23 May 2016

Μετά την ψήφιση του υπερμνημονίου 99 ετών

Αναζητούν συνενόχους στην Ελλάδα της δραχμής

του Θανάση Μαυρίδη, liberal.gr, 23/5/2016 

Ψήφισαν και με τα δύο χέρια μια συνταγή ύφεσης που θα μας οδηγήσει στη δραχμή και στο περιθώριο της Ευρώπης. Γνωρίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των επιλογών τους και γι' αυτό αναζητούν συνενόχους. Βάλλουν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή δεν τους δίνει την πολυπόθητη συναίνεση, έτσι ώστε στο τέλος να εμφανίσουν το σχέδιο της δραχμής ως μια φυσιολογική εξέλιξη.
Οι ξένοι έχουν πάρει τα μέτρα τους. Με δραχμή ή με ευρώ ή ακόμη και με ρωσικά ρούβλια, τα χρήματά τους θα τα πάρουν. Φρόντισε γι' αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, το Κίνημα της αντίστασης στα μνημόνια, των αγανακτισμένων στις πλατείες και των «δεν πληρώνω». Η χώρα παρέδωσε με τις υπογραφές της αριστεροδεξιάς κυβέρνησης την περιουσία του ελληνικού λαού στα χέρια των δανειστών για τα επόμενα 99 χρόνια!
Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά δείχνει να μην ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί σε αυτήν την χώρα. Δείχνει παρατημένη από τις δήθεν πολιτικές που θα μας έβγαζαν από την κρίση. Ίσως επειδή αυτές δεν υπήρξαν ή ακόμη να ήσαν τόσο επιπόλαια διατυπωμένες που να μην άντεξαν στην έκθεσή τους στον πραγματικό κόσμο. Σε αυτήν τη φάση η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία, δημιουργώντας τις συνθήκες για την πολιτική επιβίωση των στελεχών της στα επόμενα χρόνια.
Η κεντρική πολιτική επιλογή είναι να συγκροτήσουν ένα μέτωπο μη προνομιούχων Ελλήνων, το οποίο θα αποτελέσει και τη ραχοκοκαλιά του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν τη φορά δεν θα έρθουν στην εξουσία με μία πρόταση αντιμνημονίου, αλλά θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την οργή των αδυνάμων από τα δεινά που θα φέρει το χάος της δραχμής.
Για την υλοποίηση των σχεδίων τους χρειάζονται τη συναίνεση. Μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις σημερινές τους επιλογές θα τους επιτρέψει να εμφανίσουν αύριο τη δραχμή ως αποτέλεσμα των «νεοφιλελεύθερων πολιτικών» της Ευρώπης κι όχι ως απόρροια της δικής τους διακυβέρνησης. Ο Μινώταυρος του νεοφιλελευθερισμού είναι το βασικό συστατικό για τη νέα συνταγή του μίσους με την οποία ετοιμάζονται να διαποτίσουν την ελληνική κοινωνία.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα του ΣΕΒ επέκρινε τον… αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αίτημά του για εκλογές! Ο ΣΕΒ, που δεν είπε το παραμικρό όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, για τα capital controls, βρήκε να πει τώρα για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τους δίνει το χαρτί της συναίνεσης που ζητούν. Αυτό το κομμάτι της επιχειρηματικότητας έχει κάνει τις επιλογές του εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι οι μοναδικοί που έχουν συνάψει συμβόλαιο τιμής με τον Αλέξη Τσίπρα και έχουν την τύχη να το βλέπουν να υλοποιείται. Δεν μας ξενίζουν οι τοποθετήσεις τους, όπως και τα κίνητρά τους…
Ο δρόμος της δραχμής έχει ανοίξει. Μόνο που θα τον διαβούν μόνοι τους. Η Ελλάδα της κοινής λογικής δεν θα τους κάνει τη χάρη να τους διευκολύνει στα σχέδια τους για την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος με έντονα τα χαρακτηριστικά της εθνοσωτήριου αποστολής τους. Θα το κάνουν, αλλά όχι με τη δική μας συναίνεση.