04 July 2016

Ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν οι Συριζ-Ανέλ

Οι «μεγάλοι τιμωροί» του ΕΝΦΙΑ τιμώρησαν τον εαυτό τους!

της Σοφίας Βούλτεψη, Ελεύθερη Ζώνη, 4/7/2016

Η φορολογική βάση για τον ΕΝΦΙΑ διευρύνθηκε, με το όριο υπαγωγής στον συμπληρωματικό φόρο να μειώνεται από τις 300.000 στις 200.000!
Παράλληλα, αλλάζουν και οι συντελεστές. Δηλαδή οι συντελεστές που δεν τους άρεσαν κυμαίνονταν από 0,1% ως 1%, ενώ για το 2016 οι συντελεστές θα κυμαίνονται από 0,1% ω; 1,5%.
Σημειώστε δεν πως αυτοί οι συντελεστές θα εφαρμοστούν επί ακινήτων των 200.000 και όχι των 300.000 ευρώ.
Επιπλέον, στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται πλέον και τα αγροτεμάχια.
Για να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι «ψηφοφόροι του ΕΝΦΙΑ» ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων επιβάλλεται  επί της αξίας της περιουσίας και όχι επί κάθε ακινήτου χωριστά, όπως συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ.
Οπότε αντιλαμβάνεται το θα συμβεί σε όσους διαθέτουν και ακίνητα και αγροτεμάχια.
Το συμπέρασμα είναι πως όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, θα τον πληρώσουν διπλά και τριπλά.
Όσοι δηλαδή νόμιζαν ότι τιμωρούν, τιμωρούνται τώρα με τον πιο σκληρό τρόπο – διότι την τιμωρία την προκάλεσαν οι ίδιοι στον εαυτό τους.
Αυτό είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουν όσοι ποντάρουν σε τυχοδιώκτες.
Ας θυμίσουμε μερικά από αυτά που θεώρησαν πως έπρεπε να πιστέψουν οι «μεγάλοι τιμωροί» - του εαυτού τους:
-21 Δεκεμβρίου 2013, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ: «Εμείς λέμε ότι αυτό που ετοιμάζεται είναι ένα ριφιφί, τα προεόρτια μιας τεράστιας επιχείρησης υποτίμησης των αξιών. Ένα ριφιφί στην ιδιωτική περιουσία, στα μέσα παραγωγής του φτωχού και μικρομεσαίου αγρότη. Ο φτωχός και μικρομεσαίος αγρότης που δεν έχουν πια εισοδήματα, διότι έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής, το ενεργειακό κόστος είναι υψηλό, τα αγροτικά εφόδια έχουν πολύ υψηλό κόστος, δεν έχει ρευστότητα γιατί δεν έχει η τράπεζα να τους στηρίζει. Και έρχεστε εσείς και βάζετε επιπλέον φόρο στο μέσο με το οποίο μπορεί να παράξει για να ζήσει. Κι ύστερα κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει μια πολιτική υψηλών φόρων» /  «Μας ρωτάτε διαρκώς «πού θα βρείτε τα λεφτά». Δε θα τα βρούμε στις στάνες και τα αμπελοχώραφα τα λεφτά» /
«Θέλουμε κίνητρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη.
Επομένως, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων σε μια συγκυρία υπερβολικά δύσκολη για τα αγροτικά νοικοκυριά πλήττει την αγροτική παραγωγή. Καταδικάζει τον κόμβο της υπαίθρου και της αγροτικής παραγωγής σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση» / «Σε λίγες ημέρες, εσείς, οι βουλευτές της περιφέρειας, θα βρεθείτε στις ιδιαίτερες πατρίδες σας. Θα βρεθείτε δίπλα στον αγροτικό κόσμο που ξεκληρίζεται. Οι βουλευτές των αστικών κέντρων θα βρεθείτε δίπλα στους ανθρώπους που με τρόμο και ανησυχία θα περιμένουν να δουν τι τους ξημερώνει με τα σπίτια και το βιός τους. Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να το σκεφτείτε και μια δεύτερη φορά. Να μη γίνετε συμμέτοχοι κι εσείς στο έγκλημα. Αλλιώς, το καλό κουράγιο θα σας χρειαστεί».

-24 Αυγούστου 2014, Τσίπρας, συνέντευξη Real News. Κατάργηση της αθλιότητας του ΕΝΦΙΑ που γονατίζει τα μεσαία νοικοκυριά και δημεύει τη μικρή περιουσία.
-13 Σεπτεμβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, ομιλία και ανακοίνωση του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» στο πλαίσιο της ΔΕΘ:  «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος-σύμβολο της κοινωνικής αδικίας που διατρέχει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά. Είναι φόρος υπερ των εχόντων, διότι δεν αθροίζει την αξία όλων των ακινήτων που διαθέτουν και δεν φορολογεί αυτήν την αξία με προοδευτική φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο όριο. Είναι φόρος σε βάρος των φτωχών και των οικογενειών με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα, με μόνη περιουσία την κύρια κατοικία τους.
Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, δεν μπορεί να διορθωθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί – μπορεί μόνον να καταργηθεί».
- 13 Οκτωβρίου 2014, Κατρούγκαλος, άρθρο στην «Αυγή»: «Ακόμη και οι νοικοκυραίοι της Νέας Δημοκρατίας ξέρουν πια ότι δεν είναι οι κομμουνιστές που τους παίρνουν τα σπίτια, αλλά ο ΕΝΦΙΑ. Οι αυταπάτες όμως ενός πρωθυπουργού δεν είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση ή του ψυχιάτρου του». (Αυτό για να θυμόμαστε και τι έλεγε για τις αυταπάτες)
-14 Ιανουαρίου 2015, Σκουρλέτης, ΑΠΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί μέσα από την παρουσίαση του προγράμματός του στη Θεσσαλονίκη ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει, τα πρώτα μέτρα που θα ξεκινήσει να βάζει μπρος αφορούν αυτό που ονομάζουμε ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος: Η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αυτού του ληστρικού και ισοπεδωτικού φόρου επί των ακινήτων, που ουσιαστικά οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας και δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία».
-14 Ιανουαρίου 2015, Ν. Παππάς, Βήμα Fm (Παπαπαναγιώτου-Ραβανός):
«- Τον ΕΝΦΙΑ του 2015 θα τον εισπράξετε;
-Παππάς: «Για το 2015 έχει κατατεθεί ένας προϋπολογισμός ο οποίος  θα αναμορφωθεί  αλλά δεν μπορούμε αναδρομικά να δώσουμε πίσω τα λεφτά. Έχουμε πει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα προστατευτεί η 1η κατοικία και έχουμε  αποτιμήσει το ύψος και τον όγκο του φόρου να είναι  στα 2 δις παρακάτω από τα 3,4 τα οποία ισχύουν τώρα.
-Τον ΕΝΦΙΑ του 2015 θα τον εισπράξετε και μετά θα αντικατασταθεί από κάτι άλλο;
-Παππάς: Θα γίνει αμέσως.
- Άρα δεν θα εισπραχτεί 2015 ο ΕΝΦΙΑ;
-Παππάς: Είναι στα πρώτα μέτρα μας είναι  δέσμευσή μας».
-17 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στο Αγρίνιο: «Εμείς, πολίτες του Αγρινίου, θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, γιατί θα καταργήσουμε και την τρόικα και το Μνημόνιο».
-17 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Σκάι: «Είναι σαφές ότι το 2015 ο φορολογούμενος  δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ»
-Αλ. Τσίπρας, συνάντηση με κτηνοτρόφους στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, 18 Ιανουαρίου 2015: «Θα σας απαντήσω επιγραμματικά. Φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα. Ήδη έχουμε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα που αφορά στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες. Πρώτον ο ΕΝΦΙΑ. Εδώ έχουν φορολογήσει ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί».
-21 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην Πάτρα: «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ – και θα το κάνουμε».
-21 Ιανουαρίου 2015, Ν. Παππάς, τηλεόραση του Alpha: «Σε αντίθεση με την κυβέρνηση που κατέστρεψε τη μεσαία τάξη με τον ΕΝΦΙΑ και την υπερφορολόγηση των μικροεπαγγελματιών, φορολογική αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ότι δεν θα φορολογείται η πρώτη κατοικία, καθώς και το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ».
-22 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην Αθήνα: «Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε: Απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Φορολογική ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Με αφορολόγητο στα 12000 ευρώ για όλους. Με την Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο όριο, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας να μην φορολογείται».
-23 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στο Ηράκλειο Κρήτης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο όριο, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας να μην φορολογείται. Με το δικό μας φορολογικό πρόγραμμα δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί η μεσαία τάξη, που η απερχόμενη κυβέρνηση προσπαθεί σήμερα να τρομοκρατήσει»
-8 Φεβρουαρίου 2015, Ομιλία Τσίπρα επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστούμε με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Θέλω, όμως, εδώ να είμαι ξεκάθαρος. Καλώ όλους τους πολίτες στις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις που υφιστάμεθα να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στο φόρο του 2014. Το 2015, όμως, δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση».
-24 Μαρτίου 2015, Φίλης, Παραπολιτικά. «Ο ΕΝΦΙΑ φεύγει. Θα αντικατασταθεί με έναν φόρο που δεν θα πιάνει τα δυαράκια και τα τριαράκια».
-27 Μαρτίου 2015, Τσακαλώτος, Σταρ. Εκτός λίστας οι συντελεστές φορολόγησης και ο ΕΝΦΙΑ. Πρόθεσή μας να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Η λίστα δεν θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις.
-31 Μαρτίου 2015, Γ. Σακελαρίδης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αντέννα. «Οι κόκκινες γραμμές είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση του ΦΠΑ. Δεν υπάρχει λόγος να βάλουμε δίλημμα συντάξεις ή ΔΝΤ. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε διασφαλίζοντας ότι δεν θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Η κυβέρνηση δεν θα εισπράξει τον ΕΝΦΙΑ για το 2015, αφού θα καταργηθεί και θα σχεδιαστεί άλλος νόμος. Στην ουσία έχει σταματήσει να υλοποιείται η πολιτική του μνημονίου».
-3 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης, real fm (Κ. Μακρή): «Εγώ δεν έχω δει καμία πολυγλωσσία στο θέμα του ΕΝΦΙΑ. Είναι σαφές ότι θα καταργηθεί εντός του 2015. Όλοι συμφωνούν ότι δεν θέλουμε να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, είτε στα ξενοδοχεία, είτε στα φάρμακα».
Τέλος, υπενθυμίζω ότι τον Αύγουστο του 2014, συνέταξαν δύο νομικοί για όσους φορολογούμενους αρνηθούν να πληρώσουν το νέο κυβερνητικό «χαράτσι», ο  Γιάννης Καρδαράς, επικεφαλής της παράταξης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και Γιάννης Βρέλλος, μέλος της παράταξης και εκλεγμένος στο ΔΣΠ, συνέταξαν εξώδικη δήλωση επιφύλαξης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, η οποία προβλήθηκε αρκούντως από την «Αυγή» στις 27 του μήνα, υπό τον τίτλο «πώς δεν θα πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ». Έστειλαν δε για κάθε ενδιαφερόμενο/η Σχέδιο Ενδικοφανούς Προσφυγής και Σχέδιο Δήλωσης Επιφύλαξης για τις Καταβολές, «εάν κάποιος αποφασίσει να πληρώσει», που έπρεπε να υποβληθούν μέχρι τις 28.8 στο Δικαστικό Τμήμα της Εφορίας.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τους φουμάρισαν μια χαρά, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι και δεν θα πληρώσουν και θα ρίξουν στην κάλπη ψήφο τιμωρίας…