ στις πύλες του παραδείσου;», ο Βρετανός κωμικός Στίβεν Φράι είπε: «... Πώς τόλμησες να δημιουργήσεις έναν κόσμο γεμάτο δυστυχία, που πλήττει αθώους; [...] Γιατί να σέβομαι έναν ιδιότροπο, κακιασμένο και ηλίθιο Θεό που δημιουργεί έναν κόσμο γεμάτο αδικία και πόνο;»


Αντιμέτωπος με ένα πολύ τσουχτερό πρόστιμο μπορεί να βρεθεί ο διάσημος κωμικός Στίβεν Φράι (Α Bit of Fry and Laurie, Black Adder), λόγω των σχολίων που είχε κάνει για τον Θεό στην εκπομπή The Meaning of Life του ιρλανδικού τηλεοπτικού καναλιού RTE.

O ταλαντούχος Φράι, που, συχνά-πυκνά στη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα, έχει πάρει το μέρος της χώρας μας, ενώ έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι άθεος, είχε πει πριν από δύο χρόνια στην εκπομπή ότι, εάν υπήρχε όντως Θεός, θα έπρεπε να είναι «ηλίθιος» και «μανιακός» αφού έχει δημιουργήσει έναν κόσμο γεμάτο πόνο και δυστυχία. Οι επίμαχες δηλώσεις του είχαν γίνει μάλιστα viral, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων στην αρκετά θρησκευόμενη Ιρλανδία.

Οι δηλώσεις τους Φράι αποτελούσαν απάντηση στο ερώτημα του παρουσιαστή της εκπομπής: «Τι θα έλεγες στο Θεό, αν έφτανες ποτέ στις πύλες του παραδείσου;». 

Η απάντηση του Φράι ήταν η εξής: «Θα του έλεγα: Καρκίνος οστών σε παιδιά; Τι παίζει με αυτό; Πώς τόλμησες; Πώς τόλμησες να δημιουργήσεις έναν κόσμο γεμάτο δυστυχία που πλήττει αθώους; Δεν είναι σωστό. Είναι απόλυτα, απόλυτα μοχθηρό. Γιατί να σέβομαι έναν ιδιότροπο, κακιασμένο και ηλίθιο Θεό που δημιουργεί έναν κόσμο γεμάτο αδικία και πόνο. Πρέπει να περάσουμε τη ζωή μας γονατιστοί ευχαριστώντας τον; Τι είδους Θεός θα έκανε κάτι τέτοιο; Ο Θεός που δημιούργησε το σύμπαν, εάν όντως δημιουργήθηκε από έναν Θεό, είναι προφανώς ένας μανιακός που δρα με τελείως εγωιστικά κίνητρα».

Σύμφωνα με τον ιρλανδικό Independent, η μήνυση για τα σχόλια του Φράι, που φαίνεται πως πρόσβαλαν το θρησκευτικό αίσθημα ορισμένων τηλεθεατών, κατατέθηκε το 2015. Αν και η εκδίκαση της υπόθεσης καθυστέρησε σημαντικά λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, ο καταγγέλλων δείχνει αποφασισμένος να οδηγήσει τον Φράι στο δικαστήριο, όπου - βάσει του σχετικού νόμου περί βλασφημίας - μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο αρκετών χιλιάδων λιρών.