20 October 2015

Σόιμπλε: Ο Τσίπρας έλεγε ανοησίες - Ο Σαμαράς δεν ήθελε τις μεταρρυθμίσεις

iefimerida.gr, 20/10/2015

Την άποψη ότι η Γερμανία δεν επέβαλε απολύτως τίποτα στην Ελλάδα εξέφρασε σε συνέντευξή του στον Ζαν Κατρεμέρ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE.
Στο ντοκιμαντέρ «Ελλάδα, η επόμενη μέρα» το οποίο πρόκειται να προβληθεί το βράδυ της Τρίτης από το γαλλο-γερμανικό δίκτυο ARTE, ο τσάρος της γερμανικής Οικονομίας τονίζει επίσης ότι στην πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν υπήρξε καμία γερμανική «υπαγόρευση»
Αποκαλυπτικός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, την ελληνική οικονομία, το δημοψήφισμα και την πρόταση για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Καμία έκπληξη η νίκη Τσίπρα τον Ιανουάριο 
Ο ίδιος δεν εξεπλάγη καθόλου από την νίκη Τσίπρα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου καθώς όπως εξηγεί ήταν κάτι που περίμενε και λόγω τω δημοσκοπήσεων και λόγω της «διστακτικής πολιτικής» που ακολουθούσε ο Αντώνης Σαμαράς τους τελευταίους 6 μήνες της διακυβέρνησής του.
Η άγνωστη συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε στο Βερολίνο, πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όμως προχωράει σε μία ακόμα αποκάλυψη αναφέροντας ότι είχε συναντήσει τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ σε μία συνάντησή τους που έλαβε χώρα στο Βερολίνο.
«Είχε έρθει στο Βερολίνο και είχαμε μία μακρά συζήτηση. Ήταν τότε που μου εξήγησε ότι θεωρεί λανθασμένη την πολιτική μας, αλλά ότι ευχόταν φυσικά να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ανεξάρτητα οποιουδήποτε αποτελέσματος. Εγώ του απάντησα τότε: Αν υπόσχεστε στους ψηφοφόρους σας ότι θα παραμείνετε στο ευρώ χωρίς να εφαρμόζετε τους όρους των προγραμμάτων βοήθειας, λοιπόν, θα κάνετε μία υπόσχεση που δεν θα καταφέρετε να κρατήσετε. Το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, το μόνο ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου ήταν πως θα κατάφερνε να βγει από την παγίδα που ο ίδιος έβαλε στον εαυτό του», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε που στη συνέχεια αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις απέναντι σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Τσίπρας για τις πολεμικές αποζημιώσεις δεν έλεγε την αλήθεια, έλεγε ανοησίες»
Στην ερώτηση πως εξέλαβε τις προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του από τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, αλλά και από την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ που τον παρουσίαζε ως τον βασανιστή της χώρας, αλλά και στην ερώτηση για το γεγονός ότι παρουσιάστηκε ως ναζί, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν τον έθισε προσωπικά.
«Δεν με ενόχλησε προσωπικά, αλλά μου προκάλεσε δυσπιστία έναντι των πολιτικών που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους χρησιμοποιώντας τέτοιες ρητορικές. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που έκαναν οι ναζί κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, αυτό θα απορροφούσε το σύνολο του δημόσιου χρέους. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό  του, δεν εκπληρώνει το καθήκον του που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες, μπορούν να στραφούν μόνο ενάντια όσων τις λένε. Γιατί αν ήμουν Έλληνας θα έλεγα: Με δεδομένο ότι υπάρχει κάποιος που μας χρωστά τόσα πολλά χρήματα, γιατί θα έπρεπε εγώ να κάνω οικονομίες; Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει την πολιτική στην Ελλάδα».
Τι συνέβαινε στην Ελλάδα πριν το 2009
Όσον αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας η οποία εξακολουθεί να έχει τεράστια προβλήματα σε αντίθεση με αυτές τις Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει  πως το ζήτημα  του κατά πόσον η πολιτική λιτότητας είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος είναι ένα θέμα που συζητείται τακτικά και τονίζει ότι πρέπει να θυμόμαστε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν το 2009.
«Το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με αυτά τα στοιχεία δείχνει πως λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της.
Μπορεί για ένα διάστημα να λειτουργήσει, αλλά θα έρθει κάποια στιγμή που δεν βρίσκεται κανείς για να τη δανείσει. Αυτή ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα.  Όταν οι αγορές σταμάτησαν να δανείζουν χρήματα , στις αρχές του 2010, τους είπαμε: Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σας βοηθήσουμε να εξοικονομήσετε χρόνο, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή σας με πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να βάλετε σε τάξη την οικονομία σας. Αυτό λέγεται ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Συνεχίζοντας υπογραμμίζει πως αυτός είναι ο λόγος που χρειάζονται υπεύθυνοι ηγέτες σε μία χώρα, ώστε να εξηγήσουν στους πολίτες τους πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να ζήσουν καλύτερα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, επαναλαμβάνει ο κ. Σόιμπλε, υφίσταται ένα αδύναμο και δυσλειτουργικό κράτος, κάτι το οποίο παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι Έλληνες.
Για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος -Ο Τσίπρας γύρισε στην Ελλάδα και έκανε το αντίθετο από αυτό που είχε πει στους πρωθυπουργούς
Στην ερώτηση αν εξεπλάγη από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρει:
«Ήμασταν πολύ μπερδεμένοι. Ακριβώς επειδή ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ανακοίνωση αμέσως μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο των ηγετών των κρατών και των κυβερνήσεων χωρίς να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του. Ήταν κατά την επιστροφή (στις χώρες τους) που έμαθαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έκανε το αντίθετο από αυτό που τους είχε πει», λέει ο κ. Σόιμπλε τονίζοντας ότι κανείς δεν είχε καταλάβει ποια ήταν η στρατηγική του Έλληνα Πρωθυπουργού.
«Οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος»
Αναφορικά με την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, υπογραμμίζει, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως «οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», ότι πάντα αναρωτιόταν, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, αν θα ήταν προτιμότερο η Ελλάδα με αυτήν την οικονομική κατάσταση και ένα δυσλειτουργικό κρατικό τομέα, να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει στην Ευρωζώνη.
Δεν υποστήριξα ποτέ το προσωρινό Grexit -Το υποστήριζαν όμως πολλοί στην Ελλάδα 
«Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξα την αποβολή της Ελλάδας. Είπα απλώς πως αν η Ελλάδα θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο για τη χώρα και υπήρχαν πολλοί που το υποστήριζαν τότε στην Ελλάδα, τότε θα έπρεπε να τη στηρίξουμε και να τη βοηθήσουμε», τονίζει ο κ. Σόιμπλε που στη συνέχεια σημειώνει ότι δεν υπήρξε κανένα γερμανικό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα στο Eurogroup της 13ης Ιουλίου και ότι πολύ απλά, οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει του όρους του προγράμματος.