27 July 2016

Εξεταστική επιτροπή για τη «διαπραγμάτευση» Βαρουφάκη

του Γρηγόρη Ψαριανού, Ομιλία στη Βουλή, 26/7/2016

Κύριε Πρόεδρε,
Συζητάμε λοιπόν για την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για την “Βαρουφακειάδα”. Για το πρώτο εξάμηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝεξΕΛ. Από του Αγίου Γρηγορίου έως τις επόμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο.
Ήταν μια περίοδος υπερήφανης διαπραγμάτευσης. Με ψηλά το κεφάλι, διαπραγματευτήκαμε με τους τοκογλύφους-δανειστές απέναντι στους μερκελιστές, τους γερμανοτσολιάδες, τους δωσίλογους, τους Κουίσλινγκ, τους Τσολάκογλου και όλους αυτούς τους τρισάθλιους τύπους που ήθελαν να παραδώσουν τη χώρα δεμένη χειροπόδαρα στους τοκογλύφους, τους δανειστές-εκβιαστές. Μέχρι που έχουμε φτάσει στο σημείο τώρα οι υπουργοί της δεύτερης φοράς αριστεροδεξιάς κυβέρνησης, των ΣΥΡΙΖΑΝεξΕΛ επίσης, με δάκρυα στα μάτια και με λυγμούς, να υπογράφουν φρικαλέα μνημόνια και συμφωνίες στις οποίες υπέκυψαν εκβιαζόμενοι και απειλούμενοι!
Οι προηγούμενοι υπογράφανε γελώντας και χοροπηδώντας, χορεύοντας τσιγκολελέτα. Γιατί ήταν κάτι δωσίλογοι, γερμανοτσολιάδες, πουλητάρια. Οι αγωνιστές της Αριστεράς και της ψεκασμένης Δεξιάς υπογράφουν με δάκρυα στα μάτια πολύ βαρύτερες συμφωνίες, πολύ αγριότερες, με 99 χρόνια, και κόφτες και ιστορίες κλπ κλπ παραμύθια. Δεν έχουμε βάλει όμως ακόμα τον Πινόκιο σήμα της κυβέρνησης. Της κυβέρνησης, όχι μονάχα του κυρίαρχου βασικού κόμματος που τη συγκροτεί.
Αυτή η περήφανη διαπραγμάτευση, λοιπόν, των έξι-εφτά πρώτων μηνών τι απέφερε; Η κυβέρνηση, η τωρινή κυβέρνηση, βελτιωμένη και αυξημένη της προηγούμενης αλλά με πολλές απώλειες. Ας μη ρωτήσουμε τον Λαφαζάνη, την Κωνσταντοπούλου, τον Στρατούλη για τις συμφωνίες που υπογράφονταν και για τους αγώνες που γίνονταν μέσα στην προηγούμενη φάση της κυβέρνησης, στην περίοδο της … μπαρουφακειάδας. Να δούμε τώρα τι λέμε. Τώρα λέμε ότι ήταν μία περήφανη διαπραγμάτευση, αλλά όμως έπρεπε να είχαμε κλείσει τη συμφωνία – είπε ο πρωθυπουργός – τον Φλεβάρη του ’15. Κακώς την αφήσαμε. Γιατί έγινε επαχθέστερη, έγινε δυσκολότερη. Αφού πρώτα πήγαμε και καλέσαμε τον λαό να ψηφίσει ένα υπερήφανο ΟΧΙ, δείχναμε με το δάχτυλο τους «ΝΑΙνέκους», συνταχθήκαμε με τις «ΟΧΙές», αλλά μέσα σ’ ένα βράδυ οι ΟΧΙές έγιναν ΝΑΙνέκοι! Τρομερές μεταλλάξεις και μεταμορφώσεις! Των ανθρώπων, των στελεχών, των κινηματικών παραγόντων. Τρομερές.
Ξεχάσαμε το κίνημα «Δεν Πληρώνω», τα τρισάθλια διόδια των ληστών-εργολάβων τα οποία τα αυξήσαμε! Βάλαμε και καινούρια διόδια, περισσότερα από τα προηγούμενα, και αυξήσαμε τις τιμές στα διόδια που κατεβαίναμε με το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Όταν φωνάζαμε στον κόσμο να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ κλπ, αυτά όλα τα καταργήσαμε και τώρα θέλουμε τον ΕΝΦΙΑ, μάλιστα σε λιγότερες δόσεις απ’ ότι οι άλλοι, οι «γερμανοτσολιάδες», κανονίζανε. Δεδομένου ότι, αυτό το περήφανο μεηλ Χαρδούβελη ήταν ενάμισι δις; Δύο; Τρία; Πέντε; Δεν ήταν εκατό, ούτε ογδονταπέντε, ούτε εκατόν είκοσι. Δεν ήταν πολλαπλάσιο του δέκα. Που ακόμα δεν ξέρουμε πόσες φορές πολλαπλασιάζουμε το δέκα για να φτάσουμε στο σημερινό κόστος!
Το ΠΟΤΑΜΙ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι Δεξιοί εδώ πέρα τώρα, ήταν η τρόικα εσωτερικού, εάν θυμάστε. Τώρα τι γίνεται; Ποια ήταν εσωτερικού και ποια εξωτερικού; Ή έχουμε καινούρια μέσα-έξω. Έχουμε εντός, εκτός, επί τα αυτά, και εναλλάξ! Και μια και μιλάμε για εντός-εκτός και εναλλάξ και γεωμετρία, να θυμηθούμε και τον πρωθυπουργό, ο οποίος, ως … απόφοιτος Πολυτεχνείου, μας είπε: «Μην περιμένετε από μένα να κάνω στροφή 360 μοιρών»! είπε. Μετά από λίγο καιρό το επανέλαβε, ως γνώστης της Γεωμετρίας, απόφοιτος του Μετσοβίου, έτσι; Και είπε ότι «Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε στροφή 360 μοιρών»! ξέρετε τι στροφή είναι αυτή: ντουγρού πας, όπως πήγαινες. Απλώς λες διάφορα ψέματα ενδιάμεσα, για να καλύψεις αυτόν τον κύκλο που συνεχίζεις την ίδια πορεία. Απλώς σκεπάζοντας από κάτω και εξαφανίζοντας Γαβρήλους, Λαφαζάνηδες, ΠτΒ, εξαφανίζοντας στελέχη, κολλητούς. Το «τσιπροτεχνείο» όλο εξαφανίστηκε, μη σας πω ονόματα, έχουν εξαφανιστεί αυτοί όλοι. Τώρα, είναι κάτι καινούριοι, οι οποίοι αφού φωνάζανε για τις Σκουριές, τώρα κάνουν γαργάρα. Φωνάζαν για τον ΟΛΠ, κάνουν γαργάρα. Φωνάζαν για το Ελληνικό, για όλα αυτά τα πράγματα. Το ξεπούλημα αυτό τώρα έγινε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας!
Όλες αυτές οι μεταμορφώσεις και οι μεταλλάξεις μας έφεραν εδώ που είμαστε. Και θυμόμαστε όλοι που ο πρωθυπουργός και στελέχη και της προηγούμενης και αυτής της κυβέρνησης έλεγαν ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ και δεν υπήρχε ποτέ, λέει, σχέδιο να βγούμε. Και διαβάζουμε τώρα και τους μπαρουφάκηδες, που φύγανε από δω, τους κρεμάσαμε στα μανταλάκια, να μην ανοίξουν καλύτερα το στόμα τους και να μη βγάλουμε κασέτες που συνηθίζανε να γράφουνε!
Κι έχουνε πάει και κάνουνε κάτι μεροκάματα σε κάτι Πανεπιστήμια έξω και τώρα μείναμε εδώ εμείς να δείχνουμε αυτούς ότι έφταιγαν για ό,τι κακό έγινε, που δεν ήταν όμως κακό, γιατί ήταν μια περήφανη διαπραγμάτευση και συνεχίζουμε στην ίδια πορεία. Μιλάμε για σχιζοφρένεια, για κανονική σχιζοφρένεια. Μιλάμε για ανθρώπους που «ρέκαζαν» που έλεγε κι η γιαγιά μου για τις Σκουριές, τα Ελληνικά και τον ΟΛΠ και τώρα πανηγυρίζουν ότι είναι πολύ χρήσιμες αυτές οι συμφωνίες, που αντί για εκατό που οι δωσίλογοι, τα πουλητάρια, θέλανε, τώρα τα δώσαμε δέκα! Κι είναι πολύ περήφανο αυτό!
Γιατί δεν θέλαμε να γίνει Εξεταστική Επιτροπή; Εμείς θέλαμε να γίνει και η προηγούμενη, την ψηφίσαμε. Θέλετε να γίνει από το μηδέν; Από το μηδέν του μηδενός; Να γίνει. Κι ας μην υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Να βρούμε τις πολιτικές ευθύνες σ’ όλη αυτή την διαδρομή. Στη μακρά διαδρομή. Από την είσοδο στο ευρώ; Μάλιστα!
Αλλά όχι να κάνουμε τα «Από τον Γιωργάκη χωρίς τον Κωστάκη». Όχι να κάνουμε «τα του Βαρουφάκη αλλά χωρίς τα επόμενα» Γιατί δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία εξεταστικών επιτροπών, να δούμε πού είμαστε και πώς φτάσαμε εδώ. Μπορεί να μην έχει ποινικές ευθύνες. Αν έχει, σε προανακριτική. Γιατί αρνούμαστε την εξεταστική επιτροπή; Να σας πω γιατί; Γιατί το ένα φέρνει τ’ άλλο. Και γιατί ξέραμε ότι ο Βαρουφακισμός δεν ήταν αυτοσχεδιασμός. Η έφοδος στο Νομισματοκοπείο και η εγγύηση του στρατού, μπροστά στον Πρωθυπουργό, που είπε πως «ο στρατός εγγυάται την εσωτερική ισορροπία, την τάξη και την ασφάλεια στον εσωτερικό της χώρας», δίπλα στον Πρωθυπουργό το είπε. Κι ο πρωθυπουργός έκανε την πάπια. Δεν του είπε «ε, μάστορα τι λες; Ποιο στρατό εντός της χώρας;» Τίποτα. Κιχ. Άχνα!
Αυτά όμως όλα, δεν υπήρξαν. Αυτά είναι σενάρια που τα φέρνουν κάποιοι. Επίσης, εκείνος ο γάλλος, δεν είναι πλέον Ολαντρέου. Τώρα είναι μεσιέ Ολάντ, κλπ μαθαίνουμε και λίγο γαλλικό ενδεχομένως. Ούτε είναι μαϊμού αριστερά ο Ρέντζι. Αυτά όλα έχουν αλλάξει. Και τώρα, εκτός από τις στροφές, 90, 180, 360, αυτά όλα που κάνουμε, δεν μετρώνται σε μοίρες. Γιατί δεν είναι θέμα γεωμετρίας. Είναι ασκήσεις εδάφους, με την κορδέλλα. Πιρουέττες, κωλοτούμπες και διάφορες άλλες «κομανεντσιές». Συνεχίστε…
Ευχαριστώ πάρα πολύ, χαιρετισμούς στο σπίτι!